Un studiu arată că vaccinarea antigripală este asociată cu cazuri mai puține și mai ușoare de COVID-19

Un studiu arată că vaccinarea antigripală este asociată cu cazuri mai puține și mai ușoare de COVID-19

©

Autor:

Un studiu arată că vaccinarea antigripală este asociată cu cazuri mai puține și mai ușoare de COVID-19

Persoanele care s-au vaccinat antigripal sezonul trecut au avut o probabilitate mai mică de a contracta COVID-19 odată cu debutul pandemiei, iar cei care s-au îmbolnăvit de COVID-19 au prezentat mai puÈ›ine complicaÈ›ii.
Aceste rezultate au fost obÈ›inute în urma studiului condus de Dr. Marion Hofmann Bowman, profesor asociat de medicină internă È™i cardiologie în cadrul Universității Michigan. Dr. Hofmann recomandă pacienÈ›ilor să se vaccineze antigripal, chiar dacă sezonul gripal se apropie de sfârÈ™it, adăugând că acest lucru poate reduce anxietatea legată de vaccinarea împotriva COVID-19.

Cercetătorii au analizat peste 27.000 de foi de observaÈ›ie ale pacienÈ›ilor testaÈ›i pentru COVID-19 la Michigan Medicine între martie È™i jumătatea lunii iulie 2020. Dintre cei 13.000 de pacienÈ›i care primiseră vaccinul antigripal în anul precedent, 4% au fost pozitivi pentru COVID-19, în timp ce dintre cei 14.000 de pacienÈ›i care nu fuseseră vaccinaÈ›i antigripal, aproape 5% au fost pozitivi pentru COVID-19. Asocierea È™i-a păstrat semnificaÈ›ia statistică după controlarea altor variabile precum etnie, rasă, sex, vârstă, IMC, statutul de fumător È™i multe alte afecÈ›iuni comorbide.

Persoanele care au primit vaccinul antigripal au avut o probabilitate semnificativ mai mică de a necesita spitalizare, cu toate că nu a fost descrisă o diferență semnificativă în privinÈ›a mortalității între cele două grupuri. Niciun pacient nu a prezentat ambele infecÈ›ii simultan.

Dr. Hofmann spune că mecanismul din spatele asocierii nu este clar momentan. Este posibil ca pacienÈ›ii care se vaccinează antigripal să respecte recomandările CDC È™i să practice distanÈ›are socială într-o măsură mai mare, însă este de asemenea plauzibil ca vaccinul antigripal să acÈ›ioneze în mod direct asupra sistemului imun, ajutându-l în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2. Actual sunt în derulare studii longitudinale pentru documentarea efectului vaccinului antigripal asupra bolilor respiratorii.

În urmă cu câteva luni, Dr. Hofmann era îngrijorată despre informaÈ›iile greÈ™ite din mediul online care asociau vaccinul antigripal cu infecÈ›ia COVID-19. Cu toate că publicaÈ›ii media celebre precum Reuters au desfiinÈ›at teoria, studiul condus de Dr. Hofmann oferă oamenilor mai multă încredere în faptul că vaccinarea antigripală este asociată cu o rată mai scăzută de spitalizare pentru COVID-19.

Anterior pandemiei, Dr. Hofmann È™i co-prim-autoarea Anna Conlon, Ph.D., studentă la Facultatea de Medicină a Universității Michigan, au descoperit o altă asociere încurajatoare între vaccinul antigripal È™i efectele protectoare cardiovasculare. Conlon afirmă că există numeroase date care susÈ›in că vaccinul antigripală previne infarctele miocardice È™i spitalizările pentru insuficiență cardiacă, un motiv în plus pentru vaccinarea antigripală în fiecare sezon.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 31-03-2021 | creare: 31-03-2021 | Vizite: 436
Bibliografie
Flu shot associated with fewer, less severe COVID cases, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210323175845.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Plasturele cu micro-ace ar putea înlocui vaccinarea antigripală obiÈ™nuită
  • EficienÈ›a vaccinului antigripal poate fi dată de gene
  • BebeluÈ™ii cu un frate sau o soră mai mare au un risc crescut de gripă
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum