De evitat în timpul sarcinii
Autor: Gherghiceanu Alina-Elena
Protejează-te pe tine È™i pe copilul tău evitând:
Consumul de băuturi alcoolice, nicotină și droguri
Este cunoscut faptul că etanolul consumat în exces nu are un efect benefic asupra organismului, cu atât mai mult când vine vorba de sarcină. Cercetătorii nu au reuÈ™it încă să stabilească o anumită cantitate de alcool care ar trebui evitată pentru ca sarcina să decurgă normal, însă este recomandat ca cel puÈ›in în primele trei luni ale perioadei gestaÈ›ionale femeia însărcinată să nu consume alcool. (1)
De ce în primele trei luni? Răspunsul vine din faptul că în această primă fază a sarcinii organismul mamei îÈ™i adaptează valorile fiziologice pentru a putea recunoaÈ™te embrionul ca pe o structură proprie È™i pentru a-i asigura condiÈ›iile optime pentru dezvoltare. Cele două organisme devin un tot unitar È™i mama îÈ™i hrăneÈ™te fătul prin ceea ce ea însăși consumă.
În primele săptămâni după fixarea oului în mucoasa uterină începe formarea placentei. Prin sângele mamei È™i prin placenta formată definitiv din luna a 4-a, alcoolul ajunge la produsul de concepÈ›ie, perturbându-i procesul de evoluÈ›ie. Un aport crescut de alcool, care să ducă la beÈ›ie, nu face altceva decât să încetinească dezvoltarea fătului È™i sistemelor acestuia, inclusiv a sistemului nervos. Astfel, dacă sarcina este dusă la termen chiar È™i pe fondul unui consum neadecvat de alcool, copilul poate prezenta anomalii manifestate fie încă de la naÈ™tere (malformaÈ›ii), fie pe viitor prin prisma dezvoltării cognitiv-comportamentale (randament È™colar redus, retard, tare). (3)
În ceea ce priveÈ™te consumul de nicotină, acesta este un alt viciu pe care femeia însărcinată ar trebui să îl evite, deoarece conduce la probleme serioase de sănătate atât pentru făt, cât È™i pentru mamă. Câteva dintre riscurile fumatului în timpului sarcinii sunt:
- dezvoltare defectuoasă a sistemelor și organelor fătului,
- naștere prematură,
- avort spontan,
- ruperea/subțierea placentei,
- moartea nou-nascutului la naștere,
- greutate mică la naștere.
De asemenea, sunt de evitat locurile în care se fumează, pentru că È™i fumatul pasiv duce la probleme dintre cele enumerate mai sus.
Drogurile sunt un factor de risc extrem pentru integritatea dezvoltării fetale, dar È™i pentru organismul mamei. Acestea afectează fără îndoială evoluÈ›ia unei sarcini, ducând de cele mai multe ori la avort spontan în primele luni sau la deficienÈ›e extrem de grave ale nou-nascutului, în cazul în care sarcina ajunge la termen, rezistând acÈ›iunii nocive a stupefiantelor consumate de gravidă. Cocaina, de exemplu, determină o alterare a irigării sangvine la nivelul uterului È™i astfel produsul de concepÈ›ie va avea de suferit din cauza lipsei de oxigen È™i a substanÈ›elor nutritive, putându-se ajunge chiar la decesul acestuia, respectiv la avort. (1), (5)
Consumul ridicat de cofeină
Cofeina în exces poate reprezenta un risc pentru evoluÈ›ia sarcinii, neavând o anumită valoare nutritivă. Mai mult, aceasta îngreunează absorbÈ›ia fierului, care oricum poate fi uÈ™or scăzută în sarcină. De asemenea, cunoscându-i-se efectul de excitant sinaptic, cofeina poate duce la perturbarea somnului, insomnii, dureri de cap È™i creÈ™terea frecvenÈ›ei cardiace, afectând totodată È™i sarcina. În urma unui studiu realizat în 2008, se recomandă ca fiind adecvat un consum de cofeină mai mic de 200 mg pe zi. (1), (3)
Aportul caloric exagerat – mâncatul „cât pentru doi”
Este adevărat că în timpul sarcinii aportul caloric trebuie să fie mai crescut, însă acesta este mai mare cu aproximativ 10-15% față de cel standard, nicidecum cu 100%. Pe parcursul sarcinii va creÈ™te metabolismul bazal, datorită necesităților calorice ale fatului, care sunt legate de creÈ™terea necesarului de oxigen. Astfel, majoritatea nutriÈ›ioniÈ™tilor apreciază că în cursul sarcinii este necesar un spor de calorii de 200-400 calorii/zi, ajungându-se la 3000 de calorii zilnic. Desigur, se va È›ine cont atât de vârsta femeii gravide, cât È™i de activitatea fizică pe care o desfășoară, putându-se suplimenta cantitatea de calorii, în funcÈ›ie de situaÈ›ie. (2)
Depășirea cantității de calorii pe care corpul gravid o necesită va duce la formarea exagerată a depozitelor de grasime, la îngreunarea celor 9 luni de sarcină prin accentuarea stărilor de oboseală, favorizarea apariÈ›iei unor boli precum diabetul zaharat (la mama), dar È™i îngreunarea naÈ™terii. (2), (4)
Alimentele sărate și conservate
În ultimul trimestru al gravidității, prin creÈ™terea nivelului de corticoizi, are loc o retenÈ›ie a sodiului în organism. Din această cauză, împreună cu reÈ›inerea unei cantități mai mari de sodiu, va creÈ™te È™i nivelul lichidelor extracelulare prin retenÈ›ia concomitentă de apă, ducând la apariÈ›ia de edeme. Este deci recomandat ca în ultimele săptămâni ale gravidității să existe o limitare a cantității de sare din alimentaÈ›ie, evitându-se È™i alimentele conservate cu sare. (2), (4)
Consumul peÈ™telui bogat în mercur
Sursă importantă de proteine, acizi graÈ™i (Omega 3) fier È™i zinc - nutrienÈ›i favorabili dezvoltării fetale, peÈ™tele poate să reprezinte È™i un pericol pentru sarcină, din cauza cantității de mercur pe care o posedă. Este de menÈ›ionat că este vorba numai despre anumite tipuri de peÈ™ti care pot conÈ›ine mercur – peÈ™tii pradatori: rechinul, peÈ™tele sabie, macroul rege. Dacă gravida consumă frecvent peÈ™te cu mercur, acest element chimic poate duce la probleme în dezvoltarea copilului, afectând sistemul nervos al acestuia. (2)
Alimentele neprelucrate termic
Este recomandat ca femeile gravide să nu consume carne neprelucrată termic sau în sânge din cauza posibilității infectării cu Toxoplasma gondii, parazit din clasa sporozoarelor, care se poate afla sub formă de chiÈ™ti tisulari în carnea sau în viscerele animalelor. Clinic, toxoplasmoza nu se manifestă decât în condiÈ›ii de imunodepresie tranzitorie sau definitivă, iar singura formă de manifestare este limfadenita toxoplasmică, care poate trece neobservată sau poate fi confundată cu o banală răceală.
În mod normal, Toxoplasma nu reprezintă un risc pentru produsul de concepÈ›ie decât dacă infecÈ›ia este dobândită de mamă în timpul sarcinii. Ne putem da seama de existenÈ›a acestei infecÈ›ii prin intermediul unor teste de dozare a anticorpilor din sângele matern. Prin screening serologic, test ELISA, se urmăreÈ™te detectarea anticorpilor de fază acută (IgM) È™i de fază cronică (IgG). Dacă se detectează prezenÈ›a anticorpilor de fază acută iar cei de fază cronică sunt prezenÈ›i, dar au abilitate scăzută, atunci infecÈ›ia a fost dobândită în timpul sarcinii (recent), iar riscul de transmitere a toxoplasmozei congenitale (de la mamă la făt) este mare. În schimb, dacă anticorpii prezenÈ›i în sângele matern sunt cei de fază cronică, înseamnă că este vorba despre o infecÈ›ie cronică, dobândită înainte ca femeia să rămână gravidă, neexistând riscul transmiterii către făt întrucât acest tip de anticorpi traversează placenta È™i protejează produsul de concepÈ›ie.
În cazul toxoplasmozei dobândite în sarcină, se recomandă avortul terapeutic, mai ales dacă infecÈ›ia este detectată în primul trimestru, deoarece parazitul alterează dezvoltarea normală a fătului. Pe de altă parte, dacă sarcina este păstrată, va fi monitorizată pentru o cât mai bună desfășurare. O astfel de gravidă, la următoarea sarcină nu va mai prezenta niciun fel de risc în transmiterea toxoplasmozei către copil, deoarece infecÈ›ia devine cronică. (6)
Contactul cu pisicile infectate cu toxoplasmoză
Pisica este singura gazdă pentru Toxoplasma gondii, unde are loc ciclul sporogonic, cu eliberare de oochiÈ™ti. Odată cu materiile fecale, pisica purtătoare a acestui parazit va infecta mediul înconjurător. Astfel, oochiÈ™tii eliminaÈ›i de pisică reprezintă cea mai puternică sursă de infectare pentru om. InfecÈ›ia se realizează pe cale digestivă, prin consumul alimentelor vegetale care au intrat în contact cu solul È™i nu au fost prelucrate termic sau spălate corespunzător.
Cum recunoaÈ™tem o pisică infectată? Ca È™i omul, aceasta nu va prezenta o anumită simptomatologie, însă o pisică se poate infecta la rândul ei, prin consum de carne cu chiÈ™ti de Toxoplasma (de exemplu de la È™oareci). (6)
Consumul de legume, fructe nespălate și de alimente nepasteurizate (lapte)
Produsele vegetale nespălate sau alimentele nepasteurizate pot reprezenta o sursă sigură de microbi, care odată ajunÈ™i în organismul matern produc reacÈ›ii multiple în vederea încetinirii dezvoltării fetale. (1)
Oboseala și activitățile stresante
Se recomandă evitarea activităților extenuante din punct de vedere psihic, dar mai ales fizic. Este de preferat ca femeia însărcinată să se odihnească ori de câte ori simte nevoia È™i să profite din plin de concediul prenatal, delectându-se cu activități relaxante precum yoga, masaj etc. Multe dintre aceste practici sunt benefice atât pentru mamă, cât È™i pentru făt, întrucât se va secreta o mare cantitate de serotonină (hormonul fericirii), va fi îmbunătățită circulaÈ›ia sangvină È™i în cele din urmă travaliul se va desfășura mai uÈ™or.
De asemenea, foarte utilă este activitatea fizică din timpul sarcinii; aceasta tonifică organismul mamei pentru a suporta mai uÈ™or schimbările care se produc È™i pentru a reveni mai repede la greutatea de dinainte de sarcină. Nu trebuie însă să se exagenereze cu exerciÈ›iile fizice, deoarece dacă acestea nu sunt întreÈ›inute È™i adaptate capacității fizice pe care o are organismul gravid, pot conduce la probleme precum ruperea prematură a placentei sau chiar avort spontan. În această categorie se încadrează È™i activitățile casnice prelungite, care presupun o mare doză de efort, precum mutatul mobilei, căratul greutăților, spălatul geamurilor înalte etc. (1), (3)
Folosirea de substanÈ›e toxice – vopsea, insecticid, dizolvant, otravă
Este de preferat ca pe perioada sarcinii să se evite contactul îndelungat cu substanÈ›ele toxice, mai ales dacă acestea sunt volatile, deoarece ele pot ajunge pe calea aerului în organismul matern provocând complicaÈ›ii în funcÈ›ionarea organismului È™i în dezvoltarea fătului. (2)
Folosirea de antibiotice sau alte medicamente care pot afecta dezvoltarea fetală
Orice medicament administrat în timpul sarcinii trebuie să fie supervizat medical, în caz contrar efectul asupra produsului de concepÈ›ie poate fi echivalent cu cel al consumului de droguri sau alcool. (1)
Călătoriile către destinații unde este necesară vaccinarea
În timpul sarcinii trebuie acordată o atenÈ›ie deosebită vaccinării. Mai multe despre vaccinarea în timpul sarcinii puteÈ›i citi aici.Călătoriile cu avionul după luna a 7-a sau orice călătorie în ultimul trimestru al sarcinii trebuie de asemenea evitate, mai ales dacă este vorba de destinaÈ›ii cu acces redus la serviciile medicale. (2)
(2) Obstretică și ginecologie (vol. I) – Florin Stamatian, editura ECHINOX, 2005
(3) 10 Healthy Pregnancy Tips, link: https://www.lamaze.org/10HealthyPregnancyTips
(4) Statusul nutrițional al femeii gravide, link: https://www.unicef.org/romania/ro/GRAVIDA.pdf
(5) How smoking affects your baby, link: https://www.babycentre.co.uk/v1049114/inside-pregnancy-how-smoking-affects-your-baby
(6) Parasites - Toxoplasmosis (Toxoplasma infection), link: https://www.cdc.gov/parasites/toxoplasmosis/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ce sanse am sa duc sarcina mai departe
- Trombofilia si sarcina?
- Epilepsia in timpul sarcinii
- Avort si sexul
- As dori o intrerupere de sarcina, dar sunt in strainatate
- Intr-o dilema mare!
- Al cui poate fi copilul
- Menstruatie
- Dupa sarcina oprita in evolutie la 37 de saptamani
- Am ramas gravida si sunt purtatoare de virus hepatita b