Efectul anxietății asupra riscului de demență de orice cauză (analiză longitudinală)

Efectul anxietății asupra riscului de demență de orice cauză (analiză longitudinală)

©

Autor:

Efectul anxietății asupra riscului de demență de orice cauză (analiză longitudinală)
DemenÈ›a afectează peste 55 de milioane de persoane la nivel global, cu previziuni care indică o creÈ™tere semnificativă până în 2050. Această condiÈ›ie, a È™aptea cauză principală de deces la nivel global în 2020, generează costuri economice È™i sociale enorme. Anxietatea, recunoscută ca factor de risc modificabil, a fost studiată în contextul demenÈ›ei, dar rezultatele anterioare au fost inconcludente, majoritatea studiilor măsurând anxietatea doar la un moment dat.
Cercetarea publcată în Journal of the American Geriatrics Society îÈ™i propune să exploreze impactul anxietății cronice, rezolvate È™i de debut recent asupra riscului de demență de orice cauză, precum È™i efectul momentului expunerii la anxietate asupra acestui risc, utilizând datele longitudinale de la participanÈ›ii în vârstă din comunitatea din Newcastle, Australia.

Studiul a utilizat datele din Studiul Comunitar Hunter, excluzând persoanele cu demență la bază È™i cele fără date complete. Anxietatea a fost evaluată folosind Scala de Distres Psihologic Kessler (K10), iar demenÈ›a a fost identificată prin codurile ICD-10 È™i datele de la registrele de sănătate. Analiza a inclus regresia Fine È™i Gray pentru a evalua hazardul subdistribuÈ›iei efectului grupurilor de anxietate asupra funcÈ›iei de incidență cumulativă, cu decesul ca eveniment concurent.

Rezultate

Analiza a inclus 2.132 de participanÈ›i, dintre care 64 au dezvoltat demență. Anxietatea cronică È™i anxietatea de debut recent au fost asociate cu un risc crescut de demență, în timp ce anxietatea rezolvată nu a prezentat un risc semnificativ. De asemenea, expunerea la anxietate înainte de vârsta de 70 de ani a fost asociată cu un risc mai mare de demență comparativ cu expunerea după această vârstă.

Excluderea cazurilor de demență È™i deceselor din primii 5 ani a confirmat rezultatele iniÈ›iale, indicând că asocierea dintre anxietate È™i demență nu este explicată prin cauzalitate inversă. De asemenea, analiza datelor lipsă a arătat efecte similare, ceea ce sugerează că pierderea datelor nu a avut un impact semnificativ asupra estimărilor efectului.

Rezultate

Acest studiu este primul care abordează asocierea dintre diferenÈ›ele temporale ale anxietății È™i riscul de demență de orice cauză. Rezultatele subliniază că anxietatea cronică È™i anxietatea de debut recent pot creÈ™te riscul de demență, sugerând că managementul anxietății în rândul adulÈ›ilor de vârstă mijlocie È™i a celor „tineri” mai în vârstă ar putea reduce riscul de demență mai târziu în viață.

Descoperirile indică faptul că anxietatea ar putea fi un factor de risc modificabil pentru demență, accentuând importanÈ›a abordării anxietății ca parte a strategiilor de prevenire a demenÈ›ei. Acest studiu evidenÈ›iază necesitatea unor intervenÈ›ii timpurii È™i personalizate pentru a minimiza impactul pe termen lung al anxietății asupra sănătății cognitive.

sursa: News Medical

Data actualizare: 26-07-2024 | creare: 26-07-2024 | Vizite: 307
Bibliografie
Chronic and new anxiety tied to increased dementia risk, link: https://www.news-medical.net/news/20240724/Chronic-and-new-anxiety-tied-to-increased-dementia-risk.aspx

Image by Suzy Hazelwood on Pixabay
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea È™i stresul cronic pot creÈ™te riscul dezvoltării tulburărilor psihiatrice
  • DependenÈ›a față de tehnologiile mobile a fost asociată cu depresia È™i anxietatea
  • Anxietatea poate influenÈ›a negativ luarea deciziilor
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum