Un studiu RCSI oferă o perspectivă îmbunătățită asupra cauzelor sindromului COVID-19 pe termen lung

Un studiu RCSI oferă o perspectivă îmbunătățită asupra cauzelor sindromului COVID-19 pe termen lung

©

Autor:

Un studiu RCSI oferă o perspectivă îmbunătățită asupra cauzelor sindromului COVID-19 pe termen lung
Recent, cercetătorii din cadrul Universității de Medicină È™i ȘtiinÈ›e ale Sănătății RCSI au publicate în Journal of Thrombosis and Haemostasis un nou studiu referitor la mecanismele de apariÈ›ie È™i la simptomele ce caracterizează sindromul de lungă durată COVID-19. AfecÈ›iunea continuă să reprezinte o provocare de diagnostic È™i tratament pentru medicii din întreaga lume, putând afecta pacienÈ›ii timp de numeroase luni după ce infecÈ›ia acută cu virusul SARS-CoV-2 a fost vindecată.

Pentru acest studiu, echipa de cercetători a selectat 50 de participanÈ›i proveniÈ›i din Irlanda, care prezentau de aproximativ 12 săptămâni simptomele specifice sindromului de lungă durată COVID-19, cum ar fi dificultate în respiraÈ›ie, oboseală, slăbiciune musculară. Au fost prelevate numeroase probe de sânge atât de la participanÈ›i, cât È™i de la persoane sănătoase, de tip „martor”, pentru a fi posibilă comparaÈ›ia datelor obÈ›inute cu un nivel de referință.

Rezultatele studiului au oferit o nouă perspectivă asupra cauzei pentru care simptomele post-COVID-19 persistă timp îndelungat: în urma infecÈ›iei respiratorii acute cu virusul SARS-CoV-2, sistemul de coagulare a sângelui È™i sistemul imunitar pot rămâne, se pare, dezechilibrate pe parcursul a numeroase săptămâni, chiar luni.

Datele despre componenÈ›a sângelui participanÈ›ilor au relevat niveluri crescute de factor von Willebrand (VWF), un factor de stimulare a cascadei de coagulare intravasculară, alături de niveluri scăzute ADAMTS13, proteină responsabilă de distrugerea fiziologică a VWF. De asemenea, s-a observat o deteriorare a vaselor de sânge din întregul organism, aceste modificări patologice persistând mult timp de la infecÈ›ia respiratorie acută iniÈ›ială. Referitor la sistemul imun, anumite celule cu roluri specifice în răspunsul imun al corpului s-au dovedit a fi în cantități anormale, persistente.

Autorii studiului au afirmat: „Am observat cum, la pacienÈ›ii cu sindrom COVID-19 de lungă durată, echilibrul mecanismelor pro-coagulare È™i anti-coagulare, ce în mod normal e reglat fin, a fost înclinat în acest caz în favoarea coagulării sângelui. Analiza noastră sugerează, de asemenea, faptul că o coagulare anormală È™i un sistem imunitar perturbată mult timp merg mână în mână în sindromul lung COVID-19. Aceste descoperiri pot ajuta la explicarea unora dintre simptomele sindromului lung COVID-19.”

sursa: News Medical

Data actualizare: 29-08-2022 | creare: 29-08-2022 | Vizite: 330
Bibliografie
RCSI research provides greater insight into the causes of Long COVID syndrome, link: https://www.news-medical.net/news/20220823/RCSI-research-provides-greater-insight-into-the-causes-of-Long-COVID-syndrome.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • 7 din 10 pacienÈ›i internaÈ›i cu COVID-19 continuă să prezinte simptome la un an distanță
  • O singură doză de vaccin ARNm nu reduce riscul potenÈ›ial de a dezvolta simptome pe termen lung în urma COVID-19
  • O nouă evaluare a severității asupra calității vieÈ›ii ale simptomelor persistente a noului SARS-CoV-2
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum