Plăcerea cititului în copilărie este asociată cu performanța cognitivă și bunăstarea mentală în adolescență

©

Autor:

Plăcerea cititului în copilărie este asociată cu performanța cognitivă și bunăstarea mentală în adolescență
Un studiu realizat de cercetători din Marea Britanie și China, publicat în Psychological Medicine, dezvăluie că copiii care încep să citească de plăcere devreme în viață tind să obțină scoruri mai bune la testele cognitive și să experimenteze o sănătate mintală îmbunătățită în adolescență.
Studiul a analizat date de la peste 10.000 de tineri adolescenți din SUA care făceau parte din cohorta Adolescent Brain and Cognitive Development (ABCD). Cercetarea a descoperit că citirea timp de aproximativ 12 ore pe săptămână a fost cantitatea optimă asociată cu o structură îmbunătățită a creierului.

Cititul de plăcere este o activitate esențială și plăcută în copilărie, care ajută la dezvoltarea abilităților cognitive prin învățare explicită. Cercetătorii și-au propus să determine impactul lecturii la o vârstă fragedă asupra dezvoltării creierului, cogniției și sănătății mintale mai târziu în viață. Rezultatele au indicat că copiii care au început să citească din plăcere între doi și nouă ani au prezentat performanțe mai mari la testele cognitive, inclusiv învățarea verbală, memoria, dezvoltarea vorbirii și performanța academică. Ei au arătat, de asemenea, o bunăstare mentală îmbunătățită, cu mai puține semne de stres, depresie, probleme de atenție, agresivitate și comportamente sfidătoare.

Scanările cerebrale ale participanților care au început să citească de plăcere devreme în viață au arătat arii și volume ale creierului moderat mai mari, în special în regiunile critice pentru funcțiile cognitive. Aceste regiuni ale creierului au fost legate de o mai bună sănătate mintală, comportament și atenție în studiile anterioare.

Mai mult, cei care citesc de plăcere mai devreme au avut tendința de a petrece mai puțin timp pe ecrane (televizor, smartphone-uri, tablete) în timpul adolescenței și au avut perioade de somn mai lungi. Cu toate acestea, dincolo de aproximativ 12 ore de citit pe săptămână, nu s-au observat beneficii suplimentare, iar un comportament sedentar excesiv ar putea duce chiar la scăderea cogniției.

Cercetătorii au subliniat cât de important este ca părinții să favorizeze bucuria de a în copiilor încă de la o vârstă fragedă, deoarece nu numai că aduce plăcere și plăcere, ci contribuie și la dezvoltarea lor cognitivă și la obiceiurile de lectură pe termen lung, care pot fi benefice până la vârsta adultă.

sursa: Science Daily
foto: University of Cambridge

Data actualizare: 04-07-2023 | creare: 04-07-2023 | Vizite: 395
Bibliografie
Reading for pleasure early in childhood linked to better cognitive performance and mental wellbeing in adolescence, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/06/230627191516.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • „Șoarecii de bibliotecă” sunt persoane mai amabile, mai sincere și mai empatice
  • Cum influențează cititul capacitatea cognitivă și gândirea
  • Cititul îmbunătățește funcția vizuală a creierului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum