Expunerea la triclosan din primele luni de viață, favorizată de alăptare, predispune la boala ficatului gras non-alcoolică

©

Autor:

Expunerea la triclosan din primele luni de viață, favorizată de alăptare, predispune la boala ficatului gras non-alcoolică
Un studiu efectuat pe șoareci de laborator arată că șoarecii de sex feminin care își alăptează puii îi expun pe aceștia la triclosan, un compus antibacterian găsit în unele produse de uz caznic, dăunător în primele luni de viață.
Expunerea precoce la triclosan a dus la apariția leziunilor hepatice asociate cu boala hepatică grasă non-alcoolică. „Creșterile recente ale incidenței bolii hepatice grase non-alcoolice la copii ar putea fi o consecință a transmiterii de la mamă la copil a toxicelor de mediu”, sugerează autorii studiului.

Boala ficatului gras non-alcoolică este una dintre cele mai comune afecțiuni hepatice, fiind declanșată de acumularea în exces a grăsimii în celulele hepatice, din alte cauze decât consumul de alcool. Deși cauzele exacte ale bolii nu sunt cunoscute, incidența crescută a obezității în rândul persoanelor diagnosticate cu boala ficatului gras non-alcoolică face ca dieta să fie considerată o potențială cauză principală, împreună cu genetica. O parte dintre pacienții cu boală ficatului gras non-alcoolică dezvoltă o formă avansată a bolii, caracterizată de leziuni ale organelor interne și o inflamație severă.

Prevalența în creștere a bolii la copii ridică semne de întrebare cercetătorilor, care au emis diferite ipoteze care să explice această creștere. În prezent, aproape un copil din zece cu vârsta cuprinsă între 2 și 19 ani suferă de boala ficatului gras non-alcoolică. Cercetătorii care au condus studiul actual, Robert Tukey și Michael Marin, profesori la Facultatea de Medicină din San Diego, au demonstrat că expunerea la triclosan, un agent antimicrobian găsit în unele produse de îngrijire, ustensile de bucătărie sau chiar în jucării și interzis de la utilizare în unele dintre aceste produse, poate agrava boala ficatului gras la șoarecii care aveau o dietă bogată în grăsimi.

În cadrul unui nou studiu, cercetătorii au arătat că triclosanul este transmis de la mamele care alăptează la pui, care ulterior dezvoltă semne ale patogenezei bolii ficatului gras. În studiu, cercetătorii au expus șoarecii de sex feminin la triclosan în timpul sarcinii, descoperind o transmisie prin alăptare a triclosanului la șoarecii nou-născuți. În urma alăptării, șoarecii nou-născuți au prezentat semne de inflamație, o acumulare exagerată de trigliceride și chiar fibroză hepatică.

sursa: News Medical

Data actualizare: 02-08-2022 | creare: 02-08-2022 | Vizite: 366
Bibliografie
Triclosan (an antimicrobial commonly used in consumer products) - liver damage in mouse studies, link: https://www.news-medical.net/news/20220728/Lactating-mice-expose-their-feeding-pups-to-triclosan-resulting-in-early-signs-of-liver-damage.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Excesul de sucuri îndulcite crește riscul de steato-hepatită la copii
  • Legătura dintre durata alăptării, obezitatea maternă și hepatopatiile non-alcoolice la adolescenți
  • Consumul ridicat de carne roșie și mezeluri asociat cu ficatul gras și diabetul
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum