Cercetătorii evaluează riscul apariției bolii Alzheimer și medicamentele antidiabetice
![Cercetătorii evaluează riscul apariției bolii Alzheimer și medicamentele antidiabetice](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=42535.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Boala Alzheimer și diabetul zaharat de tip 2 sunt patologii descrise preponderent la populația în vârstă, iar pacienții cu diabet zaharat prezintă un risc cu 53% mai mare de a dezvolta boală Alzheimer (BA). Mai mult, BA a fost chiar considerată un subtip de diabet, existând un control deficitar al glucozei în creier și creșterea rezistenței la insulină în țesuturi.
Cercetătorii au analizat impactul variației genetice în țintele medicamentelor antidiabetice asupra riscului de dezvoltare a bolii Alzheimer, fiind analizate șapte clase de medicamente antidiabetice, printre care peptida asemănătoare glucagonului-1 (GLP-1), tiazolidindionele (TZD), inhibitori ai cotransportatorului sodiu-glucoză (SGLT2), inhibitori ai dipeptidil peptidazei-4 (DPP-4), metformin, insulină/analogi de insulină și sulfonilureice. Au fost evaluate genele responsabile pentru codificarea țintelor proteice ale terapiilor antidiabetice.
În ceea ce privește riscul de boală Alzheimer susținut prin obezitate, tiazolidionele au indicat o creștere a indicelui de masă corporală (IMC), a circumferinței șoldului și taliei. Cu toate acestea, estimările pentru analogii GLP-1 și insulină/analogi de insulină, au variat în legătură cu obezitatea. Dintre rezultate, de exemplu, modificările genetice datorate sulfonilureicelor au dus la scăderea riscului de boală Alzheimer.
Cercetătorii își propun ca cercetările ulterioare să analizeze mecanismul de asociere dintre boala neurodegenerativă și sulfonilureice.
sursa: News Medical
foto: PopTika/Shutterstock
Data actualizare: 05-08-2022 | creare: 05-08-2022 | Vizite: 422
Bibliografie
Researchers assess Alzheimer's disease risk and anti-diabetic drugs, link: https://www.news-medical.net/news/20220803/Researchers-assess-Alzheimers-disease-risk-and-anti-diabetic-drugs.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni