Fitonutrienții din plante și eficiența lor în tratamentul obezității
©
Autor: Airinei Camelia
Fitonutrienții din diete tradiționale, precum dieta mediteraneană, nordică, africană, asiatică și DASH, au efecte benefice în combaterea obezității. Totuși, biodisponibilitatea acestor fitonutrienți depinde de mai mulți factori, inclusiv de procesele digestive și de absorbție intestinală. O revizuire publicată în revista Foods oferă o analiză detaliată a eficacității terapeutice a fitonutrienților în tratamentul obezității.
Polifenolii sunt cei mai abundenți fitonutrienți bioactivi din plante. Aceștia inhibă diferențierea adipocitelor, reglează metabolismul lipidic și modulează microbiota intestinală. De exemplu, EGCG din extractul de ceai verde reduce acumularea de lipide, iar curcumina stimulează lipoliza și previne sinteza de acizi grași.
Studiile clinice au arătat că consumul de pâine îmbogățită cu extract de ceai verde reduce circumferința taliei și menține tensiunea arterială în limite normale.
Phlorizin, un fitonutrient găsit în mere, a fost folosit în combinație cu alte strategii pentru a preveni acumularea de grăsime. Acesta inhibă enzimele asociate cu producția și stocarea grăsimilor.
Acidul galic reduce acumularea de grăsimi prin activarea căii AMPK/SIRT1/PGC-1. Cu toate acestea, studiile pe oameni au arătat că acidul galic nu poate reduce greutatea corporală din cauza biodisponibilității scăzute în sânge.
Combinația de resveratrol și quercetină a fost eficientă în reducerea greutății corporale și a dimensiunii adipocitelor. Alcaloizii, terpenoizii și antocianinele au, de asemenea, efecte anti-obezitate prin diferite mecanisme, inclusiv prin inhibarea adipogenezei și reducerea inflamației.
În concluzie, fitonutrienții reprezintă o abordare promițătoare în tratamentul obezității, cu numeroase studii care susțin eficacitatea lor. Cu toate acestea, mai sunt necesare cercetări pentru a înțelege pe deplin mecanismele lor de acțiune și biodisponibilitatea în organism.
sursa: News Medical
foto: marilyn barbone / Shutterstock
Impactul fitonutrienților asupra obezității
Intervențiile dietetice care includ compuși bioactivi din plante reprezintă o abordare terapeutică promițătoare, în special datorită evitării efectelor secundare ale medicamentelor anti-obezitate. Numeroase studii au investigat efectele anti-obezitate ale fitonutrienților.Polifenolii sunt cei mai abundenți fitonutrienți bioactivi din plante. Aceștia inhibă diferențierea adipocitelor, reglează metabolismul lipidic și modulează microbiota intestinală. De exemplu, EGCG din extractul de ceai verde reduce acumularea de lipide, iar curcumina stimulează lipoliza și previne sinteza de acizi grași.
Studiile clinice au arătat că consumul de pâine îmbogățită cu extract de ceai verde reduce circumferința taliei și menține tensiunea arterială în limite normale.
Phlorizin, un fitonutrient găsit în mere, a fost folosit în combinație cu alte strategii pentru a preveni acumularea de grăsime. Acesta inhibă enzimele asociate cu producția și stocarea grăsimilor.
Acidul galic reduce acumularea de grăsimi prin activarea căii AMPK/SIRT1/PGC-1. Cu toate acestea, studiile pe oameni au arătat că acidul galic nu poate reduce greutatea corporală din cauza biodisponibilității scăzute în sânge.
Combinația de resveratrol și quercetină a fost eficientă în reducerea greutății corporale și a dimensiunii adipocitelor. Alcaloizii, terpenoizii și antocianinele au, de asemenea, efecte anti-obezitate prin diferite mecanisme, inclusiv prin inhibarea adipogenezei și reducerea inflamației.
Suplimentele alimentare bazate pe fitonutrienți
Utilitatea fitonutrienților poate fi maximizată prin utilizarea subproduselor și a deșeurilor. Tehnologii inovatoare de procesare a alimentelor pot fi implementate pentru a extrage acești compuși bioactivi și a-i include în dietele regionale pentru a îmbunătăți valoarea nutrițională.În concluzie, fitonutrienții reprezintă o abordare promițătoare în tratamentul obezității, cu numeroase studii care susțin eficacitatea lor. Cu toate acestea, mai sunt necesare cercetări pentru a înțelege pe deplin mecanismele lor de acțiune și biodisponibilitatea în organism.
sursa: News Medical
foto: marilyn barbone / Shutterstock
Data actualizare: 04-10-2023 | creare: 04-10-2023 | Vizite: 247
Bibliografie
Could plant-based phytonutrients be the secret weapon against obesity?, link: https://www.news-medical.net/news/20231001/Could-plant-based-phytonutrients-be-the-secret-weapon-against-obesity.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Relația dintre raportul dintre circumferința taliei și a gambei și riscul de deces prematur
- Ceaiul verde kombucha ameliorează problemele intestinale și susține o pierdere în greutate mai sănătoasă
- Rolul dietei ketogenice în combaterea obezității
- Un studiu sugerează schimbarea denumirii de obezitate pentru a reflecta mai bine boala
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cum as putea slăbi peste 50 kg in conditiile și particularitatile date?
- 18 Ani 150 kg dieta drastică