Estimarea riscului de mortalitate cu ajutor unor noi indici și rapoarte de evaluare corporală

©

Autor:

Estimarea riscului de mortalitate cu ajutor unor noi indici și rapoarte de evaluare corporală
Creșterea constantă a prevalenței obezității și a supraponderalității la nivel global în ultimele decenii a atras atenția asupra riscului crescut de boli și mortalitate asociat cu această condiție. În prezent, indicele de masă corporală (IMC), calculat ca greutatea corporală împărțită la pătratul înălțimii, este standardul de bază pentru tratamentul obezității. Cu toate acestea, definiția Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru un IMC sănătos, cuprins între 18,5 și 24,5, a fost pusă sub semnul întrebării de studii care au arătat variații în funcție de etnie, populație și tendințe seculare. De asemenea, s-a observat că alte mărci ale adipozității, cum ar fi raportul talie-șold (RTȘ) și indicele de masă grasă (IMG), pot avea asocieri mai puternice cu riscul de boală și mortalitate decât IMC.
Într-un studiu recent publicat în Jurnalul JAMA Network Open, cercetătorii au evaluat indicatori ai adipozității precum raportul talie-șold, indicele de masă grasă și indicele de masă corporală, pentru a determina care dintre aceștia are cea mai puternică și consecventă asociere cu mortalitatea specifică și totală.

Cercetătorii au efectuat o analiză comparativă a asocierii dintre cei trei indicatori ai adipozității și riscul de mortalitate, folosind date din Biobanca Regatului Unit. Au fost utilizate studii observaționale și analize de randomizare mendeliană pentru a evalua asocierile dintre mortalitatea specifică, mortalitatea totală și cei trei indicatori. Populația studiată a fost împărțită în cohortele de descoperire și validare, iar analizele genetice au fost efectuate pentru a calcula scorurile de risc poligenic și a deriva măsurători ale adipozității.

Rezultatele au indicat că RTȘ este cel mai consecvent indicator al adipozității și prezintă cea mai puternică asociere cu mortalitatea specifică și totală. De asemenea, RTȘ este mai ușor de măsurat comparativ cu IMG, deoarece nu necesită analiză prin impedanță bioelectrică. Analizele de randomizare mendeliană au confirmat că RTȘ are o relație cauzală cu mortalitatea și poate fi folosit ca un marker clinic pentru evaluarea riscului de mortalitate.

Studiul sugerează că RTȘ este un indicator mai robust al adipozității decât IMC pentru evaluarea riscului de mortalitate totală și este consecvent peste diferite compoziții corporale. RTȘ a arătat, de asemenea, asocieri puternice cu mortalitatea specifică, inclusiv cea legată de boli cardiovasculare. Rezultatele indică faptul că RTȘ nu doar că poate fi folosit ca un marker clinic pentru evaluarea riscului de mortalitate, dar și ca o țintă de intervenție pentru pierderea în greutate.

sursa: News Medical
foto: VGstockstudio/Shutterstock.com

Data actualizare: 27-09-2023 | creare: 27-09-2023 | Vizite: 240
Bibliografie
Is BMI the optimal adiposity marker to assess mortality risk?, link: https://www.news-medical.net/news/20230925/Is-BMI-the-optimal-adiposity-marker-to-assess-mortality-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Asocierile dintre IMC și demență: de ce bărbații subponderali au un risc mai mare de demență decât cei supraponderali?
  • Modelele de pierdere sau creștere în greutate pot prezice riscul de demență
  • Suplimentele de vitamina D - sunt mai puțin eficiente la persoanele obeze (continuare a studiului VITAL)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum