De evitat în timpul sarcinii

©

Autor:

De evitat în timpul sarcinii

Protejează-te pe tine și pe copilul tău evitând:

Consumul de băuturi alcoolice, nicotină și droguri

Este cunoscut faptul că etanolul consumat în exces nu are un efect benefic asupra organismului, cu atât mai mult când vine vorba de sarcină. Cercetătorii nu au reușit încă să stabilească o anumită cantitate de alcool care ar trebui evitată pentru ca sarcina să decurgă normal, însă este recomandat ca cel puțin în primele trei luni ale perioadei gestaționale femeia însărcinată să nu consume alcool. (1)


De ce în primele trei luni? Răspunsul vine din faptul că în această primă fază a sarcinii organismul mamei își adaptează valorile fiziologice pentru a putea recunoaște embrionul ca pe o structură proprie și pentru a-i asigura condițiile optime pentru dezvoltare. Cele două organisme devin un tot unitar și mama își hrănește fătul prin ceea ce ea însăși consumă.

În primele săptămâni după fixarea oului în mucoasa uterină începe formarea placentei. Prin sângele mamei și prin placenta formată definitiv din luna a 4-a, alcoolul ajunge la produsul de concepție, perturbându-i procesul de evoluție. Un aport crescut de alcool, care să ducă la beție, nu face altceva decât să încetinească dezvoltarea fătului și sistemelor acestuia, inclusiv a sistemului nervos. Astfel, dacă sarcina este dusă la termen chiar și pe fondul unui consum neadecvat de alcool, copilul poate prezenta anomalii manifestate fie încă de la naștere (malformații), fie pe viitor prin prisma dezvoltării cognitiv-comportamentale (randament școlar redus, retard, tare). (3)


În ceea ce privește consumul de nicotină, acesta este un alt viciu pe care femeia însărcinată ar trebui să îl evite, deoarece conduce la probleme serioase de sănătate atât pentru făt, cât și pentru mamă. Câteva dintre riscurile fumatului în timpului sarcinii sunt: 

  • dezvoltare defectuoasă a sistemelor și organelor fătului,
  • naștere prematură,
  • avort spontan,
  • ruperea/subțierea  placentei,
  • moartea nou-nascutului la naștere,
  • greutate mică la naștere.


De asemenea, sunt de evitat locurile în care se fumează, pentru că și fumatul pasiv duce la probleme dintre cele enumerate mai sus.


Drogurile sunt un factor de risc extrem pentru integritatea dezvoltării fetale, dar și pentru organismul mamei. Acestea afectează fără îndoială evoluția unei sarcini, ducând de cele mai multe ori la avort spontan în primele luni sau la deficiențe extrem de grave ale nou-nascutului, în cazul în care sarcina ajunge la termen, rezistând acțiunii nocive a stupefiantelor consumate de gravidă. Cocaina, de exemplu, determină o alterare a irigării sangvine la nivelul uterului și astfel produsul de concepție va avea de suferit din cauza lipsei de oxigen și a substanțelor nutritive, putându-se ajunge chiar la decesul acestuia, respectiv la avort. (1), (5)

Consumul ridicat de cofeină

Cofeina în exces poate reprezenta un risc pentru evoluția sarcinii, neavând o anumită valoare nutritivă. Mai mult, aceasta îngreunează absorbția fierului, care oricum poate fi ușor scăzută în sarcină. De asemenea, cunoscându-i-se efectul de excitant sinaptic, cofeina poate duce la perturbarea somnului, insomnii, dureri de cap și creșterea frecvenței cardiace, afectând totodată și sarcina. În urma unui studiu realizat în 2008, se recomandă ca fiind adecvat un consum  de cofeină mai mic de 200 mg pe zi. (1), (3)

Aportul caloric exagerat – mâncatul „cât pentru doi”

Este adevărat că în timpul sarcinii aportul caloric trebuie să fie mai crescut, însă acesta este mai mare cu aproximativ 10-15% față de cel standard, nicidecum cu 100%. Pe parcursul sarcinii va crește metabolismul bazal, datorită necesităților calorice ale fatului, care sunt legate de creșterea necesarului de oxigen. Astfel, majoritatea nutriționiștilor apreciază că în cursul sarcinii este necesar un spor de calorii de 200-400 calorii/zi, ajungându-se la 3000 de calorii zilnic. Desigur, se va ține cont atât de vârsta femeii gravide, cât și de activitatea fizică pe care o desfășoară, putându-se suplimenta cantitatea de calorii, în funcție de situație. (2)

Depășirea cantității de calorii pe care corpul gravid o necesită va duce la formarea exagerată a depozitelor de grasime, la îngreunarea celor 9 luni de sarcină prin accentuarea stărilor de oboseală, favorizarea apariției unor boli precum diabetul zaharat (la mama), dar și îngreunarea nașterii. (2), (4)

Alimentele sărate și conservate

În ultimul trimestru al gravidității, prin creșterea nivelului de corticoizi, are loc o retenție a sodiului în organism. Din această cauză, împreună cu reținerea unei cantități mai mari de sodiu, va crește și nivelul lichidelor extracelulare prin retenția concomitentă de apă, ducând la apariția de edeme. Este deci recomandat ca în ultimele săptămâni ale gravidității să existe o limitare a cantității de sare din alimentație, evitându-se și alimentele conservate cu sare. (2), (4)

Consumul peștelui bogat în mercur

Sursă importantă de proteine, acizi grași (Omega 3) fier și zinc - nutrienți favorabili dezvoltării fetale, peștele poate să reprezinte și un pericol pentru sarcină, din cauza cantității de mercur pe care o posedă. Este de menționat că este vorba numai despre anumite tipuri de pești care pot conține mercur – peștii pradatori: rechinul, peștele sabie, macroul rege. Dacă gravida consumă frecvent pește cu mercur, acest element chimic poate duce la probleme în dezvoltarea copilului, afectând sistemul nervos al acestuia. (2)

Alimentele neprelucrate termic

Este recomandat ca femeile gravide să nu consume carne neprelucrată termic sau în sânge din cauza posibilității infectării cu Toxoplasma gondii, parazit din clasa sporozoarelor, care se poate afla sub formă de chiști tisulari în carnea sau în viscerele animalelor. Clinic, toxoplasmoza nu se manifestă decât în condiții de imunodepresie tranzitorie sau definitivă, iar singura formă de manifestare este limfadenita toxoplasmică, care poate trece neobservată sau poate fi confundată cu o banală răceală.

În mod normal, Toxoplasma nu reprezintă un risc pentru produsul de concepție decât dacă infecția este dobândită de mamă în timpul sarcinii. Ne putem da seama de existența acestei infecții prin intermediul unor teste de dozare a anticorpilor din sângele matern. Prin screening serologic, test ELISA, se urmărește detectarea anticorpilor de fază acută (IgM) și de fază cronică (IgG). Dacă se detectează prezența anticorpilor de fază acută iar cei de fază cronică sunt prezenți, dar au abilitate scăzută, atunci infecția a fost dobândită în timpul sarcinii (recent), iar riscul de transmitere a toxoplasmozei congenitale (de la mamă la făt) este mare. În schimb, dacă anticorpii prezenți în sângele matern sunt cei de fază cronică, înseamnă că este vorba despre o infecție cronică, dobândită înainte ca femeia să rămână gravidă, neexistând riscul transmiterii către făt întrucât acest tip de anticorpi traversează placenta și protejează produsul de concepție.

În cazul toxoplasmozei dobândite în sarcină, se recomandă avortul terapeutic, mai ales dacă infecția este detectată în primul trimestru, deoarece parazitul alterează dezvoltarea normală a fătului. Pe de altă parte, dacă sarcina este păstrată, va fi monitorizată pentru o cât mai bună desfășurare. O astfel de gravidă, la următoarea sarcină nu va mai prezenta niciun fel de risc în transmiterea toxoplasmozei către copil, deoarece infecția devine cronică. (6)


Contactul cu pisicile infectate cu toxoplasmoză

Pisica este singura gazdă pentru Toxoplasma gondii, unde are loc ciclul sporogonic, cu eliberare de oochiști. Odată cu materiile fecale, pisica purtătoare a acestui parazit va infecta mediul înconjurător. Astfel, oochiștii eliminați de pisică reprezintă cea mai puternică sursă de infectare pentru om. Infecția se realizează pe cale digestivă, prin consumul alimentelor vegetale care au intrat în contact cu solul și nu au fost prelucrate termic sau spălate corespunzător.

Cum recunoaștem o pisică infectată? Ca și omul, aceasta nu va prezenta o anumită simptomatologie, însă o pisică se poate infecta la rândul ei, prin consum de carne cu chiști de Toxoplasma (de exemplu de la șoareci). (6)

Consumul de legume, fructe nespălate și de alimente nepasteurizate (lapte)

Produsele vegetale nespălate sau alimentele nepasteurizate pot reprezenta o sursă sigură de microbi, care odată ajunși în organismul matern produc reacții multiple în vederea încetinirii dezvoltării fetale. (1)

Oboseala și activitățile stresante

Se recomandă evitarea activităților extenuante din punct de vedere psihic, dar mai ales fizic. Este de preferat ca femeia însărcinată să se odihnească ori de câte ori simte nevoia și să profite din plin de concediul prenatal, delectându-se cu activități relaxante precum yoga, masaj etc. Multe dintre aceste practici sunt benefice atât pentru mamă, cât și pentru făt, întrucât se va secreta o mare cantitate de serotonină (hormonul fericirii), va fi îmbunătățită circulația sangvină și în cele din urmă travaliul se va desfășura mai ușor.

De asemenea, foarte utilă este activitatea fizică din timpul sarcinii; aceasta tonifică organismul mamei pentru a suporta mai ușor schimbările care se produc și pentru a reveni mai repede la greutatea de dinainte de sarcină. Nu trebuie însă să se exagenereze cu exercițiile fizice, deoarece dacă acestea nu sunt întreținute și adaptate capacității fizice pe care o are organismul gravid, pot conduce la probleme precum ruperea prematură a placentei sau chiar avort spontan. În această categorie se încadrează și activitățile casnice prelungite, care presupun o mare doză de efort, precum mutatul mobilei, căratul greutăților, spălatul geamurilor înalte etc. (1), (3)

Folosirea de substanțe toxice – vopsea, insecticid, dizolvant, otravă

Este de preferat ca pe perioada sarcinii să se evite contactul îndelungat cu substanțele toxice, mai ales dacă acestea sunt volatile, deoarece ele pot ajunge pe calea aerului în organismul matern provocând complicații în funcționarea organismului și în dezvoltarea fătului. (2)

Folosirea de antibiotice sau alte medicamente care pot afecta dezvoltarea fetală

Orice medicament administrat în timpul sarcinii trebuie să fie supervizat medical, în caz contrar efectul asupra produsului de concepție poate fi echivalent cu cel al consumului de droguri sau alcool. (1)


Călătoriile către destinații unde este necesară vaccinarea

În timpul sarcinii trebuie acordată o atenție deosebită vaccinării. Mai multe despre vaccinarea în timpul sarcinii puteți citi aici.
Călătoriile cu avionul după luna a 7-a sau orice călătorie în ultimul trimestru al sarcinii trebuie de asemenea evitate, mai ales dacă este vorba de destinații cu acces redus la serviciile medicale. (2)

Data actualizare: 07-05-2023 | creare: 10-01-2007 | Vizite: 12508
Bibliografie
(1) Twelve steps to a healthy pregnancy, link: https://www.babycenter.com/0_twelve-steps-to-a-healthy-pregnancy_9174.bc
(2) Obstretică și ginecologie (vol. I) – Florin Stamatian, editura ECHINOX, 2005
(3) 10 Healthy Pregnancy Tips, link: https://www.lamaze.org/10HealthyPregnancyTips
(4) Statusul nutrițional al femeii gravide, link: https://www.unicef.org/romania/ro/GRAVIDA.pdf
(5) How smoking affects your baby, link: https://www.babycentre.co.uk/v1049114/inside-pregnancy-how-smoking-affects-your-baby
(6) Parasites - Toxoplasmosis (Toxoplasma infection), link: https://www.cdc.gov/parasites/toxoplasmosis/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: