ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Ortopedie pediatrică Ortopedie pediatrică Bucuresti

Terapia PRP

Terapia PRP
Injectarea de plasma bogata in plachete (PRP = “platelet rich plasma”) este un tratament revolutionar, care are la baza o idee simpla: aceea de a folosi pentru vindecarea si regenerarea tesuturilor , resursele interne ale fiecarui organism. Printre cei mai importanti factori implicati in aceste procese complexe se numara plachetele (sau trombocitele), celule care se gasesc in sange si care intervin imediat posttraumatic, asigurand atat oprirea sangerarilor (initiaza procesul de coagulare) cat si vindecarea plagilor. In fapt, plachetele sunt niste rezervoare care contin peste 40 de factori de crestere, implicati in regenerarea tesutului conjunctiv si epitelial, cresterea productiei de colagen, formarea de noi vase de sange, etc.

Plasma bogata in plachete (PRP) se prepara prin recoltarea unei mici cantitati de sange de la pacient (similar cu prelevarea de sange pentru analize), care este apoi prelucrat prin centrifugare, proces care separa plachetele de celelalte celule sangvine. Lichidul obtinut este plasma bogata in plachete, deci un cocktail concentrat de factori de crestere, capabil sa influenteze semnificativ regenerarea tesuturilor.

Virtutiile tratamentului cu plachete sunt cunoscute de mai multi ani, fiind aplicate initial in medicina sportiva, pentru vindecarea leziunilor osteo-tendinoase si ligamentare si recuperarea rapida a sportivilor de performanta. In prezent, indicatiile tratamentului cu PRP s-au extins, acesta fiind folosit pentru regenerarea nervilor, oaselor, muschiului cardiac, vindecarea ranilor dificile, imbunatatirea aspectului pielii.

Medicina estetica beneficiaza si ea de acest tratament revolutionar, denumit sugestiv ” terapia vampir”, intrucat injectiile cu PRP au un efect de rejuvenare si lifting, conferind pielii un aspect tineresc si o stralucire aparte.

Tratamentul este ideal pentru :

• atenuarea ridurilor

• imbunatatirea texturii pielii

• hidratarea tesuturilor

• stimularea cresterii parului (in zonele cu alopecie sau calvitie)

• estomparea cicatricilor

PRP are numeroase avantaje:

- este un compus natural, recoltat din sangele pacientului

- fara risc de alergii, respingere, infectie, granuloame

- prepararea este simpla si rapida

- efectul obtinut este natural si de lunga durata

- costul tratamentului este semnificativ mai mic decat cel cu botox sau fillere

- poate fi asociat cu fillere, botox si laser-terapia.

Bioregenerarea cu PRP este indicata pentru:

- zonele fetei, gatului si decolteului (piele ridata, imbatranita, lipsita de elasticitate)

- zona perioculara (riduri, cearcane)

- fata dorsala a mainilor (piele imbatranita, lipsita de elsticitate, deshidratata)

- scalp (zonele cu alopecie sau calvitie)

- alte regiuni ale corpului, unde se doreste imbunatatirea tonusului si texturii pielii


Terapia PRP in medicina sportiva

Terapia PRP se poate utilizata atat in cazul persoanelor obisnuite, cat si a sportivilor de performanta.
In medicina sportiva, infliltratiile PRP se aplica pentru a trata traumatismele frecvente la care sunt supusi atletii de inalta performanta, deoarece acestia au nevoie de o recuperare cat mai rapida si efecienta pentru a reintra pe teren. De exemplu, in SUA, metoda este folosita pentru recuperarea sportivilor profesionisti cum ar fi jucatorii de fotbal american din NFL, basketbalistii din NBA, hocheistii din NHL, tenismenii, etc. In Europa, terapia se utilizeaza la marile cluburi de fotbal dar si in campionatele puternice de handbal, rugby, baschet, atletism, s.a.m.d.

De asemenea, terapia PRP este folosita nu doar in medicina sportiva, ci si pentru a vindeca pacientii de diverse varste, ce nu practica sportul deloc sau il practica in mod ocazional.



Ce afectiuni ortopedice se pot trata?


Aria de acoperire a terapiei PRP este foarte vasta, tratamentul fiind foarte eficient mai ales in urmatoarele boli si traumatisme specifice ortopediei:

o artroze de sold, artroze de genunchi, artroze de glezna, artroze de umar, etc

o tendinite (peroniera sau tibiala, rotuliana, plantara, achileana, etc) si tendinoze

o rupturi musculare, rupturi de menisc

o rupturi de ligamente incrucisate sau colaterale, entorse

o bursite genunchi, cot, umar, etc

o fracturi si fisuri osoase de orice fel

o sinovite cronice


Avantajele infiltratiilor PRP : Beneficiile infiltratiilor PRP sunt multiple mai ales pentru pacientii cu diverse forme de tendinita, ruptura musculara, ruptura de ligament, fractura sau artroza.

o initiaza mecanisme proprii de vindecare

o regenereaza tesuturile afectate (muschi, oase, articulatii)

o reduce la minim timpul de recuperare

o reduce durerea comparativ cu metodele clasice de tratament

o reduce consumul de medicamente

o scade riscul unei posibile operatii pentru afectiunea netratata



Contraindicatii :
Terapia PRP se poate aplica la majoritatea pacientilor diagnosticati cu afectiunile de mai sus, insa nu si celor ce prezinta: coagulopatie, anumite boli sanguine, anemie severa.
 
Programare