Migrena cu aură
Pentru a putea înțelege ce semnifică o migrenă cu aură, este important de reamintit prin ce se deosebește o migrenă, de o simplă durere de cap.
Migrena se poate defini ca fiind o afecțiune neurologică cronică ce provoacă o durere de cap cu caracter pulsatil, de o intensitate moderată sau chiar severă, care se resimte de obicei la nivel unilateral, doar pe o jumătate a capului. (1)
Este diferită de cefalee, durerea de cap, deoarece migrena poate implica cauze genetice, care redau caracterul cronic al afecțiunii, având uneori o durată de la ore până la câteva zile până la remiterea completă a simptomatologiei. Majoritatea oamenilor au debutul migrenei în adolescență. (1, 2)
Migrena este o condiție patologică ce se regăsește la foarte multe persoane, datele arătând că aproximativ 1 din 5 femei suferă de migrenă, respectiv 1 din 15 bărbați. Alte date susțin că aproximativ 29. 5 milioane de americani suferă de migrenă. (1, 3)
Câte tipuri de migrenă există?
Migrena poate fi de mai multe tipuri, fiecare cu o simptomatologie particulară care să le diferențieze, după cum urmează:
- Migrenă cu aură
- Migrena clasică (fără aură): cel mai întâlnit tip de migrenă, având un debut ce nu implică o simptomatologie alarmantă
- Migrena silențioasă sau migrena cu aură fără durere de cap (2)
Ce reprezintă aura ?
Aura reprezintă o serie de simptome care se adaugă la migrenă, putând să apară în orice moment, precum înainte de debutul migrenei sau după ce aceasta s-a instalat. (3)
În urma studiilor realizate, Fundația Americană pentru Migrene asociază un procent egal cu 25-30% persoanelor ce suferă de migrenă și experimentează simptomele aurei. (3)
Care este simptomatologia migrenei cu aură?
Principalele manifestări clinice ale migrenei cu aură includ:
- Modificări de spectru vizual
- Dificultăți în vorbire
- Modificări senzoriale (3)
Modificările vizuale pot include:
- Flash-urile luminoase: sunt printre cele mai frecvente simptome vizuale pe care le declară persoanele ce suferă de aură
- Scotoame: reprezintă diverse pete negre sau colorate care apar în câmpul vizual
- Linii în zig-zag
- Pierderea parțială a vederii
- Sensibilitate ridicată la lumină (3)
În cazul persoanelor ce au o simptomatologie vizuală ce le afectează în mod semnificativ starea generală, marea majoritate dintre ei preferă ca pe parcursul aurei să fie izolați în locuri mai întunecate și cu cât mai puțină lumină posibil. (1, 3)
Dificultățile de vorbire pot însemna:
- Vorbire neclară
- Dificultate în găsirea cuvintelor potrivite pentru exprimare (3)
Simptomatologia senzorială semnifică:
- Amorțeala unuia dintre membrele superioare, cel mai frecvent
- Senzația de furnicături (3)
Simptomatologia senzorială se poate extinde uneori din punct de vedere al localizării, afectând astfel și fața, precum buzele sau limba, dar fiind mult mai rar întâlnit. Este particular migrenei cu aură, faptul că aura poate să apară înaintea durerii de cap, fiind astfel ca un semn ce avertizează că va debuta în scurt timp o migrenă. (2, 3)
Aura are cel mai frecvent o durată între 5 minute și aproximativ o oră, după persistând doar simptomatologia migrenei în sine, și anume durerea de cap. (2, 3)
Migrena se caracterizează prin mai multe etape distincte, după cum urmează:
- Stadiul de prodom
- Etapa aurei
- Etapa durerii de cap
- Stadiul postdromal (4)
Stadiul de prodom
În cazul migrenei cu aură, este foarte des întâlnit stadiul de prodrom, ce are un debut cu câteva zile înainte de începerea migrenei propriu-zise, și are rolul de a indica că un nou episod de migrenă cu aură poate să înceapă. (3, 4)
Simptomatologia din stadiul de prodom include:
- Fatigabilitate
- Iritabilitate
- Dureri de gât
- Constipație
- Schimbări de dispoziție
- Căscat excesiv
- Creșterea poftei alimentare
- Senzația de sete mult mai frecventă (3, 4)
Deși felul în care se resimte o migrenă cu aură poate fi diferit de la o persoană la alta, simptomele specifice stadiului de prodom sunt foarte comune. (4)
În momentul în care apar simptomele specifice stadiului de prodom, pot fi luate în considerare câteva recomandări cu scopul prevenirii durerii de cap, precum:
- Evitarea factorilor declanșatori ai migrenei
- Administrarea de medicamente ce au rol în tratarea migrenei
- Practicarea tehnicilor de relaxare (3, 4)
Care sunt factorii declanșatori ai migrenei?
Deși nu se cunoaște în totalitate care ar fi principala cauză responsabilă de apariția aurei, există o serie de factori, precum:
- consumul de alcool sau cofeină
- stres
- anxietate
- somnul insuficient
- oboseala prelungită
- luminile puternice
- zgomote de intensitate ridicată
- schimbări climatice
- câteva alimente, precum ciocolata, mezelurile sau chiar aditivii alimentari (3)
Etapa durerii de cap
Durerea de cap este etapa nelipsită dintr-o migrenă, fie că este cu aură sau nu. Se caracterizează prin durerea pulsatilă, fie unilaterală fie bilaterală, cuprinzând tot capul. (4)
Durerea de cap poate fi destul de supărătoare pentru persoana în cauză, având o durată de câteva ore până la câteva zile. Pe lângă durerea de cap, o serie de alte simptome pot însoți această etapă, precum:
- agravarea durerii prin activitate fizică
- menținerea sensibilității ridicată la lumină, sunete sau mirosuri
- senzația de amețeală
- dureri abdominale
- vedere încețoșată (4)
Etapa de postdrom
Această etapă mai poartă numele de „mahmureala migrenoasă”, deoarece este ultima etapă dintr-o migrenă, în care simptomele încă persistă, dar sunt pe cale să se remită treptat. (4)
Deși nu toată lumea susține să sufere de această etapă, studiile realizate arată că aproximativ 80% dintre oameni declară că suferă de postdrom atunci când au un episod de migrenă. (4)
Simptomele postdromului pot include:
- fatigabilitate
- menținerea sensibilității la lumină
- dureri musculare
- probleme de concentrare
- senzația de amețeală (4)
Cum se poate trata o migrenă cu aură?
Tratamentul cel mai corect pentru ameliorarea simptomatologiei migrenei implică mai multe medicamente, care sunt recomandate să fie administrate în urma unui consult medical, pentru a lua doza și pastila necesară în funcție de nevoile fiecăruia. (4)
Medicamentele recomandate pot fi:
- antidepresive: amitriptilina
- antihipertensive: beta-blocante sau blocante ale canalelor de calciu. Sunt persoane care acuză creșterea tensiunii arteriale pe parcursul migrenei, în special dacă fac anumite activități ce presupune un grad de dificultate mai ridicat
- anticonvulsivante: topiramatul (4)
Alte medicamente fără prescripție medicală ce pot ajuta în ameliorarea simptomelor, sunt:
- analgezice: acetaminofen, ibuprofen
- dihidroergotamina
- anti-greață (4)
Când este nevoie să mergi la un doctor?
În mod normal, nu necesită un control medical de urgență în cazul migrenei, dar dacă este pentru prima dată când aveți anumite simptome, precum furnicături sau amorțeală bruscă a membrelor, dificultăți de vorbire, este recomandat să mergeți la un medic, deoarece pot fi simptome regăsite și în cazul unui accident vascular cerebral. (4)
Recomandări
Având în vedere că migrena este o afecțiune neurologică care durează de-a lungul întregii vieți, este foarte important să încercați să preveniți apariția acesteia prin cunoașterea factorilor care o potențează.
Cu siguranță că apariția migrenei cu aură poate să afecteze calitatea vieții, unii oameni simțind nevoia să petreacă chiar și câteva zile în liniște și în spații mai puțin luminate pentru a-și ameliora simptomele. Însă, la momentul de față, există tratamente care sunt considerate a fi eficiente în tratarea simptomatologiei migrenoase.
Este recomandat să beneficiați de mai multă odihnă, să încercați pe cât posibil să reduceți stresul, consumul de alcool sau de cafea, precum și alți factori pe care îi considerați că reprezintă sursa migrenei cu aură.
2. Migrenă: o afecțiune neurologică subestimată care afectează miliarde, link: https://www.cureus.com/articles/106476-migraine-an-underestimated-neurological-condition-affecting-billions
3. Cum să recunoașteți o migrenă cu aură, link: https://www.healthline.com/health/migraine-aura
4. Tipurile de aure pe care le puteți experimenta în timpul unei migrene, link: https://www.healthline.com/health/migraine/what-does-a-migraine-aura-look-like?utm_source=ReadNext
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum