Efectele băuturilor în cazul persoanelor cu diabet zaharat

©

Autor:

Efectele băuturilor în cazul persoanelor cu diabet zaharat
Incidența bolilor cardiovasculare (BCV) și a mortalității premature este mai mare în rândul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2. Orientările și recomandările nutriționale pentru publicul larg ar putea să nu fie aplicabile persoanelor cu diabet de tip 2, iar evaluarea impactului componentelor dietetice, cum ar fi băuturile, asupra ratelor de mortalitate și a rezultatelor bolii la pacienții cu diabet de tip 2 este crucială.
Meta-analizele anterioare au raportat că băuturile cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi apa, cafeaua și laptele cu conținut scăzut de grăsimi, sunt asociate cu o incidență mai scăzută a bolilor cardiovasculare, obezității, mortalității și diabetului de tip 2 în populația generală, în timp ce băuturile îndulcitele cu zahăr au fost legate de o creștere a acestor boli. Cu toate acestea, impactul consumului individual de băuturi asupra incidenței bolilor cardiovasculare sau a mortalității în rândul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 rămâne neclar.

Într-un studiu recent publicat în BMJ, cercetătorii au investigat modul în care diferite tipuri de băuturi influențează incidența BCV și mortalitatea în rândul pacienților cu diabet zaharat de tip 2. Cercetatorii au folosit date din două studii prospective de cohortă: unul pe asistente de sex feminin cu vârste între 30-55 de ani și altul pe profesioniști din domeniul sănătății de sex masculin cu vârste intre 40-75 ani, inițiate în 1976, respectiv 1986. Participanții diagnosticați cu diabet de tip 2 la momentul inițial sau în timpul perioadei de urmărire au fost incluși în studiu, iar cei cu diabet de tip 1, cancer sau BCV la momentul inițial sau înainte de a fi diagnosticați cu diabet de tip 2 la urmărire au fost excluși. Studiul a evaluat rezultatele primare, cum ar fi mortalitatea de orice cauză și efectele secundare, cum ar fi incidența BCV și mortalitatea.

Rezultatele sugerează că un consum crescut de băuturi îndulcite cu zahăr a fost asociat cu o incidență mai mare a BCV și cu un risc de mortalitate de orice cauză. În schimb, consumul de apă, ceai, cafea și lapte cu conținut scăzut de grăsimi a avut o asociere inversă cu mortalitatea de orice cauză. În mod similar, o creștere a consumului de ceai și cafea după diagnosticul de diabet de tip 2 a fost legată de o incidență semnificativ mai mică a mortalității de toate cauzele. Riscul de mortalitate din toate cauzele și incidența bolilor cardiovasculare a fost mai mic pentru persoanele care au înlocuit băuturile îndulcite cu zahăr, băuturile îndulcite artificial, laptele integral și sucuri de fructe cu apă, ceai sau cafea după ce au fost diagnosticați cu diabet de tip 2.

În concluzie, studiul subliniază importanța alegerilor sănătoase în privința băuturilor în gestionarea diabetului de tip 2. Un aport ridicat de băuturi îndulcite cu zahăr sau îndulcitori artificiali crește riscul de mortalitate de orice cauză și incidența și mortalitatea asociate cu BCV, în timp ce înlocuirea acestor băuturi cu apă plată, ceai sau cafea reduce riscul de mortalitate din toate cauzele.

sursa: News Medical
foto: nednapa / Shutterstock.com

Data actualizare: 25-04-2023 | creare: 25-04-2023 | Vizite: 279
Bibliografie
Can your beverage choices impact diabetes outcomes?, link: https://www.news-medical.net/news/20230424/Can-your-beverage-choices-impact-diabetes-outcomes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Listă alimente indicate în diabet
  • Impactul dietei cu un conținut scăzut de carbohidrați și bogată în FODMAP asupra diabetului
  • Legumele și tuberculii de culoare mov au proprietăți antidiabetice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum