Factorii de risc pentru sănătate

Factorii de risc pentru sănătate

©

Autor:

Factorii de risc pentru sănătate

Sănătatea È™i starea de bine sunt influenÈ›ate de numeroÈ™i factori. Ceea ce mâncăm, starea noastră fizică È™i psihică, consumul unor substanÈ›e, predispoziÈ›ia genetică – ne influenÈ›ează starea prezentă sau viitoare de sănătate. Conform OrganizaÈ›iei Mondiale a Sănătății, mai mult de o treime dintre decesele la nivel global pot fi atribuite unui număr restrâns de factori de risc.

Un factor de risc este o caracteristică, boală sau comportament care crește predispoziția pentru apariția unor boli sau probleme. Predispoziția este de altfel un cumul al mai multor factori de risc și prevede riscul pentru o anumită boală.

Bolile complexe nu au o singură cauză, ci reprezintă interacÈ›iunea dintre mai mulÈ›i factori de risc, fie genetici, de mediu, comportamentali etc. Sunt prezenÈ›i È™i individual, deÈ™i în practică nu sunt aproape niciodată singuri, ci asociaÈ›i cu alte probleme sau factori de risc grupaÈ›i. De obicei coexistă È™i interacÈ›ionează cu alÈ›ii.

În general, factorii de risc pot fi grupaÈ›i în următoarele categorii:


Factori comportamentali 

Anumite obiceiuri negative contribuie semnificativ la dezvoltarea unor afecțiuni. Acestea pot avea un impact major asupra unor probleme de sănătate. Factorii comportamentali de obicei se referă la acțiuni pe care un individ le face voluntar. Pot fi eliminați sau reduși prin modificări și schimbări ale stilului de viață sau comportamentului.

Promovarea sănătății este procesul prin care se realizează campanii, evenimente etc. pentru conÈ™tientizarea de către publicul larg cu privire la creÈ™terea controlului È™i îmbunătățirea sănătății. Se axează pe ceea ce È›ine de sănătatea fizică, mentală È™i socială, mai ales.

Factorii de risc comportamental vizează:

  • indicele de masă corporală;
  • greutatea;
  • nivelul de activitate fizică efectuată (sedentarismul);
  • obiceiurile alimentare: consumul de fructe È™i legume, consumul de cereale, carne, alimente procesate, lactate, respectarea celor trei mese ale zilei;
  • consumul de alcool;
  • fumatul (inclusiv fumatul pasiv);
  • prevalenÈ›a infecÈ›iilor cu transmitere sexuală;
  • investigaÈ›ii medicale È™i respectarea programelor naÈ›ionale de vaccinare - monitorizarea tensiunii arteriale, a colesterolului, screening-uri pentru cancerul cervical, cancerul colorectal, cancerul mamar, cancerul de prostată etc.);
  • respectarea regulilor de igienă: spălarea mâinilor, regulile de igienă alimentară;
  • expunerea prelungită la soare fără protecÈ›ie adecvată;
  • sănătatea dentară:
  • siguranÈ›a în trafic;
  • managementul stresului;
  • igiena somnului etc.


Factori fiziologici

Factorii fiziologici de risc pot servi ca predictor pentru dezvoltarea unor boli. Sunt factori de risc biologici (endogeni) ce pot fi controlaÈ›i È™i în strânsă legătură cu factorii comportamentali. Din categoria acestora fac parte greutatea corporală excesivă, hipertensiunea, hipercolesterolemia, glicemia crescută, parametri biochimici, fiziologici etc. Pot fi influenÈ›aÈ›i de o combinaÈ›ie de genetică, stil de viață etc.

Factori psihosociali

Factorii psihosociali includ relațiile și satisfacția de la locul de muncă, apartenența la o comunitate, calitatea relațiilor, stresul, suportul psihologic, relațiile cu cei din jur, managementul timpului etc.

Factori demografici

Sunt caracteristici socioeconomice ale populaÈ›iei exprimate statistic, ce includ vârsta, genul, nivelul de educaÈ›ie, nivelul de venit, statusul marital, ocupaÈ›ia, religia etc. 

Factori de mediu

Înglobează o varietate de factori, atât sociali, economici, culturali sau politici, cât È™i fizici, chimici sau biologici.
 
Printre aceștia se regăsesc poluarea aerului, lipsa igienei mediului și a apei, lipsa igienei personale, hazarde chimice sau naturale, accidentări, schimbări globale de climă, radiații, situații de urgență, compuși chimici disruptori endocrini etc.

Factori genetici

Copiii, părinÈ›ii È™i bunicii prezintă similarităti în ceea ce priveÈ™te unele probleme de sănătate. Dacă o anumită afecÈ›iune se transmite în familie, pot exista factori înrădăcinaÈ›i care cresc riscul. AceÈ™ti factori sunt transmiÈ™i în familie prin intermediul genelor. Multe boli reflectă interacÈ›iunea dintre genele individuale È™i factorii de mediu. 

O afecÈ›iune are de obicei mai mulÈ›i factori de risc asociaÈ›i, modificabili sau nemodificabili. Factorii de risc medical sunt atribute, caracteristici sau expuneri ce cresc predispoziÈ›ia unei persoane de a dezvolta o boală sau o problemă de sănătate. Multe boli sunt cauzate de factori multipli de risc, iar unii factori de risc individuali pot interacÈ›iona în impactul lor cu alte riscuri.

Principalii factori de risc sunt: hipertensiunea, fumatul, glicemia crescută, sedentarismul și supraponderalitatea/obezitatea, responsabile pentru un număr ridicat de boli cronice, ca cele cardiovasculare sau cancerul.

Alți factori de risc sunt malnutriția, relațiile sexuale neprotejate, consumul de alcool, apa infectată, lipsa igienei, alimentația deficitară, lipsa alăptării, poluarea aerului, riscurile ocupaționale, deficitul de vitamine etc.

CunoaÈ™terea factorilor de risc este importantă pentru dezvoltarea clară È™i eficientă de strategii pentru îmbunătățirea sănătății È™i reducerea incidenÈ›ei bolilor la nivel global. Este importantă cunoaÈ™terea factorilor de risc la care este expusă o persoană, identificarea persoanelor cu risc ridicat pentru anumite boli È™i prevenirea sau reducerea acestor riscuri.



Data actualizare: 08-11-2017 | creare: 08-11-2017 | Vizite: 22622
Bibliografie
(1) Global health risks, Mortality and burden of disease attributable to selected major risks, link: https://www.who.int/healthinfo/global_burden_disease/GlobalHealthRisks_report_part2.pdf
(2) Risk factors in health and disease, link: https://www.eupati.eu/pharmacoepidemiology/risk-factors-health-disease/
(3) Risk factors and prevention, link: https://ebmh.bmj.com/content/3/3/70
(4) Reducing risks, Promoting Healthy Life, link: https://www.who.int/whr/2002/en/whr02_en.pdf?ua=1
(5) Statistics on behavioral risk factors, link: https://www.chp.gov.hk/en/behavioural/10/280.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Falimentul poate fi fatal după vârsta de 50 de ani
  • Cum influenÈ›ează dieta, activitatea fizică È™i greutatea corporală riscul de cancer?
  • BărbaÈ›ii de vârstă mijlocie au o probabilitate mai mare de deces în urma unei operaÈ›ii chirurgicale, comparativ cu femeile
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum