Cel mai mare computer neuromorfic a fost pornit pentru prima oară

Cel mai mare computer neuromorfic a fost pornit pentru prima oară

©

Autor:

Cel mai mare computer neuromorfic a fost pornit pentru prima oară
SpiNNaker, cel mai mare computer neuromorfic a fost pornit pentru prima oară. Acest computer a fost gândit È™i construit în 30 de ani iar costurile s-au ridicat la mai bine de 15 milioane de lire sterline.
Ce face exact acest supercalculator? El este o nouă tehnologie care simulează, potrivit profesorilor de neuroÈ™tiinÈ›e, funcÈ›iile creierului. SpiNNaker poate realiza mai mult de 200 milioane de activități într-o secundă iar fiecare chip al său conÈ›ine 100 milioane de piese.

MaÈ™inăria a fost proiectată È™i construită de Departamentul de ȘtiinÈ›e ComputaÈ›ionale ale Universității din Manchester È™i poate simula activitatea mai multor neuroni decât orice alt aparat din lume.

Pentru a replica reacÈ›ia neuronilor, SpiNNaker conÈ›ine circuite electronice care lucrează în mod unic prin comparaÈ›ie cu computerele tradiÈ›ionale. Nu stabileÈ™te comunicarea între punctul A È™i punctul B È™i trece mai apoi printr-o reÈ›ea de circuite ci imită reÈ›eaua neuronală a creierului trimiÈ›ând instant miliarde de porÈ›iuni de informaÈ›ii în mii de destinaÈ›ii. Supercomputerul SpiNNaker este capabil să simuleze activitatea a un miliard de neuroni (cercetătorii cred că există în jur de 80-100 miliarde de neuroni în creierul uman).

Cum poate fi folosit computerul SpiNNaker?

Una dintre cele mai importante funcÈ›ii ale acestui aparat vizează înÈ›elegerea modului în care funcÈ›ionează creierul uman. Pentru a obÈ›ine aceste rezultate, cercetătorii realizează simulări la scară largă care erau imposibil de realizat în trecut.

Pentru început, SpiNNaker a fost folosit pentru a simula reacÈ›ia în timp real a unor zone relativ izolate din reÈ›eaua neuronală. În acestă categorie intră un grup de 80.000 de neuroni de la periferia creierului care primeÈ™te semnale legate de la simÈ›uri.

MaÈ™inăria poate fi folosită È™i pentru viitoare descoperiri în detectarea unor modalități de vindecare a bolilor neurologice.

Sursa: News Medical
Foto: University of Manchester

Data actualizare: 08-12-2019 | creare: 22-11-2018 | Vizite: 831
Bibliografie
World's largest neuromorphic supercomputer being switched on for the first time, link: https://www.news-medical.net/news/20181102/Worlds-largest-neuromorphic-supercomputer-being-switched-on-for-the-first-time.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum poate fi antrenat creierul pentru dezvoltarea încrederii în sine?
  • Sesiunile de saună pot reduce riscul de Alzheimer
  • Tehnica neurologică ce îmbunătățeÈ™te performanÈ›ele cognitive
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum