Dietele cu proteine din soia reduc protecția organismului împotriva infecțiilor cu clostridioides difficile
©
Autor: Teodorescu Mihai
![Dietele cu proteine din soia reduc protecția organismului împotriva infecțiilor cu clostridioides difficile](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=42873.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Infecțiile cu C. difficile, apărute în general în mediile intraspitalicești, în rândul persoanelor vârstnice sau a celor cu un sistem imunitar compromis, pot determina inclusiv leziuni severe ale colonului.
Studiul actual, efectuat pe șoareci de laborator de sex feminin, a investigat modul în care anumite componente dietetice interacționează cu microbiota intestinală, cât și dacă interacțiunea determină modificarea severității infecției cu Clostridioides difficile. Pentru a analiza constituția microbiotei intestinale și a cuantifica nivelurile fecale de aminoacizi intestinali, cercetătorii au colectat probe fecale de la fiecare rozătoare după ce acestea au fost tratate cu cefoperazonă (antibiotic din generația a treia, folosit în tratamentul infecțiilor bacteriene), cât și înainte de infecția cu C. difficile.
Dietele șoarecilor au fost modificate și au inclus două surse majore de proteine (soia și cazeină). Cercetătorii au împărțit șoarecii tratați cu cefoperazonă în două grupuri, în funcție de dieta acestora. Astfel, primul grup a fost constituit din șoareci cu o dietă obișnuită, în timp ce grupul secund era compus din rozătoare cu o dietă purificată obișnuită. Cercetătorii au folosit apoi o metodă de spectrometrie de masă pentru a compara metaboliții intestinali de la șoarecii din ambele grupuri.
Descoperirile indică faptul că dieta influențează susceptibilitatea de a dezvolta o infecție cu C. difficile. Astfel, cercetătorii au reușit să arate că dietele cu proteine din soia exacerbează rezultatele infecțiilor potențiale prin promovarea creșterii C. difficile în tractul gastrointestinal. Analizele materiilor fecale colectate au indicat diferențe semnificative ale nivelurilor de metaboliți între șoarecii din grupul celor hrăniți cu o dietă normală și a celor cu diete purificate, bogate în soia.
sursa: News Medical
foto: Credit: valzan / Shutterstock
Data actualizare: 20-09-2022 | creare: 20-09-2022 | Vizite: 320
Bibliografie
Soy protein diet increases susceptibility to Clostridioides difficile infection, link: https://www.news-medical.net/news/20220918/Soy-protein-diet-increases-susceptibility-to-Clostridioides-difficile-infection.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Saltul gripei aviare la oameni: înțelegerea riscurilor și a strategiilor de prevenire
- Cum se întinerește sistemul imunitar al persoanelor în vârstă și cum se reduce riscul de apariție a bolilor infecțioase
- Pacienți cu variola maimuței, diagnosticați simultan cu celulită infecțioasă
- Virusurile vegetale pot remodela lumea în viitor
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni