ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Reumatologie Reumatologie Bucuresti

Alergii si intolerante

Autor: Massimo PANDIANI
Alergii si intolerante


Alergiile alimentare si ambientale sunt implicate intr-un numar mare de probleme medicale care merg de la simptome discrete pana la patologii grave.
Alergiile alimentare determina sistemul imun sa sintetizeze si sa elibereze agenti chimici reactivi precum histamina, citochine, limfochine si interferon. Aceste substante asemanatoare cu hormonii pot influenta in mod dramatic fiziologia celulara avand efecte negative asupra sistemului imun, endocrin si nervos. Incidenta alergiilor si numarul de indivizi atopici a crescut dramatic in ultimii ani. Cauzele posibile ale acestei cresteri ar putea fi in antecedente.
Alimentele cel mai incriminate in reactiile alergice sunt adesea ascunse ca ingrediente ale alimentelor care se gasesc in comert. Multe alimente moderne contin conservanti, stabilizatori, coloranti artificiali, chiar si medicamente (penicilina). Alte cauze pot sa fie:
1. In obiceiurile vicioase de a introduce precoce alimente solide in alimentatia nou nascutului.
2. In manipularea genetica a plantelor care produc componenti alimentari, capabili sa reactioneze incrucisat cu tesuturile normale.
3. In contaminarea alimentelor cu insecticide si substante chimice aglicole.
4. In poluarea aerului si apei care favorizeaza intrarea in catena alimentara a substantelor foarte toxice.
5. In obiceiul de a se alimenta mereu cu aceleasi alimente care conduce la expuneri repetate la alergeni alimentari si in consecinta la dezvoltarea de hipersensibilitate.
In special pentru intolerantele alimentare exista o predispozitie genetica. Mai ales parinti si copii prezinta aceleasi probleme alergice (67% din cazuri).
Problema etiologica cea mai directa este totusi de tip digestiv. Hipoclorhidria si/sau carente de enzime pancreatice sunt principalii triggeri in acest sens. Cand proteinele alimentare nu sunt bine digerate si degradate pana la aminoacizi, dipeptide sau catene polipeptidice scurte, ele mentin proprietatile antigenice. Aceste molecule antigenice pot patrunde pana in interiorul organismului cand intestinul prezinta conditii de Leaky gut, espunand sistemul imun la antigene si creind o stare de hipersensibilitate imuna cronica.


Rolul sistemului imun
Sistemul imun este o complexa retea moleculara cu functii bine precizate elaborate pentru a obtine o aparare de netrecut impotriva tuturor agresiunilor externe. Metoda de aparare poate fi subimpartita in doua parti precise capabile sa protejeze pe diferite cai organismul. Aceasta imunitate se numeste:
• Inascuta
• Dobandita

Imunitatea inascuta permite sa reactionam defensiv la toate atacurile microorganismelor si toxinelor printre care:
1. Fagocitoza de catre leucocite a si de sistemul macrofagic.
2. Distrugerea microorganismelor cu acid clorhidric gastric.
3. Prin apararea intertegumentara.
4. Gratie actiunii compusilor chimic prezenti in circulatie (lizozim, complement, polipeptide, celule natural killer).

Imunitatea dobandita este imunitatea pe care organismul uman o construieste pe parcursul vietii prin acumularea experientei rezultate din confruntarile continue du materialul "non-self". Exista doua tipuri de imunitati dobandite, care pot clasifica in umorala si mediata celular.

Tipologia metabolica si raspunsul imun

Evaluand raspunsul imun prin intermediul folosirii parametrilor evidentiabili cu AMT, se evidentiaza diferente nete intre simpaticotonic si parasimpaticotonic. La parasimpaticotonicul (tip I) gasim in mod normal o functionalitate scazuta a glandelor suprarenale. Calciul si magneziul sunt crescute in comparatie cu fosforul, sodiul si potasiul. Exact situatia opusa o intalnim la simpaticotonic (tip I): calciul si magneziu sunt scazute in comparatie cu fosforul, sodiul si potasiul fiind asociata si o crestere a functiei tiroidei si a activitatii suprarenaliene. Raspunsul imun celular este sau mediat de timus, sau modulat de sistemul parasimpatic si deci reflecta caracteristicile Parasimpaticotonicului de tip I. Raspunsul imun, sau umoral, poate fi insa clasificat ca simpatic si reflecta parametri exprimati de TMA suprapusi la cei ai Simpaticotonicului.

Alergia si sistemul imun

Imunitatea dobandita este implicata foarte mult in reactiile de tip alegic. Substantele care sunt capabile sa activeze un raspuns imun se numesc antigene.
In general sunt proteine sau polizaharide cu greutate moleculara mare (mai mult de 8000 Da). Alimentele datorita caracteristicilor lor chimice si pentru provenienta externa sunt fondul major antigenic cu care organismul se confrunta. Exista cinci clase principale de imunoglobuline: IgA, IgD, IgE,IgG, IgM. Imunoglobulinele E (IgE) sunt impotriva infectiilor parazitice si sunt cunoscute ca fiind anticorpi reactivi datorita rolului lor principal care e acela de a activa raspunsuri alergice immediate. Alte clase de Ig sunt insa implicate in reactii mai putin immediate. Printre ele se afla IgG sunt cele mai raspandite deoarece constituie 80% din totalitatea anticorpilor circulanti.
 
Programare