Erecția slabă - evaluare, diagnostic, cauze, simptome, tratament și remedii eficiente

Erecția slabă - evaluare, diagnostic, cauze, simptome, tratament și remedii eficiente

©

Autor:

Erecția slabă - evaluare, diagnostic, cauze, simptome, tratament și remedii eficiente
DisfuncÈ›ia erectilă, tradusă clinic prin incapacitatea obÈ›inerii È™i menÈ›inerii unei erecÈ›ii suficient de puternice pentru întreÈ›inerea de raporturi sexuale, este o afecÈ›iune ce vizează milioane de bărbaÈ›i la nivel global, în special pe aceea cu vârsta de peste 40 de ani.

Cauze și factori de risc

Etiologia disfuncÈ›iei erectile este una vastă È™i complexă, întrucât numeroÈ™i factori o pot determina. În general, erecÈ›ia slabă poate fi observată de majoritatea bărbaÈ›ilor în decursul vieÈ›ii acestora, însă de cele mai multe ori aceasta este de natură fiziologică, generată de stres, oboseală sau anxietate. Cu toate acestea, atunci când frecvenÈ›a acesteia creÈ™te, afecÈ›iunea ar putea denota diverse tulburări sistemice sau locale ce îi conferă un caracter patologic.

O primă clasă a factorilor cauzali este reprezentată de afecÈ›iunile cardiovasculare, deoarece aproximativ 50% din bărbaÈ›ii care suferă de anomalii circulatorii înregistrează astfel de disfuncÈ›ii. Această asociere dintre ateroscleroză È™i apariÈ›ia unei erecÈ›ii slabe persistente este generată de prezenÈ›a unor artere de calibru mai mic la nivelul penian, spre deosebire de arterele coronare, ceea ce implică o apariÈ›ie precoce a disfuncÈ›iei erectile la bărbaÈ›ii ce prezintă forme subclinice ale acestei afecÈ›iuni. De aceea, studiile recente arată că impotenÈ›a precede deseori simptomele aterosclerozei È™i, implicit, a infarctului miocardic È™i a accidentului vascular cerebral, cu cinci ani, în medie. (1)

De asemenea, o varietate crescută de afecțiuni sistemice și locale fără corelație cu sistemul circulator pot reprezenta un punct de plecare al erecției slabe, precum:
  • - traumatisme locale la nivelul penisului, vezicii urinare sau pelvisului;
  • - operaÈ›ii chirurgicale asupra vezicii urinare;
  • - tratamentul cancerului de prostată;
  • - afecÈ›iunile renale cronice;
  • - hipercolesterolemia;
  • - scleroza multiplă;
  • - diabetul de tip 2;
  • - boala Parkinson;
  • - vârsta înaintată;
  • - ciroză hepatică;
  • - boala Peyronie;
  • - epilepsia. (2, 3)

De menÈ›ionat, însă, este È™i faptul că anumite medicamente pot genera apariÈ›ia disfuncÈ›iei erectile, cele mai comune fiind antidepresivele, antihipertensivele È™i sedativele. (3)

Simptome

Tabloul clinic în cazul disfuncÈ›iei erectile este unul sugestiv, anume imposibilitatea obÈ›inerii unei erecÈ›ii suficient de puternice sau incapacitatea de a o menÈ›ine. În paralel, această afecÈ›iune se poate asocia È™i cu ejaculare precoce, întârziată sau lipsa completă a orgasmului, acestea fiind, de asemenea, simptome importante care, dacă persistă mai mult de trei luni, indică necesitatea de efectua o consultaÈ›ie. (3)

Teste diagnostice

Diagnosticarea disfuncÈ›iei erectile începe prin realizarea anamnezei de către medic, acesta analizând istoricul medical È™i sexual al pacientului în vederea identificării unor posibile afecÈ›iuni ce ar putea fi responsabile de apariÈ›ia impotenÈ›ei. (4)

Ulterior, acesta efectuează o examinare fizică, prin care se urmăresc semnele de afectare nervoasă, din cauza cărora penisul nu reacÈ›ionează la stimuli È™i caracteristice sexuale secundare pentru analiza dezvoltării hormonale normale È™i funcÈ›ionării în parametrii fiziologici a sistemului endocrin. (6)

De asemenea, de elecÈ›ie sunt È™i analizele de laborator prin care se evaluează valorile elementelor figurate sanguine, a lipidelor È™i enzimelor hepatice, precum È™i a celor de testosteron, în special la persoanele care prezintă în istoric un libido scăzut sau diabet zaharat. (7)

Metode terapeutice

Atitudinea terapeutică depinde de etiologia disfuncÈ›iei erectile, întrucât multitudinea afecÈ›iunilor ce o pot determina implică un spectru larg de tratament ce vizează remedierea factorilor cauzali. Spre exemplu, dacă erecÈ›ia slabă este cauzată de afecÈ›iuni cardiovasculare, medicaÈ›ia aleasă trebuie să genereze o scădere a tensiunii sanguine È™i a nivelelor de colesterol din sânge, în timp ce dezechilibrele hormonale ce afectează nivelele de testosteron necesită terapii hormonale. (5)

Tratamentele medicamentoase includ sildenafil, cunoscut sub numele de Viagra, care se administrează cu 30-60 de minute înaintea contactului sexual, È™i vardenafil, tadalafil È™i avanafil. De asemenea, în cadrul tratamentului disfuncÈ›iei erectile se mai utilizează È™i inhibitori ai PDE-5, însă aceÈ™tia prezintă o serie de efecte adverse È™i contraindicaÈ›ii ce ce conferă un caracter secundar în cadrul alegerii medicaÈ›iei potrivite. (6, 7)

Printre remediile eficiente se numără È™i folosirea pompelor vid, acestea funcÈ›ionând prin crearea unui flux de sânge către penis prin blocarea vaselor È™i menÈ›inerea volumului sanguin local constant. Acestea reprezintă opÈ›iuni terapeutice viabile pentru bărbaÈ›ii care nu doresc să urmeze o terapie medicamentoasă sau pentru cei asupra cărora aceasta nu prezintă efecte benefice.

Totodată, persoanele care se confruntă cu forme severe de disfuncție erectilă ce nu pot fi ameliorate prin metodele discutate anterior pot recurge la tratamentele chirurgicale, prin care se introduce un implant penian maleabil sau gonflabil la nivelul penisului. (6, 7)

Prevenire

Disfuncțiile erectile pot fi prevenite printr-o serie de schimbări ale stilului de viață, care includ:
  • - menÈ›inerea unei greutăți corporale optime;
  • - consumul de alcool în cantități moderate;
  • - efectuarea de exerciÈ›ii fizice regulate;
  • - tratarea afecÈ›iunilor cardiovasculare;
  • - evitarea anumitor medicamente;
  • - adoptarea unei diete sănătoase;
  • - renunÈ›area la fumat;
  • - odihnă suficientă. (2)

Prognostic

PrezenÈ›a unei disfuncÈ›ii erectile implică anumite complicaÈ›ii, însă acestea sunt de natură emoÈ›ională, în general, putând afecta calitatea vieÈ›ii persoanelor care suferă de acestea È™i relaÈ›iile de cuplu. Cu toate acestea, nu este de neglijat posibilitatea ca erecÈ›ia slabă să fie cauzată de afecÈ›iuni sistemice cu manifestare peniană, precum cele cardiovasculare, de aceea fiind important ca disfuncÈ›ia să fie investigată la timp. (1)

Data actualizare: 30-12-2022 | creare: 30-12-2022 | Vizite: 1889
Bibliografie
1. Sooriyamoorthy T, Leslie SW. Erectile Dysfunction. [Updated 2022 Nov 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562253/
2. Erectile Dysfunction (ED): Symptoms, Causes, Diagnosis, and Treatment, https://www.healthline.com/health/erectile-dysfunction
3. Symptoms & Causes of Erectile Dysfunction, https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/erectile-dysfunction/symptoms-causes
4. Rew KT, Heidelbaugh JJ. Erectile Dysfunction. Am Fam Physician. 2016 Nov 15;94(10):820-827. PMID: 27929275.
5. Yafi FA, Jenkins L, Albersen M, Corona G, Isidori AM, Goldfarb S, Maggi M, Nelson CJ, Parish S, Salonia A, Tan R, Mulhall JP, Hellstrom WJ. Erectile dysfunction. Nat Rev Dis Primers. 2016 Feb 4;2:16003. doi: 10.1038/nrdp.2016.3. PMID: 27188339; PMCID: PMC5027992.
6. Erectile Dysfunction, https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/erectile-dysfunction
7. What's to know about erectile dysfunction?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/5702
8. Erectile dysfunction (impotence), https://www.nhs.uk/conditions/erection-problems-erectile-dysfunction/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • ExerciÈ›ii pentru disfuncÈ›ia erectilă
  • ViaÈ›a cu o disfuncÈ›ie erectilă
  • Riscul de evenimente cardiovasculare majore este semnificativ mai mare în rândul bărbaÈ›ilor cu parodontită È™i disfuncÈ›ie erectilă
  •