Cum alegi un tensiometru electronic?
©
Autor: Mancaș Mălina
![Cum alegi un tensiometru electronic?](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=34666.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Tensiometrele recomandate pentru măsurarea la domiciliu sunt cele electronice, care pot fi pentru braț sau pentru încheietura mâinii. Alegerea lui trebuie să țină cont de performanțe, de componente, de preț și de alte atribute. Monitoarele pentru încheietura mâinii, cele pentru deget sau aplicațiile mobile nu sunt recomandate de către Asociația Americană a Inimii pentru măsurarea tensiunii arteriale, deoarece nu prezintă precizie ridicată în măsurarea tensiunii.
Tipuri de tensiometre electronice:
Tensiometrele pentru braț
Acestea umflă în mod automat camera de presiune și afișează răspunsul (tensiunea sistolică, tensiunea diastolică și pulsul) pe ecranul digital. Unele au memorie multiplă, menținând în baza de date valorile măsurate anterior de mai multe persoane. Este esențială utilizarea corectă pentru obținerea unor rezultate de maximă precizie.Tensiometrele pentru încheietura mâinii
Sunt automate, dar sunt mai puțin precise decât cele pentru braț. Sunt compacte, de dimensiuni reduse și portabile. Tensiunea măsurată la nivelul încheieturii este mai sensibilă la mișcările corpului și poziție. Mâna trebuie să fie poziționată la nivelul inimii pentru o măsurare corectă.Iată câteva recomandări pentru alegerea unui tensiometru electronic și care sunt caracteristicile de care trebuie să țineți cont când achiziționați un astfel de dispozitiv:
- Manșeta (lățimea manșetei) trebuie să acopere două treimi din braț. Trebuie să fie destul de lungă pentru a cuprinde întregul braț. Persoanele cu musculatura foarte dezvoltată sau supraponderale necesită manșete de dimensiuni mai mari.
- Întregul dispozitiv trebuie să fie ușor de utilizat la domiciliu, de o persoane care nu are cunoștințe medicale sau tehnice, iar rezultatele trebuie să fie afișate simplu și intuitiv.
- Alegeți tensiometre validate clinic. Citiți cu atenție manualul de utilizare înainte de folosirea lui prima dată, urmând instrucțiunile producătorului. Acest dispozitiv necesită mentenanță regulată și calibrare periodică. Asigurați-vă că dispozitivul a fost testat, validat și aprobat.
- Asigurați-vă că este potrivit pentru nevoile dumnevoastră: pentru bătrâni, femei însărcinate sau copii, fiind necesară prezența specificațiilor pentru aceste persoane.
- Cumpărați astfel de dispozitve din farmacii, magazine cu echipamente medicale de specialitate sau magazine online. Alegeți un brand cunoscut sau familial. Acestea trebuie să aibă marcajul CE de calitate, aprobat de către ANMDM.
- Manșeta trebuie să se potrivească circumferinței brațului superior. Folosirea unei manșete de dimensiune nepotrivită poate duce la obținerea unor valori eronate. Majoritatea tensiometrelor au 2 manșete de dimensiuni variate sau au mărime ajustabilă.
În tabelul de mai jos aveți recomandări privind dimensiunea corectă a manșetei tensiometrului în funcție de circumferința brațului:
Circumferința brațului | Dimensiune manșetă |
22-26 cm | 12 x 22 cm |
27-34 cm | 16 x 30 cm |
35-44 cm | 16 x 36 cm |
45-52 cm | 16 x 42 cm |
Data actualizare: 10-11-2019 | creare: 08-03-2017 | Vizite: 7579
Bibliografie
(1) Blood pressure monitors, link: https://www.consumerreports.org/cro/blood-pressure-monitors/buying-guide(2) Blood pressure measurement, BHS, link: https://bhsoc.org/files/8413/4390/7770/BP_Measurement_Poster_-_Electronic.pdf
(3) Tips for choosing a home blood pressure monitor, link: https://adph.org/cvh/assets/BloodPressureCuffTips.pdf
(4) Self-measured blood pressure monitoring, A million hearts action guide, link: https://millionhearts.hhs.gov/files/MH_SMBP_Clinicians.pdf
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Este normal sa apara extrasistole in fiecare zi si oscilatii ale tensiunii arteriale...?
- Operatie fiere si tensiunea arteriala oscilanta
- Tensiune 18 si caldura excesiva in corp!
- Tensiune in scadere la 35 de ani
- Tenisune de la premenopauza ?
- Bolnav de TBC si problema cu inima
- Tensiune arteriala foarte mare
- Cum se masoara corect tensiunea ? ajutor medic si colegi forum