Efectele admonestării de către părinți asupra personalității copiilor

Efectele admonestării de către părinți asupra personalității copiilor

©

Autor:

Efectele admonestării de către părinți asupra personalității copiilor
O meta-analiză care a inclus cercetările din ultimii 50 de ani cu privire la consecinÈ›ele cognitive È™i comportamentale ale unei metode de admonestare foarte răspândită chiar È™i în prezent: a da o palmă peste È™ezut sau mânuÈ›e copiilor, a fost publicat în Journal of Family Psychology.
 
Majoritatea adulÈ›ilor care au primit acest tratament în copilărie pentru redresarea unui comportament au declarat că în mod paradoxal îl consolida, iar ultimele studii confirmă această observaÈ›ie.

Cu cât sunt mai expuÈ™i copiii la această formă de tratament, cu atât sunt mai predispuÈ™i să îÈ™i sfideze părinÈ›ii È™i să adopte un comportament anti-social, să devină agresivi, respectiv să se confrunte cu tulburări psihice È™i dificultăți cognitive.

Meta-analiza a analizat în total peste 160,000 de copiii, iar cercetătorii afirmă că aceasta este una dintre cele mai complete analize realizate până în prezent cu privire la consecinÈ›ele lovirii cu palma peste È™ezut È™i membre ca formă de sancÈ›ionare a comportamentelor micuÈ›ilor.

Potrivit unui raport din 2014 emis de către UNICEF (United Nations International Children's Emergency Fund) circa 80% dintre părinÈ›ii din întreaga lume regurg la această modalitate de tratament asupra copiilor. Această formă de disciplinare persistă deÈ™i nu există dovezi cu privire la eficienÈ›a sau avantajele acesteia È™i în ciuda volumului mare de dovezi care atestă riscurile de vătămare a comportamentului È™i dezvoltării copiilor.

Rezultatele oferite de meta-analiză au evidenÈ›iat o serie de urmări vătămătoare neintenÈ›ionate cu privire la sănătatea mentală, respectiv dezvoltarea psiho-emoÈ›ională È™i cognitivă a copiilor. De asemenea, în urma aplicării acestei forme de sancÈ›ionare nu s-a observat instalarea complianÈ›ei imediate sau pe termen lung, care reprezintă scopul în sine al părinÈ›ilor când vine vorba de disciplinarea copiilor.

DeÈ™i societatea, în special părinÈ›ii, nu consideră că „a da o palmă” constituie o formă de abuz fizic, cele două nu au prezentat diferenÈ›e semnificative în ceea ce priveÈ™te consecinÈ›ele negative È™i impactul acestora asupra copiilor.

Concluziile studiului sunt în concordanță cu raportul eliberat recent de CDC (Centers for Diesease Control and Prevention) care solicită „campanii publice de educare È™i abordări legislative pentru a reduce pedepsele corporale”, printre care se regăseÈ™te È™i lovirea cu palma, drept o iniÈ›iativă de eradicare a abuzului fizic.

Autorii meta-analizei speră ca „acest studiu să contribuie la educarea părinÈ›ilor cu privire la potenÈ›ialele consecinÈ›e negative ale lovirii copiilor cu palma peste È™ezut sau mânuÈ›e È™i să-i îndrume pe aceÈ™tia să recurgă la alte forme de disciplinare pozitive È™i non-punitive”.

Sursa: UT News

Data actualizare: 09-09-2016 | creare: 09-09-2016 | Vizite: 2653
Bibliografie
Risks of Harm from Spanking Confirmed by Analysis of Five Decades of Research, link: http://news.utexas.edu/2016/04/25/risks-of-harm-from-spanking-confirmed-by-researchers
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antrenamentele cu greutăți pot potenÈ›a funcÈ›iile cognitive
  • Tehnica neurologică ce îmbunătățeÈ™te performanÈ›ele cognitive
  • Ce efecte are abuzul în copilărie asupra creierului?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum