Amputatia accidentala - primul ajutor

Amputatia accidentala - primul ajutor

©

Autor:

Amputatia accidentala - primul ajutor

Amputatia accidentala este o urgenta medicala cu risc ridicat si necesita asistenta de specialitate imediata!


Victima care a suferit o amputatie accidentala a unui deget, maini, brat sau picior poate sangera foarte abundent sau poate prezenta si alte leziuni interne, ce pot constituie ele insele urgente medicale.

Prima grija in cazul ingrijirii unei victime cu o amputatie se refera la persoana in cauza. Secundar, grija priveste sin membrul amputat, care in unele cazuri se poate reatasa cu succes.

Simptomele asociate amputatiei accidentale sunt:


Care sunt primele masuri care trebuie luate?

  • Mentineti caile aeriene libere. Daca este necesar, efectuati manevrele de resuscitare cardio-respiratorie
  • Tratati hemoragia
  • Tratati socul
  • Daca victima varsa, asezati-o pe o parte sau intoarceti-i capul intr-o parte, astfel incat aceasta sa nu se inece cu voma. Daca suspectati o fractura la nivelul coloanei cervicale, nu miscati victima.
  • Solicitati de urgenta asistenta medicala prin apel la numarul unic 112 sau, daca este cu putinta, transportati victima la camera de garda a celui mai apropiat spital

Ingrijirea membrului amputat

Dupa ce ati acordat primul ajutor victimei, asezati membrul amputat intr-un sac de plastic curat sau orice alt recipient corespunzator, pentru ca membrul respectiv sa nu se usuce si sa nu se contamineze.

Impachetati intr-un invelis de gheata sacul de plastic ce contine membrul amputat, pentru a-l mentine la o temperatura scazuta. Gheata nu trebuie sa atinga membrul direct, iar acesta nu trebuie introdus in gheata care se topeste sau in apa. Daca aveti la indemana inca un sac de plastic, puneti gheata in cel de-al doilea sac. Pastrarea membrului amputat la temperatura scazuta reduce nevoia acestuia de oxigen.

Sunati la spital, pentru a anunta ca sositi cu un accidentat cu amputatie. Aceasta le va da posibilitatea celor de la spital sa se pregateasca intre timp pentru sosirea unui astfel de caz.
Daca spitalul nu are echipamentul necesar pentru reimplantari, echipa de urgenta se va ocupa pentru a contacta un spital cu acest profil si va indruma victima catre acesta.


Pentru a preintampina o astfel de urgenta medicala, este necesara o atentie deosebita cand umblati cu obiecte taioase sau cu aparate care v-ar putea rani.
Folositi intotdeauna un echipament adecvat!

De asemenea, daca conduceti motocicleta, purtati un combinezon special si casca, pentru a  preveni accidentarea si o eventuala amputatie.


Data actualizare: 02-01-2020 | creare: 27-09-2012 | Vizite: 6909
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum