Efectele anxietății în corp: provocări cognitive și cardiovasculare pentru tineri

©

Autor:

Efectele anxietății în corp: provocări cognitive și cardiovasculare pentru tineri
Tulburările de sănătate mintală, precum depresia și anxietatea, au o prevalență în creștere. Acestea nu afectează doar starea emoțională, dar au și un impact semnificativ asupra funcțiilor cognitive și fiziologice. De exemplu, persoanele cu depresie și anxietate au un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, indiferent de factorii de risc tradiționali. Funcția endotelială, un marker pentru sănătatea cardiovasculară, a fost, de asemenea, asociată cu anxietatea în alte studii longitudinale.
Un grup de cercetători din Franța au abordat legătura între tulburările emoționale (depresie și anxietate), funcția endotelială și funcțiile cognitive în rândul tinerilor adulți de ambele sexe. Echipa a realizat un studiu auxiliar la studiul „Better Life by Nutrition During Adulthood” (BELINDA), examinând tinerii adulți din populația generală. Au exclus persoanele însărcinate, cele care alăptează, cele care au fost încarcerate sau cele care nu au putut oferi un consimțământ informat. Funcția endotelială a fost măsurată prin tonometrie de puls periferic, iar starea emoțională și funcția cognitivă au fost evaluate prin intermediul unor chestionare validate și a bateriei de teste Cambridge de evaluare neuropsihologică.

Rezultate și concluzii

Rezultatele au indicat o legătură directă între anxietate și un indice scăzut de hiperemie reactivă, ceea ce sugerează un impact negativ al tulburărilor emoționale asupra funcției endoteliale. În cazul femeilor, scorurile de depresie au fost corelate pozitiv cu performanțele slabe la sarcinile de memorie vizuospațială și de memorie de lucru. La bărbați, nivelele ridicate de depresie sau anxietate au fost corelate negativ cu performanța la sarcinile de memorie vizuospațială. Nu s-a găsit o legătură semnificativă între funcția endotelială și funcția cognitivă.

În concluzie, studiul sugerează că anxietatea este asociată negativ, dar independent, cu funcțiile cardiovasculare și cognitive în populații non-clinice de tineri adulți. Legătura între anxietate și deteriorarea cognitivă variază în funcție de sex. Mai multe cercetări sunt necesare pentru a înțelege mecanismele patofiziologice ale acestor asociații.

Rezultatele acestui studiu sunt importante în înțelegerea complexității relației dintre starea de bine psihologică, sănătatea cardiovasculară și funcția cognitivă, subliniind necesitatea abordărilor interdisciplinare în managementul sănătății mentale și fizice.

sursa: News Medical
foto: tadamichi/Shutterstock.com

Data actualizare: 24-10-2023 | creare: 24-10-2023 | Vizite: 521
Bibliografie
Anxiety's impact: Young adults face cognitive and cardiovascular challenges, link: https://www.news-medical.net/news/20231022/Anxietys-impact-Young-adults-face-cognitive-and-cardiovascular-challenges.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea și stresul cronic pot crește riscul dezvoltării tulburărilor psihiatrice
  • Dependența față de tehnologiile mobile a fost asociată cu depresia și anxietatea
  • Anxietatea poate influența negativ luarea deciziilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum