Expunerea fetală la medicamente antidepresive poate avea un efect negativ asupra dezvoltării creierului nou-născuților

©

Autor:

Expunerea fetală la medicamente antidepresive poate avea un efect negativ asupra dezvoltării creierului nou-născuților
Utilizarea medicamentelor antiepileptice sau antidepresive în timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea rețelelor creierului nou-născutului, demonstrează un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Helsinki. Studiul oferă o modalitate nouă de evaluare a efectelor agenților farmaceutici asupra dezvoltării funcției creierului copilului.
Pentru studiu, cercetătorii au folosit electroencefalografia (EEG) pentru a măsura activitatea electrică a creierului în timpul somnului, iar proprietățile rețelei corticale au fost calculate folosind tehnici matematice avansate. Studii anterioare au demonstrat că modificările activității corticale apărute în timpul somnului pot oferi informații esențiale cu privire la starea neurologică a sugarilor.

În studiul actual, cercetătorii au arătat că expunerea la antiepileptice și antidepresive în timpul perioadei fetale duce la modificări complexe în rețelele corticale, iar efectele pot fi specifice, în funcție de tipul de expunere la medicament. În plus, tehnica de măsurare dezvoltată, ce folosește EEG, combinată cu evaluarea matematică asociată a rețelelor neuronale ale creierului, constituie progrese în cercetarea clinică privind dezvoltarea neurologică timpurie.

„Metodele noastre oferă un cadru analitic general care poate sprijini cercetările viitoare cu privire la modul în care schimbările din mediul intrauterin afectează dezvoltarea creierului fetal. Astfel de studii pot include nu doar detalii cu privire la medicamentele administrate, ci și cu privire la alți factori care pot influența rezultatele, precum nutriția mamei și condiția fizică generală”, declară autorii.

sursa: Science Daily
foto: Sampsa Vanhatalo

Data actualizare: 27-04-2022 | creare: 27-04-2022 | Vizite: 473
Bibliografie
Fetal exposure to meds may affect infants' brain development, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220420092203.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamentul personalizat al depresiei, posibil datorită unui test de sânge
  • Rezistența la antidepresive ar putea avea legătură cu metabolismul
  • Un pas important în combaterea efectelor negative ale tratamentului antidepresiv
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum