Modul în care atenția conștientă modifică funcțiile cerebrale pentru a sprijini autoreglarea
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Pennsylvania arată că starea mindfulness reprezintă o posibilitate de concentrare a eforturilor personale asupra obiectivelor academice, fizice și profesionale.
Conform oamenilor de știință, dezvoltarea atenției conștiente are potențialul de a ușura identificarea proceselor auto-referențiale și a momentelor de rătăcire mentală și încetarea acestora, întrucât activitatea neuronală în zone precum cortexul prefrontal, precuneus și cortexul cingular posterior este legată de reducerea acestor procese.
Imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) a fost utilizată de specialiști în studiul curent în vederea examinării dinamicii cerebrale a atenției conștiente în cadrul studenților în două momente, anume în timpul stării de repaus și ca răspuns la o sarcină de evaluare a atitudinii față de alcool. Eșantionul de studiu a fost compus din 66 de studenți, ce au fost împărțiți în două grupuri randomizate, mai exact cei care au exersat atenția conștientă și cei care au folosit răspunsurile naturale în mod exclusiv.
Participanții din grupul experimental au primit instrucțiuni referitoare la felul în care să își utilizeze atenția conștientă în timp ce li se efectuau scanări imagistice neurologice, aceștia trebuind să reacționeze la diferite imagini alee căror element central a fost reprezentat de diferite băuturi alcoolice. Ulterior, la patru săptămâni după scanare, cercetătorii au evaluat modelele de autocontrol raportate consumului de alcool.
Autorii au analizat multiple ipoteze, una dintre acestea fiind reprezentată de scenariul în care participanții și-ar fi redus probabilitatea de a consuma alcool dacă rețelele lor structurale neuronale ar beneficia de o capacitate de control îmbunătățită. Specialiștii au descoperit că, pe măsură ce studenții au obținut grade mai bune de control asupra implicării cortexului cingular posterior și a precuneus, aceștia au fost capabili să intre într-o stare de atenție conștientă și să o mențină timp îndelungat.
Presupunerea finală a fost că stările de reacție conștientă și naturală ale grupului experimental vor fi mai neregulate decât cele ale grupului de referință, care a reacționat în mod natural. Prin urmare, în cazul reacțiilor conștiente, spre deosebire de reacțiile naturale, stările neuronale ale subrețelelor de control frontoparietal au fost mai puțin stabile în grupul experimental. În plus, reacțiile naturale ale grupului experimental au fost, de asemenea, mai puțin constante decât cele ale grupului de control.
sursa: News Medical
foto: ra2 studio/Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Stresul din copilărie poate perturba funcționarea sistemului de recompensă al creierului: mecanismul prin care se întâmplă acest lucru
- Deficitul de vitamină C este asociat cu tulburările cognitive la pacienții în vârstă
- Care sunt provocările actuale în cercetarea regenerării creierului uman și cum pot fi ele depășite?
- Depresia netratată produce modificări în creier de-a lungul timpului
- Cum pot sa rezolv problema?:( E deranjant si suparator:(
- Probleme grave de atentie
- Ceva de concentrare, Acutil.
- Ce pot sa fac pentru a-mi mari puterea de concentrare?
- Mindfulness.Cea mai simplă formă.