Declinul cognitiv este factorul cheie al estimării speranței de viață în Alzheimer

©

Autor:

Declinul cognitiv este factorul cheie al estimării speranței de viață în Alzheimer
Un nou studiu condus de profesorii Cullum Munro și Jeffrey Schaffert ai Universității din Texas atestă declinul cognitiv ca fiind principalul factor ce determină durata vieții pacienților ce suferă de Alzheimer din momentul diagnosticării.
Cercetătorii au analizat o bază de date a Centrului Național de Coordonare a bolii Alzheimer, ce cuprinde 764 de autopsii, luând în calcul multiple variabile de care ar putea depinde speranța de viață, printre care se numără sexul, rasa, simptomele neurologice ale bolii, rezultatele anumitor examene neurologice și impotența funcțională.

Speranța medie de viață a pacienților cu Alzheimer, conform doctorului Cullum, variază între 3 și 12 ani, dar poate depăși această valoare. Oferirea unor răspunsuri mai clare în legătură cu timpul rămas de la diagnosticare până la deces al persoanelor bolnave de Alzheimer este un obiectiv esențial pentru echipă, deoarece aceștia vor să ușureze greutățile financiare sau legate de îngrijire ale familiilor acestor pacienți.

Eșantionul de studiu a inclus autopsiile pacienților decedați din cauza bolii Alzheimer din 2005 până în 2015. Din analiza bazei de date a reieșit un interval de una până la 131 de luni între diagnosticarea pacienților și deces, speranța de viață mai mică având-o, statistic, bărbații în vârstă cu simptome neurologice și motorii.

Din multitudinea de variabile luate în calcul de cercetători, declinul cognitiv a jucat rolul cel mai important în determinarea speranței de viață, mai exact 20%. Procentul este mare deoarece, spre deosebire de studiile din trecut asupra bolii Alzheimer, cercetarea doctorului Munro a urmărit un număr de 14 factori ce contribuie la determinarea timpului pe care un pacient diagnosticat cu această afecțiune îl mai are, dintr-un total de 21.

Scopul lor, în continuare, este de a crește eșantionul pentru a obține rezultate cât mai exacte. Aceștia vor să diversifice eșantionul datorită faptului că majoritatea persoanelor din baza de date erau educate și își donaseră voluntar creierul în scopul studiului. În plus, și creșterea numărului de variabile este necesară pentru reușita studiului lor.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 17-03-2022 | creare: 17-03-2022 | Vizite: 527
Bibliografie
Cognitive decline key factor in predicting life expectancy in Alzheimer’s disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220314181451.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum