ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Reumatologie Reumatologie Bucuresti

Studiu 120 sportivi

Autor: dr. Stefan TIRON ; dr. Mirela LACATUS
La "Centrul Medical Dr. Tiron" din Bucureşti Dr. Ştefan Tiron, Dr. Lăcătuş Mirela au efectuat un studiu prospectiv pe o perioada de 1 an ( 2004 - 2005) pe un lot de 126 de sportivi de înaltă performanţă, la care au colaborat şi medicii de medicină sportivă Dr. Aguleti, Dr. Popescu Sorin, Dr. Paligora, Dr. Conea, precum şi Prof. Dr. Dana Mincă, Dr. Cochino Emil, Catedra de Sănătate Publică, UMF "Carol Davila" Bucureşti (pe care i-am cooptat pentru a fi siguri de rigurozitatea ştiinţifică a rezultatelor).
Acestui lot de sportivi i s-a efectuat analiza minerală tisulară, prin intermediul căreia au fost evaluate nivelurile tisulare a 30 minerale fiziologic active - esenţiale pentru sănătate, 6 minerale toxice (Al, As, Be, Cd, Hg, Pb) şi 6 raporturi minerale.
Rezultatele au relevat că doar într-un procent de 26,2% din cazuri sportivii primeau un tratament cu suplimenţi nutritivi eficient, corect din punct de vedere al profilului mineral relevat de analiza minerala tisulară, iar în 73,8% din cazuri tratamentul era incorect din această perspectivă. Este evidentă ineficienţa schemelor de tratament cu suplimenţi nutritivi administrate pe criterii "istorice", care în loc să corecteze dezechilibrele minerale nu le influenţează sau, chiar mai rău, le accentuează. Un calcul al costurilor medii ale unei astfel de scheme de tratament clasic, neindividualizat, a relevat o sumă de 965.000 lei în medie pentru un sportiv pentru o lună. Eficienţa acestei scheme medii fiind de 26,2%, pentru a obţine o eficienţă de 100%, trebuie să înmulţim acest cost cu 3,8 şi rezultă o sumă de 3.632.800 lei. Costul unui tratament mineral individualizat se ridică la 2.500.000, mai mic deci, şi având marele avantaj al faptului că este ţintit, corectează dezechilibrele şi nu este nociv.
În cadrul lotului de sportivi studiaţi, structura tipurilor de răspuns la stres al organismului a fost: 6,2% în faza acută, 46,8% în faza de rezistenţă şi 25,4% în faza de epuizare, când apar manifestările psihosomatice ale stresului (boala de stres). 22,2% nu au fost afectaţi de către stres. N. B. Acesta este un domeniu în care există posibilitatea unor studii prospective foarte interesante.
Mineralele toxice prezente în eşantioanele de păr ale sportivilor au fost în ordinea frecvenţei: Al (11,9%), As (3,1%), Cd (1,6%) şi Hg (1,6%). Deşi prezente în procente mici (ne-am aşteptat totuşi la procente aproape de zero), aceste minerale toxice sunt în principal neurotoxice şi afectează deci performanţele sportive. Sportivii sunt mai expuşi acestor acumulări şi datorită activităţii fizice în aer liber.
În concluzie, din punct de vedere economic, al performanţelor sportive şi al protejării sănătăţii sportivilor, analiza minerală tisulară este o analiză optimă şi indispensabilă pentru toţi sportivii de înalt nivel (şi nu numai).
 
Programare