Dozele orale crescute de semaglutidă, eficiente în scăderea glicemiei și slăbire

©

Autor:

Dozele orale crescute de semaglutidă, eficiente în scăderea glicemiei și slăbire

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Carolina de Nord oferă noi perspective referitoare la utilitatea administrării unor doze mari de semaglutidă, substanță agonistă asupra receptorilor GLP-1 și cu efecte de obținere a unui control glicemic mai bun la pacienții ce suferă de diabet zaharat. Conform oamenilor de știință, creșterea dozei de semaglutidă de la doza convențională de 14 miligrame pe zi la 25 sau 50 de miligrame a determinat un control mai bun al glicemiei și o scădere în greutate la pacienții incluși în studiu.

Eșantionul de studiu a fost compus din 1606 de participanți, care au prezentat o vârstă medie de 58 de ani și care au fost împărțiți în trei grupuri pe parcursul a 52 de săptămâni în funcție de doza de semaglutidă care le era administrată, acestea fiind de 14 mg, 25 mg și, respectiv, 50 mg. Glicemia a fost măsurată prin intermediul determinării nivelurilor de hemoglobină glicată, valoare ce în mod fiziologic nu trebuie să depășească 7%.

În medie, participanții au înregistrat valori ale HbA1c cuprinse între 8% și 10,5%, rezultatele arătând că administrarea semaglutidă în doze de 25 mg și 50 mg a determinat o reducere a acestora la nivelul fiziologic de sub 7%, în comparație cu grupul de control, care a primit doza convențională de 14 mg.

 

Mai mult, substanța a generat la participanți și o reducere a apetitului, astfel că aceștia au experimentat și reduceri în greutate, la finalul cercetării, adică la un an de la începerea acesteia, pacienții înregistrând reduceri de 8 kg, în medie, însă acest efect a fost observat numai la aceia care au primit doza maximă.
În schimb, persoanele care au primit doza de 25 mg de semaglutidă au înregistrat scăderi în greutate de 6.7 kg, iar cei ce au urmat tratamentul convențional, cu doze de 14 mg, au prezentat reduceri ale greutății corporale de 4.5 kg, în medie.

De menționat, totodată, sunt și posibilele efecte adverse ale medicamentului, printre care se numără greața, ce are la bază senzația de plenitudine pe care substanța o generează la nivel gastric. Mai mult, unii dintre participanți, în special cei care au primit dozele mari, de 25 mg și 50 mg, au experimentat și vomă, diaree sau constipație.


Data actualizare: 28-06-2023 | creare: 28-06-2023 | Vizite: 457
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Plimbarea scurtă după masă are efect terapeutic în diabetul de tip 2
  • Glicemia ar putea fi măsurată prin analiza transpirației
  • Un nou senzor ce ar putea măsura glicemia din lacrimi
  •