Efectele alcoolului asupra organismului - pe termen scurt si lung

©

Autor:

Efectele alcoolului asupra organismului - pe termen scurt si lung

Consumul de alcool are efecte devastatoare asupra organismului, atât pe termen scurt cât și pe termen lung.

Efectele pe pe termen scurt ale consumului de alcool

Pe termen scurt consumul de alcool poate cauza: (1, 2, 3)

  • 1-29 mg de alcool pe dl – persoana pare normală
  • 30-59 mg de alcool pe dl – este redusă inhibiția socială, apare o stare de ușoară euforie, relaxare iar persoana este mai vorbăreață
  • 60-99 mg de alcool pe dl – îmbujorare, dezinhibare, euforie, extrovertire, toleranță mai mare față de durere
  • 100-199 mg de alcool pe dl – lipsa coordonării mișcărilor, agitație, mișcări involuntare uneori în cerc, stări de greață și vărsături
  • 200-299 mg de alcool pe dl – supărare sau tristețe, ușoară amnezie, schimbări bruște ale stării de spirit, inhibarea dorinței sexuale, greață, lipsa parțială a capacității de înțelegere, stare de stupoare, vărsături
  • 300-399 mg de alcool pe dl – reducerea respirației și a ritmului cardiac, pierderea memoriei, pierderea cunoștinței
  • 400-500 mg de alcool pe dl – comă, afectarea gravă a funcțiilor sistemului nervos, risc de deces
  • 500+ mg de alcool pe dl – risc mare de deces.


Efectele pe termen lung ale consumului de alcool

Consumul pe termen lung de alcool poate cauza probleme de sănătate pentru majoritatea sistemelor și organelor corpului. Mai jos sunt doar câteva dintre efectele pe termen lung ale consumului de alcool asupra organismului.

Efectele asupra ficatului

Consumul cronic de alcool poate duce la vătămarea ficatului. În timp apar primele inflamații, steatoza hepatică (ficatul gras), hepatita alcoolică, fibroza și chiar ciroza. Unele persoana pot dezvolta cancer hepatic. (4, 5, 6)

Efecte asupra tractului digestiv

Consumul pe termen lung de alcool poate duce la degradarea membranei care căptușește stomacul și favorizează creșterea producției de suc gastric; drept urmare poate apărea ulcerul gastric. (7, 8)

Pe termen lung alcoolul afectează metabolizarea nutrienților, absorbția, transportul, depozitarea și excreția putând duce la deficiențe de vitamine și/sau minerale precum și probleme în direcționarea unor nutrienți în corp. De exemplu, deficiența de tiamină (vitamina B1) apare deseori la persoanele care consumă regulat alcool și poate cauza probleme neurologice. (9, 10)

Efecte asupra pancreasului

Consumul pe termen lung de alcool afectează și pancreasul. Ca urmare a consumului de alcool se acumulează, la nivelul pancreasului, o serie de substanțe dăunătoare care pot duce la pancreatită. Aceasta reprezintă o inflamație a pancreasului care poate cauza probleme digestive. (11, 12)

Efectele asupra sistemului nervos central

Deficiențele vitaminice apărute pe fondul consumului regulat de alcool pot cauza confuzie, dificultăți de coordonare, probleme de învățare și pierderi de memorie. Dacă există deja o boală de ficat pot apărea complicații precum problemele de somn, schimbări ale stării de spirit, schimbarea personalității, probleme de concentrare, depresie și anxietate. Un consum ridicat de alcool pe termen lung poate împiedica dezvoltarea unor noi celule neuronale. (13, 14)

Efectele asupra sistemului cardiovascular

Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății doar în 2016 au avut loc peste 500. 000 de decese pe fondul afecțiunilor cardiace apărute ca urmare a consumului de alcool. (15)

Consumul unei cantități mari de alcool pe termen lung este asociat cu hipertensiunea arterială, bătăile neregulate ale inimii, dificultăți în pomparea sângelui în organism, formarea cheagurilor de sânge, atac vascular cerebral și atac de cord. (4, 16, 17)

Efectele asupra aparatului reproducător

Consumul de alcool pe termen lung poate duce la disfuncții erectile la bărbați și menstre neregulate. Pe termen lung pot apărea probleme de fertilitate la ambele sexe. (18, 9)
De asemenea, gravidele care consumă alcool au un risc mai mare de pierdere a sarcinii, deces prematur la bebelușului precum și de îmbolnăvire a celui mic de sindromul alcoolului fetal. (20, 21, 22)

Efectele asupra sistemului osos

Consumul de alcool poate duce la dezechilibre ale calciului din organism. Acest mineral este esențial menținerii sănătății oaselor. În plus, prin consumul pe termen lung, alcoolul poate inhiba producția de vitamina D. Aceasta este necesară în absorbția calciului. Lipsa calciului crește riscul de osteoporoză. Aceasta, la rândul său, crește riscul de fracturi osoase care pot cauza pierderi ale mobilității. (23, 24, 25, 26)

Efectele psihologice

Consumul de alcool pe termen lung poate avea efecte multiple asupra psihicului uman. Uneori are lor incitant iar alteori sedativ. Consumul cronic de alcool poate afecta cauza afecțiuni psihice precum sindrom depresiv pe fond de alcool, boala bipolară determinată de consumul de alcool, probleme de somn sau psihotice. Depresia și anxietatea sunt alte afecțiuni care pot apărea pe fondul consumului de alcool pe termen lung. Alcoolismul este o altă problemă de natură psihologică. (27, 28, 29, 30, 31, 32)

Un risc mai mare de cancer

De asemenea, există există numeroase studii care leagă consumul de alcool pe termen lung de mai multe tipuri de cancer. Potrivit unui raport publicat de Department of Health and Human Services consumul de alcool este unul dintre factorii cu potențial cancerigen. Mai jos sunt principalele tipuri de cancer asociate cu ingestia de alcool pe termen lung: (33, 34, 35)

  • Cancer de gât – consumul de alcool pe termen lung reprezintă un factor major pentru cancerul oral excluzând buzele, cancerul de faringe și laringe. Persoanele care consumă 50 sau mai multe grame de alcool pe zi, aproximativ 3, 5 băuturi sau mai multe, au un risc de cel puțin 2-3 ori mai mare de dezvolta aceste forme de cancer (36)
  • Cancer de esofag – consumul pe termen lung de alcool este asociat și unui risc mai mare de cancer de esofag în special carcinom esofagian scuamos. Mai mult, persoanele care au un deficit al enzimei care metabolizează alcool au un risc și mai mare de carcinom esofagian scuamos (37, 38)
  • Cancer de ficat – consumul de alcool este un factor de risc independent care poate cauza cancerul de ficat (carcinom hepatocelular) (39, 40)
  • Cancer de sân – există peste 100 de studii care au descoperit o legătură între consumul regulat de alcool și un risc mai mare de cancer de sân la femei. O meta-analiză de 53 de studii a arătat că femeile care consumă aproximativ trei băuturi pe zi au un risc de 1,5 ori mai mare de a dezvolta cancer de sân față de non-consumatoare. De asemenea, pentru fiecare 10 grame în plus de alcool pe zi, cercetătorii au descoperit o creștere a riscului de cancer de sân cu 7%. (41, 42)
  • Cancer colorectal – consumul regulat de alcool este asociat unei creșteri ușoare a riscului de cancer colorectal. Un raport care a analizat datele a 16 de studii a arătat că persoanele care consumau cel puțin 3,5 băuturi (de exemplu, trei pahare de vin) au un risc de 1,5 ori mai mare de a dezvolta cancer de colon prin comparație cu non-băutorii sau consumatorii ocazionali (43, 44).


Concluzii

Consumul de alcool afectează organismul atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Consumul ocazional și în cantități moderate nu pare a afecta sănătatea însă această moderație înseamnă ceva diferit pentru persoane diferite. Pentru unele persoane două pahare de vin reprezintă consum moderat în timp ce pentru altele moderația înseamnă jumătate de pahar. Lucrurile se complică în cazul băuturilor cu un conținut redus de alcool (bere, cidru) și a celor cu un conținut ridicat (brandy, băuturi spirtoase etc). Cert este că excesul dăunează, atât pe termen scurt cât și pe termen lung.


Data actualizare: 03-03-2021 | creare: 03-03-2021 | Vizite: 6448
Bibliografie
1. Effects of Alcohol on the Body & Mind. https://www.alcohol.org/effects
2. Short term effects of alcohol on appetite in humans. Effects of context and restrained eating. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20851724/
3. The long and short term effects of alcohol consumption on cognitive decline. https://www.researchgate.net/publication/278251340_The_long_and_short_term_effects_of_alcohol_consumption_on_cognitive_decline
4. Alcohol's Effects on the Body. https://www.niaaa.nih.gov/alcohols-effects-health/alcohols-effects-body
5. Alcoholic liver disease. https://medlineplus.gov/ency/article/000281.htm
6. Liver cancer. https://www.cdc.gov/cancer/liver/index.htm
7. Peptic Ulcer. https://medlineplus.gov/pepticulcer.html
8. Alcohol and Nutrition. https://pubs.niaaa.nih.gov/publications/aa22.htm
9. Alcohol and Gut-Derived Inflammation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5513683/
10. The effects of alcohol consumption upon the gastrointestinal tract. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11151864/
11. Mechanisms of alcoholic pancreatitis. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21091991/
12. Effect of type of alcoholic beverage in causing acute pancreatitis. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21811997/
13. Alcohol’s damaging effects on the brain. https://pubs.niaaa.nih.gov/publications/aa63/aa63.htm
14. Moderate alcohol consumption as risk factor for adverse brain outcomes and cognitive decline: longitudinal cohort study. https://www.bmj.com/content/357/bmj.j2353
15. Global status report on alcohol and health 2018. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/274603/9789241565639-eng.pdf?ua=1
16. Alcohol’s Effects on the Cardiovascular System. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5513687/
17. The Hematological Complications of Alcoholism. https://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh21-1/42.pdf
18. Alcohol use disorder. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alcohol-use-disorder/symptoms-causes/syc-20369243
19. Alcohol and fertility: how much is too much? https://www.researchgate.net/publication/318336429_Alcohol_and_fertility_how_much_is_too_much
20. The Dangers of Drinking During Pregnancy https://www.alcohol.org/pregnancy/
21. Alcoolul si sarcina. http://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2016/01/PLIANT-GRAVIDE-2019.pdf
22. Basics about FASDs. https://www.cdc.gov/ncbddd/fasd/facts.html
23. What People Recovering From Alcoholism Need To Know About Osteoporosis. https://www.bones.nih.gov/health-info/bone/osteoporosis/conditions-behaviors/alcoholism#b
24. Alcohol’s Harmful Effects on Bone. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6761900/
25. Chronic Ethanol Exposure Effects on Vitamin D Levels Among Subjects with Alcohol Use Disorder. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5074581/
26. Vitamin D and alcohol: A review of the current literature. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28033511/
27. Alcoholism and the Brain: An Overview. https://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh27-2/125-133.htm
28. Alcoholism and Psychiatric Disorders. https://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh26-2/90-98.htm
29. Comorbidity: Substance Use Disorders and Other Mental Illnesses. https://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/comorbidity-substance-use-disorders-other-mental-illnesses
30. Mental health and alcohol use: a cross-sectional study of the Finnish general population. https://academic.oup.com/eurpub/article/25/2/225/487449
31. The Association between Alcohol Dependence and Depression before and after Treatment for Alcohol Dependence. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3658562/
32. Anxiety and Alcohol Use Disorders. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3860396/
33. Alcohol's Effects on the Body. https://www.niaaa.nih.gov/alcohols-effects-health/alcohols-effects-body
34. Alcohol and Cancer Risk. https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/alcohol/alcohol-fact-sheet.
35. Alcohol and Cancer. https://www.cdc.gov/cancer/alcohol/index.htm
36. Alcohol and oral cancer. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16054978/
37. Esophageal cancer risk by type of alcohol drinking and smoking: a case-control study in Spain. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18673563/
38. Effect of alcohol consumption, cigarette smoking and flushing response on esophageal cancer risk: a population-based cohort study (JPHC study). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19036500/
39. Alcohol and liver cancer: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24631946/
40. Alcohol Consumption and the Risk of Cancer. https://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh25-4/263-270.pdf
41. Alcohol, tobacco and breast cancer--collaborative reanalysis of individual data from 53 epidemiological studies, including 58,515 women with breast cancer and 95,067 women without the disease. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12439712/
42. Alcohol Consumption and Breast Cancer Risk in the Women's Health Study. https://academic.oup.com/aje/article/165/6/667/63991
43. Meta-analysis of 16 studies of the association of alcohol with colorectal cancer. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31037736/
44. ALCOHOL CONSUMPTION AND COLORECTAL CANCER: A CASE-CONTROL STUDY IN ARMENIA. https://aua.am/chsr/PDF/MPH/2005/Narek%20Sarkissyan.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiile de aerobic pot proteja ficatul de efectele consumului cronic de alcool
  • Consumul moderat de alcool - chiar atât de benefic pe cât credem?
  • Consumul de alcool favorizează apariția cancerului, chiar și cel moderat
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum