Efectele pe termen lung ale COVID-19 asupra sănătății mintale: persoanele cu simptome grave, predispuse riscului de depresie prelungită

©

Autor:

Efectele pe termen lung ale COVID-19 asupra sănătății mintale: persoanele cu simptome grave, predispuse riscului de depresie prelungită
Persoanele cu antecedente de COVID-19 prezintă simptome de depresie pentru aproximativ 16 săptămâni de la vindecare, iar severitatea simptomelor inițiale poate influența traiectoria problemelor de sănătate mintală, conform concluziilor unui studiu multinațional publicat pe serverul medRxiv. În cadrul studiului, cercetătorii au determinat simptomele adverse de sănătate mintală pe termen lung asociate cu COVID-19, prin estimarea severității infecției acute.
În vederea identificării prevalenței simptomelor adverse de sănătate mintală în rândul pacienților cu COVID-19, cercetătorii au inclus în cadrul studiului aproape 250.000 de participanți din șapte cohorte internaționale. Folosind un model de regresie multivariabil, cercetătorii au măsurat nivelul de stres asociat cu COVID-19, calitatea slabă a somnului și simptomele depresiei în rândul pacienților cu COVID-19 și a celor neinfectați cu SARS-CoV-2. Printre indivizii care au fost diagnosticați cu COVID-19, diferențele între măsurile repetate ale simptomelor de sănătate mintală înainte și după diagnosticul COVID-19 au fost testate folosind analiza ecuațiilor de estimare generalizate (GEE).

Diagnosticul de COVID-19 s-a bazat pe auto-rapoarte ale testului de anticorpi pozitiv confirmat sau ale testului de reacție în lanț a polimerazei (PCR). Severitatea infecției acute a COVID-19 a fost determinată folosind auto-rapoarte ale numărului de zile de imobilizare determinate de COVID-19, numărul de zile cu febră și date privind spitalizarea asociată cu COVID-19. În perioada de studiu, 4% dintre participanți au fost diagnosticați cu COVID-19.

Rezultatele studiului au arătat că severitatea infecției inițiale cu virusul SARS-CoV-2 a influențat traiectoria morbidităților mentale adverse post-COVID. Persoanele cu simptome severe au prezentat un risc crescut cu 60% de anxietate și depresie post-COVID, în comparație cu cei care nu au fost imobilizați la pat din cauza COVID-19. La pacienții diagnosticați cu COVID-19, 21% au avut simptome depresive peste valoarea limită la cel puțin șase luni după diagnostic, în timp ce 44% dintre pacienții care au fost internați cu COVID-19 au raportat simptome depresive între 6-16 luni după diagnostic.

Constatările studiului se corelează cu informațiile limitate din studiile anterioare privind starea negativă de sănătate mintală a persoanelor după recuperarea de la COVID-19. Observațiile din cadrul studiului actual evidențiază necesitatea unei monitorizări clinice continue dincolo de anul inițial la cei care se confruntă cu simptome severe post-COVID-19.

sursa: News Medical

Data actualizare: 23-12-2021 | creare: 23-12-2021 | Vizite: 389
Bibliografie
What are the long-term effects of COVID-19 on mental health?, link: https://www.news-medical.net/news/20211221/What-are-the-long-term-effects-of-COVID-19-on-mental-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Viața de zi cu zi în epoca pandemiei de coronavirus
  • Studiu: efectele distanțării sociale în pandemia de gripă 1918
  • O istorie a pandemiilor care au afectat omenirea - și ce am învățat
  •