Eficiența transfuziilor plasmatice în tratamentul COVID-19 a fost demonstrată într-un studiu preliminar

©

Autor:

Eficiența transfuziilor plasmatice în tratamentul COVID-19 a fost demonstrată într-un studiu preliminar
Siguranța și eficiența terapiei prin transplant de plasmă de la persoanele vindecate de COVID-19 a fost studiată recent. Rezultatele au fost publicate în The American Journal of Pathology.
În luna martie, Houston Methodist era primul centru medical din Statele Unite ale Americii care trata pacienții confirmați cu COVID-19 folosind plasma donată de către pacienții vindecați. Acest tratament a fost aplicat unui grup de 350 de pacienți. Strategia terapeutică era destinată tratării cazurilor grave de COVID-19 și a fost urmărită de la finalul lunii martie și până la începutul lunii iulie.

Folosind această strategie, oamenii de știință au remarcat o îmbunătățire a stării de sănătate și o reducere a ratei mortalității în rândul pacienților critici care au primit un transplant de plasmă cu o încărcătură semnificativă de anticorpi. Datele obținute de la Houston Methodist au demonstrat eficiența acestei terapii și au adus dovezi științifice importante în favoarea acestei strategii. Pentru obținerea datelor, autorii studiului au realizat o analiză preliminară desfășurată pe un grup de 300 de pacienți confirmați cu infecție SARS-CoV-2 și tratați cu plasmă primită de la pacienți vindecați.

James Musser, președintele Departamentului de Patologie și Medicină Genomică de la Houston Methodis declara că deși mai sunt mulți pași de făcut până la utilizarea pe scară largă a acestui tratament, datele disponibile la momentul actual sunt foarte promițătoare, profilul de siguranță și eficiență fiind deja stabilit. De asemenea, în urma cercetărilor efectuate, s-a constatat și o reducere a ratei deceselor cauzate de acest virus.

Efectuând o analiză comparativă între pacienții care au beneficiat încă din stadiile inițiale de boală de acest tratament și pacienții cu aceeași formă de boală dar care nu au primit terapia cu plasmă, grupul științific a constatat că primii pacienți aveau șanse mai mari de recuperare și de supraviețuire față de cei din urmă. Aceste efecte se datorează faptului că plasma transfuzată deține o concentrație suficient de mare de anticorpi anti-COVID-19. Pentru rezultate cât mai realiste, au fost excluse persoanele care au dezvoltat în antecedente reacții severe în urma transfuziilor sanguine, persoanele cu afecțiuni necompensate sau netratabile, aflate în ultimele stadii de boală, precum și pacienții care aveau și alte condiții ce ar fi putut crește riscul transfuziei plasmatice.

Pacienții încadrați în studiu au fost evaluați timp de 28 de zile după transfuzia plasmațică, rezultatele fiind comparate cu cele ale unui grup de control format din pacienți confirmați cu infecție SARS-CoV-2 dar care nu au primit tratamentul cu plasmă.

Până în prezent, în SUA au fost tratați cu transfuzii de plasmă aproximativ 34.000 de pacienți cu COVID-19, efectele adverse observate fiind minime, iar balanța risc-beneficiu tinde să încline către beneficiile acestei terapii.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 18-08-2020 | creare: 18-08-2020 | Vizite: 584
Bibliografie
Preliminary study of 300-plus COVID-19 patients suggests convalescent plasma therapy effective, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200812201325.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum