Luxațiile articulare - primul ajutor

©

Autor:

Luxațiile articulare - primul ajutor

Luxațiile articulare apar în majoritatea cazurilor în urma unui traumatism și constau în dislocarea persistentă a suprafețelor ce formează o articulație, fiind însoțite de ruptura capsulei, uneori și a ligamentelor articulare.

Luxațiile pot apărea în orice articulație din organism, însă cel mai frecvent se produc la nivelul articulațiilor membrelor. Dislocarea implică de obicei îmbinările mari ale corpului și pe cele cu o mobilitate crescută, cel mai comun fiind raportate vătămări la nivelul umărului sau al cotului. Conform unui studiu efectuat de către specialiștii departamentului de chirurgie ortopedică din cadrul Universității Washington din Saint Louis, mai bine de jumătate dintre luxațiile articulare produse pe terenul de sport sunt la nivelul umărului. Luând în considerare rata foarte mare a traumatismelor produse în timpul activităților sportive, se ajunge la concluzia că cele mai frecvente dislocări sunt cele de la nivelul umărului. (1) (2) (3)

Luxațiile articulare, indiferent de localizarea lor, necesită o evaluare imediată și o intervenție cât mai rapidă. Această intervenție poate fi realizată doar de către un cadru medical, de regulă în urma unui examen radiologic. Luxațiile pot să fie însoțite de fracturi articulare sau ale oaselor din apropiere, astfel că unul dintre îndemnurile medicilor către persoanele vătămate este acela de a nu încerca mutarea sau forțarea articulației afectate pentru ca aceasta să revină la poziția sa inițială. Conduita terapeutică poate fi hotărâtă doar de către medic. (1) (3) (4)

Simptomele comune ale luxațiilor articulare sunt:

  • durere care se intensifică la mișcare;
  • senzație de amorțeală și furnicături;
  • vizibila diformitate produsă la nivelul regiunii vătămate;
  • umflarea zonei afectate;
  • incapacitatea de a muta articulația. (3) (4) (5)


Primul ajutor în cazul unei luxații - în ce constă?

Persoana vătămată sau persoanele care se află în apropiere trebuie să solicite asistență medicală, în cel mai scurt timp posibil, fie prin apelarea numărului unic de urgențe, în situația în care durerile sunt unele accentuate, fie conducând victima la spital. Până a ajunge la medic se poate încerca imobilizarea articulației cu ajutorul unei fașe elastice și reducerea umflăturii cu ajutorul unei pungi de gheață. Atunci când durerile sunt unele severe, pot fi administrate medicamente analgezice. Vizita la medic este necesară chiar dacă durerile tind să cedeze după administrarea medicamentelor. În niciun caz nu se va recurge la repunerea în poziția inițială a articulației, acest lucru fiind pe deplin contraindicat. (1) (5)

Cum pot fi prevenite luxațiile articulare?

Majoritatea măsurilor de profilaxie fac referire la accidentele neintenționate și la modalitățile în care acestea ar putea fi evitate, ceea ce ar duce implicit la o evitare a accidentări. Pentru a preveni o dislocare asigurați-vă, în primul rând, că nu există riscul de a cădea atunci când sunteți acasă. Puteți face asta prin eliminarea din casă a covoarelor, prin mutarea de pe podea a cablurilor sau prin evitarea statului pe obiecte instabile. Atunci când realizați exerciții fizice sau sunteți angrenat într-o activitate sportivă asigurați-vă că purtați echipament de protecție. (4)

În cât timp se vindecă o luxație?

În mod normal, în cazul unei evoluții normale, o articulație are nevoie de câteva săptămâni pentru a se recupera complet, în urma unei dislocări. Pentru unele articulații, perioada de recuperare poate să fie mai lungă și ar putea fi necesare inclusiv intervenții chirurgicale suplimentare. Dislocările umărului și ale cotului necesită o perioadă de recuperare de 6-12 săptămâni, până la revenirea la activitățile sportive, în timp ce dislocările unui deget necesită o pauză de la activități de doar două săptămâni. Timpul de recuperare depinde de gradul de afectare al articulației și de promptitudinea cu care s-a intervenit în tratarea problemei. De asemenea, timpul de vindecare poate să fie prelungit și în eventualitatea în care au fost afectate vasele de sânge sau nervii. (3) (4)


Data actualizare: 21-05-2019 | creare: 21-05-2019 | Vizite: 2684
Bibliografie
(1) Dislocation: First aid, link: https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-dislocation/basics/art-20056693
(2) Primul ajutor medical în industria chimică, autori: Dr. V.Dragotoiu, Dr. D. Borundel, Dr. M. Constantinescu
(3) In-game Management of Common Joint Dislocations, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4000468
(4) Dislocations, link: https://www.healthline.com/health/dislocation
(5) Dislocation, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dislocation/symptoms-causes/syc-20354113
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum