Efectele anxietății în corp: provocări cognitive și cardiovasculare pentru tineri
©
Autor: Airinei Camelia
![Efectele anxietății în corp: provocări cognitive și cardiovasculare pentru tineri](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=45421.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Un grup de cercetători din FranÈ›a au abordat legătura între tulburările emoÈ›ionale (depresie È™i anxietate), funcÈ›ia endotelială È™i funcÈ›iile cognitive în rândul tinerilor adulÈ›i de ambele sexe. Echipa a realizat un studiu auxiliar la studiul „Better Life by Nutrition During Adulthood” (BELINDA), examinând tinerii adulÈ›i din populaÈ›ia generală. Au exclus persoanele însărcinate, cele care alăptează, cele care au fost încarcerate sau cele care nu au putut oferi un consimțământ informat. FuncÈ›ia endotelială a fost măsurată prin tonometrie de puls periferic, iar starea emoÈ›ională È™i funcÈ›ia cognitivă au fost evaluate prin intermediul unor chestionare validate È™i a bateriei de teste Cambridge de evaluare neuropsihologică.
Rezultate și concluzii
Rezultatele au indicat o legătură directă între anxietate È™i un indice scăzut de hiperemie reactivă, ceea ce sugerează un impact negativ al tulburărilor emoÈ›ionale asupra funcÈ›iei endoteliale. În cazul femeilor, scorurile de depresie au fost corelate pozitiv cu performanÈ›ele slabe la sarcinile de memorie vizuospaÈ›ială È™i de memorie de lucru. La bărbaÈ›i, nivelele ridicate de depresie sau anxietate au fost corelate negativ cu performanÈ›a la sarcinile de memorie vizuospaÈ›ială. Nu s-a găsit o legătură semnificativă între funcÈ›ia endotelială È™i funcÈ›ia cognitivă.În concluzie, studiul sugerează că anxietatea este asociată negativ, dar independent, cu funcÈ›iile cardiovasculare È™i cognitive în populaÈ›ii non-clinice de tineri adulÈ›i. Legătura între anxietate È™i deteriorarea cognitivă variază în funcÈ›ie de sex. Mai multe cercetări sunt necesare pentru a înÈ›elege mecanismele patofiziologice ale acestor asociaÈ›ii.
Rezultatele acestui studiu sunt importante în înÈ›elegerea complexității relaÈ›iei dintre starea de bine psihologică, sănătatea cardiovasculară È™i funcÈ›ia cognitivă, subliniind necesitatea abordărilor interdisciplinare în managementul sănătății mentale È™i fizice.
sursa: News Medical
foto: tadamichi/Shutterstock.com
Data actualizare: 24-10-2023 | creare: 24-10-2023 | Vizite: 541
Bibliografie
Anxiety's impact: Young adults face cognitive and cardiovascular challenges, link: https://www.news-medical.net/news/20231022/Anxietys-impact-Young-adults-face-cognitive-and-cardiovascular-challenges.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Muzica ar putea avea un rol important în dezvoltarea unor intervenții eficiente pentru sănătatea mentală
- Utilizatorii de Tinder au o imagine de sine scăzută
- Alertele și notificările de pe telefon ne fac hiperactivi și ne distrag atenția
- Care sunt cauzele deteriorării sănătății mintale observată în rândul americanilor de vârstă mijlocie?
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Anxietate. ajutor!!!
- Anxietate sau Depresie ?!
- Cum sa scap de frica, anxietate?
- Atac de panica - cateva sfaturi
- Anxietate si depresie de 22 ani
- Episod depresiv cu elemente anxioase si interpretative
- Anxietatea...boala sufletului sau a creierului
- Ce medicament anxiolitic e mai bun?
- Anxietate
- Este vreo difereranta intre disfunctie vegetativa si tulburare de anxietate generalizata?