Fațetele dentare - indicații, avantaje și riscuri

©

Autor:

Fațetele dentare - indicații, avantaje și riscuri

Fațetele dentare au beneficiat de-a lungul timpului de o creștere continuă a popularității, mai ales datorită dorinței oamenilor de a avea un zâmbet frumos fără necesitatea unei intervenții mai ample. Acest ideal este întâlnit mai ales în rândul tinerilor, care pun mai mult accent pe componenta socială a îngrijirilor dentare, dorind un aspect cât mai plăcut al dinților.

Folosirea fațetelor dentare își are originea în anii 1920, când un medic stomatolog din California a implementat folosirea acrilatului, aplicat pe dinte prin intermediul unui adeziv special, pentru atașarea temporară. Ulterior, au fost fabricate din porțelan sau compozit și aplicate la suprafața dinților după o ușoară demineralizare a smalțului, în vederea obținerii unei adeziuni superioare. (1)

Indicațiile fațetelor dentare

Printre indicațiile fațetelor se numără:

  • Pete, cauzate de bacterii cromogene sau de alimente;
  • Carii superficiale pe fețele vestibulare ale dinților;
  • Dinți cu înălțime mică, fie congenital (de la naștere), fie prin uzură dentară;
  • Spații interdentare largi. (2)


În general, fațetele dentare se indică în cazul în care pacienții nu sunt mulțumiți de aspectul dinților lor, în special al celor din zona frontală. Deseori, nu este vorba doar de anumite colorații extrinseci de care pacienții sunt nemulțumiți, ci despre probleme mai grave, precum uzuri avansate sau fisuri coronare. În astfel de cazuri, soluția cea mai puțin invazivă este aplicarea de fațete dentare.

Fațetele de ceramică

Cel mai folosit material pentru fabricarea de fațete dentare este ceramica. Aceasta prezintă un mare avantaj față de restul materialelor: rezistența superioară.

Un dezavantaj al fațetelor din ceramică este necesitatea preparării dintelui anterior aplicării acesteia. Prin preparare, o cantitate relativ redusă de smalț este îndepărtată. Cu toate că smalțul sacrificat pentru fațete este în cantitate mai mică decât în cazul unor coroane mai complexe (coroane totale sau parțiale), noile abordări ale medicinei dentare sunt din ce în ce mai orientate spre conceptul de restaurare minim invazivă. (3)

Fațetele de compozit

O alternativă a fațetelor ceramice, mai conservatoare pentru țesuturile dentare, sunt fațetele din compozit. Acestea pot fi obținute prin două metode:

  • Directă, în care medicul dentist aplică materialul pe dinte și îl modelează la forma anatomică a dintelui;
  • Direct-indirectă, ce presupune ca ulterior aplicării în straturi pe dinte, aceasta să mai treacă prin diferite procese înainte să fie, în final, cimentată pe suprafața dentară. (4)


Avantajele fațetelor dentare

Fațetele dentare, acoperind doar o suprafață dentară, au avantajul de a se încadra în categoria tratamentelor minim invazive cu rezultate optime în timp, dacă prepararea dinților în vederea aplicării lor este făcută corespunzător. Între cantitatea de substanță pierdută și grosimea fațetei trebuie să existe un echilibru, astfel încât să se reducă suficient smalț pentru a obține o grosime optimă a fațetei, dar fără a se exagera.

Studiile arată că în 94% din cazuri fațeta dentară confecționată din ceramică nu prezintă defecte (dezlipire, ciobire) în decursul a 9 ani de la aplicare. Rășinile compozite sunt materiale ce au o rezistență mai slabă decât ceramica, dar tot se constată o rată de supraviețuire bună, de 75%, după 10 ani de la aplicarea lor. (5, 6, 7)

 

Riscurile asociate fațetelor dentare

În ciuda nenumăratelor avantaje ale fațetelor dentare, acestea prezintă și dezavantaje. Printre acestea, în ordine descrescătoare a probabilității de a le întâmpina, se numără:

  • Fractura sau ciobirea lor, având o rată de 4%;
  • Decimentarea de pe suprafața dentară, de 2%;
  • Decolorarea severă a marginilor fațetei, de 2%;
  • Carii secundare la interfața restaurare-dinte, de 1%. (4)


Unele dintre aceste riscuri pot fi înlăturate prin metode ce țin atât de pacient, cât și de stomatolog. Spre exemplu, fracturile și ciobirile fațetelor pot fi evitate în lipsa mușcatului alimentelor tari și prin corectarea bruxismului, iar cariile secundare prin realizarea corectă a preparației de către medicul dentist. (8)

De asemenea, se constată un trend în creștere în rândul tinerilor de a dori fațete dentare pentru a avea dinții cât mai albi, chiar în ciuda lipsei de anomalii pentru care să fie necesar un astfel de tratament. Prin această manoperă se pierde o cantitate de țesut dentar redusă, dar importantă pentru viitor. Astfel, fațetele dentare încep să fie recomandate cu predilecție persoanelor care au nevoie de ele drept tratament al diverselor afecțiuni care pot fi ameliorate prin intermediul lor și mai puțin pentru aspect, în condițiile unei sănătăți orale satisfăcătoare.


Concluzie

Sunt situații în care câteva fațete dentare, mai ales în zona frontală, sunt soluția ideală pentru îmbunătățirea calității vieții. Datorită naturii mai conservatoare a tratamentului și incidenței scăzute a complicațiilor, fațetele dentare sunt opțiuni viabile pentru orice persoană care își dorește un zâmbet mai frumos.


Data actualizare: 07-09-2021 | creare: 07-09-2021 | Vizite: 1629
Bibliografie
1. History of dental veneers, https://www.doralsedationdentistry.com/blog/history-of-dental-veneers
2. Veneers, https://www.infodentis.com/cosmetic-dentistry/veneers.php
3. Mackenzie L, Banerjee A. Minimally invasive direct restorations: a practical guide. Br Dent J. 2017 Aug 11;223(3):163-171. doi: 10.1038/sj.bdj.2017.661. PMID: 28798466
4. Fahl N Jr,, Ritter AV. Composite veneers: The direct-indirect technique revisited. J Esthet Restor Dent. 2021 Jan;33(1):7-19. doi: 10.1111/jerd.12696. Epub 2020 Dec 18. PMID: 33336852
5. Strassler HE. Minimally invasive porcelain veneers: indications for a conservative esthetic dentistry treatment modality. Gen Dent. 2007 Nov;55(7):686-94; quiz 695-6, 712. PMID: 18069513
6. Morimoto S, Albanesi RB, Sesma N, Agra CM, Braga MM. Main Clinical Outcomes of Feldspathic Porcelain and Glass-Ceramic Laminate Veneers: A Systematic Review and Meta-Analysis of Survival and Complication Rates. Int J Prosthodont. 2016 Jan-Feb;29(1):38-49. doi: 10.11607/ijp.4315. PMID: 26757327
7. Gresnigt MMM, Cune MS, Jansen K, van der Made SAM, Özcan M. Randomized clinical trial on indirect resin composite and ceramic laminate veneers: Up to 10-year findings. J Dent. 2019 Jul;86:102-109. doi: 10.1016/j.jdent.2019.06.001. Epub 2019 Jun 7. PMID: 31181242
8.Granell-Ruíz M, Agustín-Panadero R, Fons-Font A, Román-Rodríguez JL, Solá-Ruíz MF. Influence of bruxism on survival of porcelain laminate veneers. Med Oral Patol Oral Cir Bucal. 2014 Sep 1;19(5):e426-32. doi: 10.4317/medoral.19097. PMID: 23986018; PMCID: PMC4192563
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fațetarea dinților
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum