Fațetarea dinților

©

Autor:

Fațetarea dinților
Fațetele dentare (numite și fațete din porțelan laminat, fațete dentare din ceramică sau laminate de porțelan) reprezintă o carapace subțire ce acoperă suprafața externă, vizibilă a dintelui pentru a-i îmbunătăți sau corecta aspectul frontal (forma și/sau culoarea). Acestea creează un aspect firesc al danturii, datorită absenței metalului, oferind o transluciditate foarte apropiată de cea a dinților naturali. Suprafața de porțelan este foarte netedă și impenetrabilă, astfel încât dinții fațetați nu-și vor schimba niciodată culoarea și strălucirea conferite de ceramică.

Aceste piese subțiri (cu o grosime de aproximativ 0,5 mm), având forma dintelui, sunt atașate pe partea frontală a dintelui cu ajutorul unui sistem adeziv de cimentare pentru a acoperi în general defecte de culoare, formă sau poziție a dinților: o schimbare drastică și imediată a zâmbetului și aspectului feței.

Montarea acestor fațete dentare este uneori referită prin sintagma „ortodonție instantanee”, deoarece poate fi utilizată pentru a acoperi mai multe probleme ale dinților din „zona zâmbetului”.

O altă procedura cosmetică foarte folosită este modelarea conturului gingival, o procedură microchirurgicală folosită pentru a repoziționa linia gingiei astfel încât partea vizibilă a dintelui să aibă o dimensiune ideală în raport cu celelate dimensiuni ale feței (este vizibilă o parte prea mare a gingiei iar dinții par mai scurți). Este folosită înainte de aplicarea fațetelor sau coroanelor de ceramică. Acest lucru se realizează prin îndepărtarea și remodelarea liniei gingiei cu ajutorul unui laser special (având rol și de oprire a sângerării și vindecare imediată) determinând astfel alungirea coroanei dentare. Este o operație care se efectuază sub anestezie locală și durează aproximativ 15 minute. Rezultatele sunt spectaculoase și vizibile imediat.

Tipuri de probleme ce pot fi corectate cu ajutorul fațetării ceramice:

1. Dinți cu discromii (colorați inestetic sau decolorați) din diverse motive (pigmentații în urma unor tratamente medicamentoase - tetraciclină, tratamente incorecte de canal, fluoroză, obturații coronare vechi) sau dinții cu pete datorită uzurii smalțului (tot mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă).
2. Dinți fracturați, fisurați, ciobiți.
3. Dinți cu anomalii de formă sau mărime, strâmbi (ce pot fi rezultatul scrâșnirii dinților, uzurii sau chiar unei probleme genetice).
4. Dinții pozitionați necorespunzător (aflați în malpoziții: nu sunt ordonați pe arcadele dentare, înghesuiri, spații între dinți ce pot crește odată cu înaintarea în vârstă).
5. Dinți cu diasteme, treme (cu strungăreață - fațetele închizand spațiul inestetic dintre incisivi).

Fațetarea dentară poate îmbunătăți doar aspectul exterior al dinților, însa nu poate realinia maxilarul sau corecta supraocluziile verticale sau alte astfel de probleme ce revin ortodonției spre a fi tratate și corectate.

Tipuri de fațete dentare

1. Din portelan.
2. Din rășini de compozit.

Două dintre cele mai obișnuite materiale utilizate în confecționarea fațetelor dentare sunt porțelanul și rășinile compozite. Atât fațetele de porțelan, cât și cele din compozite, pot fi executate de către un tehnician dentar într-un laborator de tehnică dentară, sau direct, în cavitatea orală de către medicul ce deține tehnologia CAD/CAM CEREC; fațetele din materiale compozite pot fi, de asemenea, executate direct în interiorul cavității dumneavoastre orale, la cabinetul stomatologic. Fațetele dentare executate indirect – într-un laborator de tehnică dentară – sunt fixate pe dinți cu diferite tipuri de ciment rășină.

Ca metodă cosmetică alternativă la fațetele ceramice sunt rășinile compozite. Acestea reprezintă un material de obturație colorat, care poate fi folosit la realizarea fațetei dentare. Coroanele dentare pot fi de asemenea utilizate pentru a corecta aceleași probleme ca și fațetarea, procedură conservatoare.

Fațetele dentare reprezintă de fapt o metodă de mijloc între adițiile de compozite (procedură prin care un material plastic durabil - rășini compozite - este aplicat pe suprațata dintelui și întărit cu ajutorul unei lumini speciale, aderând astfel la suprafața dintelui) și coroanele dentare. Fațetele dentare sunt potrivite pentru acei indivizi care doresc să modifice forma dinților într-o măsura mai mare decât restaurările compozite sunt capabile, dar nu suficient de mult încât să necesite o coroană dentară.

