EMA recomandă vaccinul dezvoltat de Takeda împotriva febrei denga

Data publicării: 15-10-2022

EMA recomandă vaccinul dezvoltat de Takeda împotriva febrei denga Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat vineri utilizarea unui vaccin dezvoltat împotriva febrei denga de compania japoneză Takeda, deschizând astfel calea spre autorizarea celui de-al doilea ser împotriva acestei boli transmise de ţânţari şi care cauzează milioane de infectări în fiecare an, informează Reuters.

Experţii din cadrul EMA au recomandat folosirea vaccinului Takeda pentru persoanele cu vârste de peste patru ani cu scopul de a preveni oricare dintre cele aşa-numite serotipuri ale febrei denga.

Deocamdată nu există medicamente antivirale sau tratamente specifice împotriva acestei boli virale, care provoacă de cele mai multe ori simptome uşoare, asemănătoare gripei. Totuşi, unii oameni pot să dezvolte complicaţii medicale care le ameninţă viaţa. Între 20.000 şi 25.000 de persoane, în majoritatea lor copii, mor în fiecare an din cauza acestei boli, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Dacă va fi autorizat de Comisia Europeană, vaccinul produs de Takeda va deveni cel de-al doilea ser de acest tip care va exista pe piaţa europeană după Dengvaxia, primul vaccin din lume împotriva febrei denga, produs de compania franceză Sanofi, care a fost lansat în 2015 şi care a avut nevoie de două decenii pentru a fi dezvoltat.

Folosirea vaccinului produs de compania franceză s-a redus însă considerabil după ce s-a constatat că acest ser a crescut riscul de apariţie a unor forme severe ale bolii denga la anumiţi copii "seronegativi" - care nu aveau o expunere anterioară la febra denga atunci când au fost vaccinaţi.

Vaccinul conceput de Takeda, denumit TAK-003, nu a fost evaluat într-un studiu comparativ cu Dengvaxia, aşadar nu poate fi făcută o comparaţie directă între cele două seruri, a declarat Gary Dubin, preşedintele diviziei globale de business din cadrul producătorului farmaceutic japonez.

Totuşi, deocamdată nu există nicio dovadă privind apariţia bolii la participanţii seronegativi din studiul clinic desfăşurat de compania Takeda, a adăugat oficialul nipon.

"Acest lucru ne oferă o încredere suplimentară în siguranţa vaccinului, indiferent de expunerea anterioară la febra denga", a mai spus el.

Vaccinul Takeda are la bază virusul denga 2, iar fragmente de ADN prelevate din celelalte trei tipuri de denga au fost adăugate în serul nipon. Datele dintr-un studiu-pivot au arătat că vaccinul poate să inducă o reacţie imunitară, în diverse stadii, faţă de toate cele patru tipuri de febră denga.

În comparaţie cu Dengvaxia, vaccinul produs de Takeda a arătat o protecţie mai largă pentru copiii cu vârste fragede şi pentru persoanele de peste 45 de ani, au precizat vineri reprezentanţii EMA. Decizia finală privind autorizarea acestui ser urmează să fie luată de Comisia Europeană.

Dacă serul va fi autorizat, reprezentanţii companiei Takeda se aşteaptă ca noul vaccin să genereze venituri cuprinse între 700 de milioane şi 1,6 miliarde de dolari în anii următori, a declarat Gary Dubin.

În ceea ce priveşte preţurile de comercializare, producătorul Takeda are în vedere un model diferenţiat de tarifare pentru pieţele publice şi private, precum şi pentru cele endemice şi turistice.
Sursa: Agerpres, 15-10-2022, Vizualizari 162
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.