Durata perioadei fertile ar putea fi asociată cu riscul de apariție al demenței

©

Autor:

Durata perioadei fertile ar putea fi asociată cu riscul de apariție al demenței
Un nou studiu realizat în Gothenburg a adus informații cu privire la factorii de risc pentru apariția demenței în rândul populației de sex feminin. Autorul studiului, Jenna Najar, a analizat relația dintre durata perioadei fertile la femei și riscul de instalare al acestei afecțiuni.
Având la bază datele obținute în urma evaluării unui grup de 1.364 de participanți de sex feminin din Gothenburg, rezultatele studiului aduc dovezi certe cu privire la riscul crescut de apariție a demenței și a bolii Alzheimer în rândul femeilor, comparativ cu bărbații după vârsta de 85 de ani. Informațiile publicate sprijină ipoteza conform căreia, estrogenul este un factor ce influențează direct riscul de apariție al demenței.

Persoanele incluse în studiu au fost urmărite în perioada 1968 - 2012, fiind incluse doar persoanele de sex feminin aflate în perioada fertilă (de la debutul primei menstruații și până la instalarea menopauzei). Acestea au fost încadrate în grupuri în funcție de durata perioadei fertile. Rezultatele obținute în urma analizării datelor provenite de la cele două grupuri au permis o elaborarea unei analize comparative. Astfel, în rândul femeilor ce au avut o perioadă fertilă de scurtă durată (32,6 ani sau mai puțin) doar 16% (53 din 333 de persoane) au dezvoltat ulterior demență, comparativ cu femeile ce au avut o perioadă fertilă de lungă durată (38 de ani sau mai mult). 24% dintre femeile incluse în ce-a dea doua categorie (88 din 364 de persoane) au dezvoltat demență. Diferența de 8 puncte procentuale a permis autorilor să afirme că femeile care au raportat o perioadă fertilă mai lungă au înregistrat un risc crescut de demență la vârste înaintate, comparativ cu femeile care au avut o perioadă mai scurtă de fertilitate.

Studiul demonstrează faptul că riscul de apariție al demenței și al bolii Alzheimer crește direct proporțional cu durata perioadei fertile. Totodată, riscul nu a putut fi asociat cu numărul de sarcini, durata alăptării, vârsta la debutul menstruației sau terapiile hormonale de substituție. Variațiile nivelului de estrogen în timpul vieții au fost studiate anterior, fără a putea fi incluse într-o relație de tipul cauză-efect. Deși estrogenul poate avea efect protector la începtul vieții, acesta poate deveni dăunător odată cu apariția primelor semne de demență.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 21-09-2020 | creare: 21-09-2020 | Vizite: 770
Bibliografie
Higher dementia risk in women with prolonged fertility, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200917105419.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hipotensiunea ortostatică poate crește riscul de demență
  • Obiceiuri zilnice ce îți cresc riscul de demență la bătrânețe
  • Presiunea arterială anormală, asociată cu un risc crescut de demență
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum