Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați și controlul glicemic în diabetul de tip 2
Diabetul zaharat de tip 2 este o afecțiune cronică care necesită strategii eficiente de gestionare pentru a controla nivelurile de zahăr din sânge și pentru a preveni complicațiile. Una dintre aceste strategii, care a câștigat atenție, este utilizarea dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați. Un studiu recent publicat în Nutrition & Diabetes a avut ca scop evaluarea impactului dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați asupra controlului glicemic în diabetul de tip 2.
Prezentarea studiului
Studiul a fost un studiu controlat randomizat, realizat în rândul populației generale australiene în timpul pandemiei COVID-19. Acesta a avut ca scop investigarea dacă un program online de dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, împreună cu practicile obișnuite de îngrijire, ar putea îmbunătăți reglarea glicemică printre pacienții cu diabet de tip 2. Rezultatul primar a fost hemoglobina glicată, în timp ce rezultatele secundare au inclus greutatea corporală, medicamentele anti-glicemice, indicele de masă corporală, încrederea în sine și aportul nutrițional.
Criterii de includere:
- Pacienți adulți cu diabet de tip 2 cu vârste cuprinse între 40 și 89 de ani
- Valori ale hemoglobinei glicate de 7,0% sau peste în ultimele șase luni de la înscriere
- Fără insulină
- Vorbitoare de limba engleză
- Acces la internet
- Adresă de e-mail activă
Criterii de excludere:
- Alte tipuri de diabet
- Vegetarian sau vegan
- Intervenție chirurgicală bariatrică recentă
- Boli renale sau cardiovasculare
- Sarcină sau lactație
- Participarea la alte studii clinice
- Risc de tulburări alimentare
Metodologie
Participanții au fost repartizați aleatoriu fie la programul online T2Diet și grupul de îngrijire obișnuită (intervenție), fie la grupul de îngrijire obișnuită (control) pentru 16 săptămâni. Studiul a utilizat scorul de efect al medicamentului pentru a cuantifica schimbările în potența și doza de medicamente anti-glicemice. Încrederea în sine a fost măsurată folosind Scala de autoeficacitate pentru gestionarea diabetului, iar consumul alimentar a fost măsurat folosind amintiri de 24 de ore.
Rezultate
Un total de 98 de persoane au fost înscriși, cu 87 incluși în analizele rezultatelor. Diferențe semnificative au fost observate în grupul de intervenție, inclusiv:
- O scădere de 0,7% a nivelurilor de hemoglobină glicată
- Pierdere în greutate de 3.3 kg
- Reducerea indicelui de masă corporală cu 1.1 kg/m2
- Reducerea cu 0.4 puncte a nevoii de prescripție anti-glicemică
În plus, 14 (38%) dintre indivizii din grupul de intervenție au pierdut cinci procente sau mai mult din greutatea lor corporală, comparativ cu doar trei (9%) în grupul de control. Nevoile de medicamente anti-glicemice au fost reduse cu 20% sau mai mult printre șapte (25%) indivizi din grupul de intervenție.
Discuții și implicații
Rezultatele studiului sugerează că programul T2Diet a îmbunătățit semnificativ rezultatele clinice și controlul glicemic printre pacienții adulți cu diabet de tip 2. De asemenea, a subliniat potențialul suportului și educației nutriționale online pentru a crește disponibilitatea și accesul pentru pacienții cu diabet de tip 2 pentru a atinge controlul glicemic și a îmbunătăți sănătatea.
Concluzie
Studiul adaugă la corpul în creștere de dovezi care susțin utilizarea dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați ca o strategie eficientă pentru îmbunătățirea controlului glicemic în diabetul de tip 2. De asemenea, subliniază rolul intervențiilor online în îmbunătățirea rezultatelor pacienților, în special în perioade în care accesul la îngrijirea sănătății tradiționale poate fi limitat.
https://www.nature.com/articles/s41387-023-00240-8
Image by timolina on Freepik
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Regimul alimentar ce ar putea facilita regenerarea pancreasului și tratamentul diabetului
- Respectarea unei ferestre de alimentare de opt ore îmbunătățește controlul glicemiei la adulții prediabetici
- Noi descoperiri promițătoare în terapia diabetului
- Consumul de carne roșie și procesată asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2, conform unui studiu realizat pe două milioane de persoane
intră pe forum