Diferența dintre fațetele de plastic, restaurări și fațetele de porțelan:
Restaurările compozite (denumite uneori și „fațete directe” sau „fațete de plastic”) sunt realizate dintr-un material rășinos, plastic, de culoarea dintelui. Restaurarea poate fi efectuată într-o singură ședință și este deseori folosită pentru a repara o ciobire mai mică a unui dinte sau pentru a face îmbunătățiri estetice la câțiva dinți.
Restaurarea necesită foarte puțin sau deloc reducerea dintelui sau anestezie.
Fațetele de porțelan sunt mai estetice, sunt realizate într-un laborator și reprezintă o soluție pe termen mai lung decât restaurările (mușcătura este deseori îmbunătățită, nu se decolorează, nu se pătează, sunt mai rezistente). Aplicarea fațetelor de porțelan necesită cel puțin două ședinte la clinică - una pentru a pregăti dintele și a doua pentru a așeza fațeta.

Fațetele dentare versus aparatul dentar

Pentru adulți fațetele dentare reprezintă o alternativă perfectă la aparatul dentar, doar în cazul în care tratamentul cu aparat dentar nu este generat de o problemă ortodontică. Pentru a corecta forma dinților care nu sunt aliniați corect, au spații, lunile, poate chiar anii de purtare al aparatului dentar pot fi înlocuite cu doar două săptămâni necesare pentru montarea fațetelor dentare.
Aparatul dentar este dezirabil pentru persoane sub vârsta de 18 ani, căci atunci osul este mai maleabil și se mișca mai ușor. În cazul adulților există posibilitatea de a fi necesară purtarea permanentă a aparatului pentru a păstra noua poziție, corectată, a dinților. Mai mult, aparatul poate doar repoziționa dinții, nu și modifica forma sau culoarea lor în cazul în care acestea sunt indezirabile.
Aparatele de corectare dentară însă nu necesită remodelarea sau restructurarea dintelui în vreun fel, pe când atașarea fațetelor necesită o intervenție minora de reducere a smalțului înainte de aplicare.

Albirea dinților versus fațetare dentară
Albirea dinților combinată cu un tratament ortodontic simplu este preferabilă atunci când dinții naturali sunt adecvați din punct de vedere funcțional și estetic. Aceasta deoarece aplicarea fațelor dentare necesită pregatirea tutror dinților ce urmeaza a fi supuși procedurii, iar acest proces modifică permanent dinții tratați.

Avantajele laminatelor din porțelan:
  • Fațetele de porțelan sunt mai durabile: deși acestea sunt foarte subtiri și inerent casabile, odată ce sunt atașate de dinte devin mult mai rigide (5 /10 /15 ani).
  • Aceste fațete ceramice creează un aspect mult mai natural al dintelui: proprietățile translucide ale porțelanului permit fațetei să imite strălucirea naturală, caracteristică smalțului dentar.
  • Proprietatea de transluciditate a smalțului înseamnă că lumina ce ajunge pe suprafața dintelui nu este reflectata imediata înapoi, ci penetrează stratul de smalț, și abia apoi se reflectă din stratul de dentină, opac, către exterior. Fațetele ceramice permit derularea aceluiași proces, spre deosebire de materialele de adeziune folosite în trecut, care erau semi-opace.
  • Rezisța la pete: spre deosebire de alte materiale adezive, porțelanul este neted, din ceramică imperturbabilă (asemenea sticlei) ce nu îi permite să capete nicio pată permanentă datorată consumului unor anumitor alimente, băuturi sau fumatului.
  • Fațetele ceramice sunt conservatoare, din punct de vedere al cantității de material dentar îndepărtat în timpul procedurii (dacă acest lucru este necesar).
  • Alte avantaje importante se referă la toleranța bună a țesutului gingival la pelicula de porțelan și posibilitatea de a selecta nuanța dorită a fațetei de porțelan.
Fațetele sunt integrate biologic datorita stabilității chimice crescute, toxicității scăzute asupra țesutului și gradului redus de a produce sensibilitate sau iritabilitate la nivelul gingiilor. De asemenea, reduc placa bacteriană ce se formează pe dinți, datorită suprafeței netede și lucioase de care placa bacteriană nu poate adera.

Fațete ceramice versus fațete din compozite
Dezavantajele majore pe care laminatele de porțelan le prezintă în comparatie cu restaurarea compozită sunt urmatoarele:
  • Procesul nu este reversibil;
  • Costul procedurii este mai ridicat (necesită mai mult timp, expertiză și resurse multiple);
  • Fațetele ceramice nu pot fi reparate în cazul în care se fisurează sau se fracturează (trebuie să fie înlocuite).
  • Procedura necesită un timp mai îndelungat: cel puțin două vizite; două săptămâni.
  • Atunci când se înlătura chiar și o cantitate mică de smalț de pe suprafața dintelui, poate crește sensibilitatea dinților la schimbările de temperatură.
  • Nuanța fațetelor poate să nu coincidă cu nuanța naturală a celorlalți dinți.
  • Fațetele nu pot fi modificate odată ce au fost montate, astfel încât în cazul în care doriți un tratament de albire a dinților, trebuie să faceți acest lucru înainte de atașarea fațetelor.
  • Există un risc minor ca acestea să se desprindă și să cadă: pentru a minimaliza acest risc trebuie să evitați obiectele și alimentele dure, mușcatul creioanelor, unghiilor, gheții sau punerea unei presiuni excesive asupra dinților.
  • Dinții fațetați pot să fie afectați în continuare de carii, necesitând posibil, ulterior atașarea unei coroane dentare.

Fațete ceramice versus coroane dentare

Atât fațetele ceramice, cât și coroanele dentare, au rolul de corecta dinții.
Fațetele din porțelan au devenit alternativa modernă a coroanelor dentare metalo-ceramice sau a celor integral ceramice. Dezavantajul coroanelor metalo-ceramice este că metalul poate transpare prin ceramică la nivelul gingiei, dându-i un aspect inestetic, iar în cazul coroanelor integral ceramice este necesar un sacrificiu mare de țesut dentar prin șlefuiri mai profunde, care de cele mai multe ori pot afecta gingia sau pulpa dintelui.

Fațetele se cimentează pe dinte cu ajutorul unor tehnici adezive de ultimă generație. Fațetele sunt foarte subțiri - maxim 0,5 mm - dar imediat ce sunt cimentate se integrează perfect cu structura dintelui și devin extrem de durabile.
Decizia de atașare a unei fațete dentare ori a unei coroane dentare depinde de anumite situații și variabile, cum ar fi: stabilitatea ocluziei, gradul în care dinții pot fi supuși șlefuirii, starea dinților și a gingiilor.
Diferența majoră dintre cele două proceduri constă în cantitatea de structură dentară ce trebuie îndepărtată (de șlefuire a smalțului). Unul dintre motivele pentru care fațetele sunt mult mai apreciate este cantitatea infimă de smalț (< 1 mm) ce trebuie îndepărtată din structura dintelui. Coroanele dentare necesită îndepărtarea unei cantități mai mari din structura dintelui (aprox. 2 mm) pentru a permite materialului adeziv să fie plasat corespunzător, astfel încât să asigure durabilitate, aspect estetic și contur gingiei. Gradul de reducție al dintelui depinde și de materialul din care este efectuat coroana dentară: metal, ceramică sau combinate. Însă, din cauza faptului că acoperă întreaga suprafață a dintelui, coroanele dentare pot rezolva probleme dentare mai grave.

Iată care sunt factorii care trebuie luați în considerare înainte de a lua decizia defintivă:
Coroanele dentare:
  • Utilizate pentru a produce schimbări majore (drastice) în ceea ce privește culoarea sau forma dinților.
  • Utilizate pentru restaurarea unor dinți rupți, stricați sau cariați.
  • Sunt foarte rezistente - sunt ideale pentru persoanele care suferă de bruxism, ce impun o presiune foarte mare asupra dinților și au ocluzii incorecte.
  • Necesită o reducție semnificativă a structurii naturale a dintelui (în funcție de cauză și material).

Fațetele ceramice:
  • Utilizate pentru a produce o schimbare majoră asupra culorii dinților și o schimbare minoră în ceea ce priveste forma acestora.
  • Sunt utilizate doar atunci cand structura dinților este intactă și sănătoasă.
  • Sunt solide dar casante.
  • Necesită o reducție a structurii dentare mult mai mică (0,5-0,7 mm).

Procedura de fațetare

Procedura de montare a fațetelor dentare include 4 pași esențiali și necesită două, maxim trei drumuri la clinica medicală:
1. Diagnosticul și aplicarea tratamentului.
2. Pregătirea dinților.
3. Decapare.
4. Amplasarea și aplicarea fațetelor.

1. În prima etapă medicul dentist realizează examinarea primară și decide împreună cu pacientul cu privire la soluția optimă pentru cazul său, prezentându-i alternativele și limitările fiecăreia. Va realiza o amprenta dentară și o radiografie, dacă este necesar.
2. Pregătirea dinților începe cu o curățare a acestora și îndepărtarea unui strat de 0,5-0,7 mm din stratul de smalț. Un mulaj al dinților ce urmează a fi fațetați este trimis la laborator, pentru a fi construite fațetele. Ajustări repetate ale culorilor pot fi necesare. În general, procesul de fabricație durează aproximativ două săptămâni. În această periaodă pot fi aplicate fațete temporare (opționale, taxate separat).
3. În a treia etapă vor fi înlăturate fațetele temporare, dacă acestea există, apoi se va stabili poziția corectă a fațetelor definitive.
4. Odată stabilite toate detaliile, medicul dentist va folosi o soluție acidă slabă, specială, care va decapa dintele, creând o suprafață mai aspră, pentru a îmbunătăți adeziunea fațetei. Apoi, fațeta ceramică va fi plasată pe suprafața exterioară, frontală a dintelui cu ajutorul unui material adeziv special. Odată poziția determinată, se utilizează o lumina specială ce activează o serie de substanțe chimice care fac cimentul dentar să se întărească și să se vindece repede. Se înlătură excesul de ciment și se evaluează mușcătura (ocluzia).

Nu este recomandată aplicarea de fațete dentare:

1. Dacă aveți dinți nesănătoși. Fațetele de porțelan nu pot fi aplicate pe dinți care prezintă descompunere sau boala parodontală activă (gingivită). Aceste afecțiuni trebuie tratate de înainte ca fațetele de porțelan să fie fabricate și aplicate.

2. Dacă aveți dinți slăbiți. Dacă o cantitate semnificativă din structura dintelui a fost pierdută (degradare sau fractura, înlocuire printr-o plombă dentară), dintele nu poate fi supus unei astfel de proceduri. Fațetele de porțelan nu întăresc semnificativ dinții pe care sunt aplicate. Un tratament mai indicat în acest caz este aplicarea unei coroane dentare.

3. Dacă aveți o cantitate necorespunzătoare de smalț pe dinte. O fațetă de porțelan poate fi lipită cu succes doar pe smalț dentar.

4. Dacă strângeți din dinți sau vă frecați dinții. Persoanelor care strâng din dinți sau scrâșnesc din dinți nu li se recomandă fațete de porțelan. Forțele create de aceste comportamente vicioase pot cu ușurință ciobi sau sparge fațetele de porțelan.
5. Persoanelor care nu au o ocluzie (mușcătură) stabilă și corectă.
6. Persoanelor cu o poziționare foarte incorectă a dinților. Necesită tratament ortodontic.

Recomandări pentru întreținerea fațetelor dentare

Fațetele dentare se pot fisura, casa sau desprinde dacă nu sunt întreținute corespunzător. Principalele reguli pentru a spori durabilitatea și longevitatea fațetelor dentare este o igienă orală corectă, examinarea regulată, precum și curățarea dinților de două ori pe an de către medicul stomatolog.
La o săptămână după aplicarea acestora este necesară o examinarea pentru a verifica integritatea lor și modul în care s-au adapatat la țesuturi, are loc o lustruire cosmetică și se evaluează rezultatul tratamentului.
Igiena zilnică trebuie să cuprindă periajul dentar de două sau trei ori pe zi (recomandat o data la 12 ore) și folosirea aței dentare în mod regulat, zinic. Se recomandă folosirea unei paste de dinți blânde, non-abrazivenentru suprafețele dentare și a apei de gură.
Trebuie evită mușcarea obiectelor și alimentelor dure. Dacă pacientul are obiceiul de a freca sau strânge dinții (bruxism), trebuie să menționeze acest lucru medicului dentist pentru a i se oferi o gutieră de protecție pe parcursul nopții, pentru a minimaliza stresul aplicat dinților.
Deși fațetele ceramice au drept caracteristică rezistența la pete, medicul va recomanda evitarea alimentelor și băuturile potențial cauzatoare de colorații inestetice (cafea, ceai, vin roșu, condimente).

Deși nu există o regulă specifică în ceea ce privește longevitatea fațetelor dentare, o îngrijire corespunzătoare face ca acestea să reziste de la 10 până la 15 ani.

Culoarea fațetelor ceramice se poate alege în funcție de preferințele clientului, dar și de mărimea grupului de dinți pe care vor fi aplicate fațetele. În general, dacă este acoperit tot grupul de dinți vizibili (8 dinți în partea de sus și 6 dinți în partea de jos), culoarea fațetelor poate fi mult mai deschisă decât culoarea dinților naturali, cu un efect extraordinar asupra zâmbetului.

Numărul de fațete necesare depinde în întregime de rezultatul dorit. Dacă doar un dinte este decolorat sau deformat, atunci poate fi folosită o singură fațetă. Pentru a obține un rezultat mai echilibrat, deseori este recomandat ca mai multe fațete (între 4 și 8) să fie facute în același timp (pentru un rezultat excepțional). Pentru a închide spații largi dintre dinți pot fi necesare 6 până la 10 fațete pe arcadă, pentru a obține un rezultat estetic corespunzător.

Data actualizare: 07-08-2019 | creare: 03-06-2009 | Vizite: 46495
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fațetele dentare - indicații, avantaje și riscuri
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum