O nouă formă de terapie și-a dovedit eficiența în depresie
©
Autor: Airinei Camelia
![O nouă formă de terapie și-a dovedit eficiența în depresie](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=44712.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Depresia este caracterizată prin anhedonie și nemilțumire, pe care terapiile tradiționale, cum ar fi CBT, adesea nu le abordează în mod adecvat. ADepT însă, se concentrează atât pe reducerea simptomelor depresive, cât și pe promovarea bunăstării. Profesorul Barney Dunn, psiholog clinician de la Universitatea din Exeter, a condus studiul și a explicat că ADepT încurajează clienții să adopte o nouă perspectivă asupra dificultăților lor, urmărind să conviețuiască cu starea de spirit depresivă. Scopul principal este de a ajuta clienții să identifice ceea ce este important pentru ei, să-și alinieze acțiunile cu valorile lor și să gestioneze provocările în timp ce experimentează bunăstare și plăcere.
O participantă la studiu, care a beneficiat de terapia ADepT, a împărtășit experiența ei, afirmând că terapia i-a schimbat perspectiva și i-a permis să ia decizii aliniate cu valorile ei, ajutându-o să-și găsească o identitate în afara bolilor mintale și să se bucure de lucrurile bune din viață chiar și în perioadele dificile
Studiul publicat în Lancet EClinical Medicine a implicat 82 de adulți cu depresie moderată până la severă și simptome de anhedonie, recrutați din listele de așteptare ale serviciului NHS Talking Therapy din Devon, Marea Britanie. Participanții au fost desemnați aleatoriu să primească fie 20 de sesiuni de ADepT sau CBT. Cercetătorii au evaluat participanții la începutul pilotului și la 6, 12 și 18 luni.
Rezultatele au indicat că ADepT a fost cel puțin la fel de eficient ca CBT în reducerea depresiei și promovarea bunăstării, cu potențialul de a fi și mai benefic pe termen lung. În plus, studiul a constatat că ADepT a fost rentabil, oferind câștiguri mai mari în calitatea vieții fără a suporta costuri suplimentare în comparație cu CBT. Dacă aceste constatări sunt replicate în studiile definitive viitoare, ar putea indica faptul că ADepT oferă atât avantaje clinice, cât și economice în mediile de asistență medicală. Mai mult, ADepT a fost proiectat pentru a fi oferit de terapeuții CBT existenți cu o pregătire suplimentară minimă.
sursa: News Medical
foto: Photo by Alex Green
Data actualizare: 14-07-2023 | creare: 14-07-2023 | Vizite: 623
Bibliografie
New talking therapy shows promise in treating depression, link: https://www.news-medical.net/news/20230712/New-talking-therapy-shows-promise-in-treating-depression.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Percepția zâmbetelor și influența asupra interacțiunii sociale
- Femeile cu boală celiacă sunt de două ori mai predispuse la anorexie
- Un studiu sugerează noi căi de înțelegere și modelare a întârzierii recompenselor pentru copii
- Preșcolarii care stăpânesc limbajul matematic au aptitudini mai bune la școală
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Vindecare depresie, anxietate, atacuri de panica
- Mi-e rau, noaptea in somn. Mi-a fost si ziua dar noaptea ma sperie.
- M-am indragostit de o persoana minunata dar cu probleme - ce sa fac?
- Sunt depresiva de 8 ani
- Senzatie de nod in gat + depresie
- Anhedonie muzicală
- Depresia
- Sunt necajita ca nu pot munci
- Derealizarea si depersonalizarea - schizofrenie?
- Schema de tratament anafranil