Durere la „fluierul piciorului” - primul ajutor

©

Autor:

Durere la „fluierul piciorului” - primul ajutor
Fluierul piciorului reprezinta fata anterioara a gambei, sub genunchi. Aceasta este formata de cele doua oase mari ale gambei: tibia si peroneul.

Oasele gambei asigura suportul corpului, iar prin ligamentele si muschii care le acopera, participa la legatura piciorului cu laba piciorului.

Nefiind un termen medical, „fluierul piciorului” indica doar locul unde durerea apare pe fata anterioara a gambei.

Care sunt cauzele sindromului de compartiment?

O astfel de durere poate avea multiple cauze:

  • o ruptura microscopica: la nivelul unui muschi (tibialul posterior), la nivelul insertiei pe os (locul unde acesta se prinde de os), pe fata anterioara a tibiei
  • o fractura de stres la nivelul osului
  • o ruptura microscopica
  • o inflamatie a membranei subtiri care imbraca osul (periostul)
  • un sindrom de compartiment anterior in care muschii, in timpul exercitiilor fizice, isi maresc volumul si aria pe care o ocupa devine astfel neincapatoare

In cazurile grave de sindrom de compartiment, fluxul de sange care vine catre si pleaca de la muschi poate fi diminuat.

Primele patru cauze sunt toate provocate de suprasolicitare si uzura, asa cum se intampla la alergarile repetate, fara repaus suficient.

Alte cauze pot fi schimbarea directiei de alergare sau o schimbare a tipului de suprafata pe care se alearga, participarea la activitati sportive dupa o lunga perioada de inactivitate. De asemenea, leziunea mai poate fi provocata si de o crestere in greutate.

Sindromul de compartiment anterior poate aparea in cazul in care volumul masei musculare a gambei sporeste, ca urmare a activitatii fizice, fortand muschiul sa se „striveasca” intre os si fascie (membrana a muschilor).

Durerile la „fluierul piciorului” apar cel mai frecvent la atleti, insa pot surveni si la practicantii altor sporturi, precum: gimnastica aerobica, baschet, tenis, rugby.


Simptomele sindromului de compartiment sunt, in principal, durerile la nivelul fetei anterioare a gambei.

Care sunt primele masuri care trebuie luate?

In cazul in care durerile sunt intense, consultati medicul, pentru a stabili daca este vorba despre o fractura de stres sau de un sindrom de compartiment anterior. In anumite cazuri mai grave, poate fi necesara interventia chirurgicala.

In prima faza, trebuie sa opriti activitatea care produce durerea. Aplicati apoi o punga cu gheata la nivelul locului dureros, pentru a ajuta la reducerea inflamatiei si a durerii. Puteti lua antiinflamatoare eliberate fara prescriptie medicala pentru a calma durerea, pana cand puteti ajunge la medic.

Medicul va va indica ulterior un tratament potrivit  pentru dumneavoastra.

Pentru recuperare, este necesar sa tineti membrul inferior in repaus, timp de 3-6 saptamani.

Daca a fost respectata perioada de repaus si a fost urmat un tratament corespunzator, nu vor ramane sechele pe termen lung. Pentru a preveni recidivele, puteti lucra cu un profesor de sport sau cu un fizioterapeut pentru a intari musculatura care inconjoara glezna.

Data actualizare: 20-03-2014 | creare: 19-10-2012 | Vizite: 55551
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cele mai frecvente accidentări la alergatori (și cum să le eviți)
  • Riscul de accidentare în practicarea sporturilor (studiu)
  • Comoțiile cerebrale la sportivii de performanță nu sunt neapărat legate de un declin cognitiv ulteior
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum