Expunerea timpurie la antibiotice poate provoca astm bronșic și alergii permanente

©

Autor:

Expunerea timpurie la antibiotice poate provoca astm bronșic și alergii permanente
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Rutgers arată că bacteriile saprofite de la nivelul tractului digestiv sunt afectate de expunerea precoce la antibiotice, astfel putând apărea anumite afecțiuni precum astmul sau alergiile. Conform oamenilor de știință, părinții ar trebui să evite pe cât posibil administrarea de antibiotice copiilor mici, deoarece acest obicei poate crește riscul apariției unor modificări patologice ale organismului pe termen lung.
Martin Blaser, directorul Centrului pentru Biotehnologie Avansată și Medicină de la universitatea americană, afirmă că antibioticele se află printre cele mai utilizate medicamente la copii, în ciuda faptului că afectarea microflorei intestinale și a funcțiilor metabolice de către acestea a fost demonstrată anterior în urma studiilor. Lucrarea a fost realizată prin intermediul unor experimente pe șoarecii de laborator, aceștia primind la vârsta de cinci zile trei tipuri de soluții în vederea evaluării efectelor antibioticelor asupra microbiomului intestinal. Astfel, primul grup a primit apă, cel de-al doilea a primit azitromicină, iar cel de-al treilea a primit amoxicilină. Ulterior, după ce șoarecii au crescut, cercetătorii i-au expus la un alergen comun derivat din acarieni, observându-se astfel că șoarecii din cele două grupuri care au primit antibiotic, în special cei care au primit azitromicină, au prezentat rate mai crescute de apariție a unor răspunsuri imune specifice reacțiilor alergice.

Timothy Borbet, autorul principal al studiului, a fost primul în cadrul studiului care a propus urmărirea posibilității ca expunerea în timpul copilăriei să fie în mod exclusiv răspunzătoare de apariția alergiei și a astmului, astfel că a transplantat probe de fecale bogate în bacterii saprofite de la un set de șoareci la altul, fără ca aceștia să fi fost expuși anterior la vreun agent patogen. Astfel s-a observat că șoarecii care au primit probe modificate cu antibiotice nu au prezentat o rată mai mare de dezvoltare a răspunsurilor imune decât cei care nu au primit antibiotice, sugerând astfel că administrarea acestora este periculoasă doar în timpul copilăriei. De menționat, însă, este și faptul că descendenții șoarecilor care au primit probe modificate cu antibiotice au înregistrat reacții imune mai severe la alergenii obișnuiți decât cei ai căror părinți nu au fost expuși la antibiotice. Blaser evidențiază și faptul că experimentul a fost atent controlat, singura variabilă fiind reprezentată de expunerea la antibiotice.

sursa: Science Daily
foto: Rutgers Today

Data actualizare: 03-08-2022 | creare: 03-08-2022 | Vizite: 541
Bibliografie
Early exposure to antibiotics can cause permanent asthma and allergies, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220728134111.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Primul vaccin din lume împotriva alergiei la polen
  • STUDIU: Frecventarea creșelor nu crește riscul de astm la preșcolari
  • Acidul folic în perioada intrauterină și riscul de alergii alimentare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum