Dietele cu proteine din soia reduc protecția organismului împotriva infecțiilor cu clostridioides difficile

©

Autor:

Dietele cu proteine din soia reduc protecția organismului împotriva infecțiilor cu clostridioides difficile
Dietele bogate în proteine din soia pot crește sensibilitatea la Clostridioides difficile, un germen patogen care cauzează infecții la nivelul colonului, potrivit unui studiu publicat în revista Cell Reports. Cauza o reprezintă creșterea nivelului de aminoacizi intestinali și promovarea creșterii lactobacillus, consecințe obișnuite ale creșterii aportului de soia.
Infecțiile cu C. difficile, apărute în general în mediile intraspitalicești, în rândul persoanelor vârstnice sau a celor cu un sistem imunitar compromis, pot determina inclusiv leziuni severe ale colonului.

Studiul actual, efectuat pe șoareci de laborator de sex feminin, a investigat modul în care anumite componente dietetice interacționează cu microbiota intestinală, cât și dacă interacțiunea determină modificarea severității infecției cu Clostridioides difficile. Pentru a analiza constituția microbiotei intestinale și a cuantifica nivelurile fecale de aminoacizi intestinali, cercetătorii au colectat probe fecale de la fiecare rozătoare după ce acestea au fost tratate cu cefoperazonă (antibiotic din generația a treia, folosit în tratamentul infecțiilor bacteriene), cât și înainte de infecția cu C. difficile.

Dietele șoarecilor au fost modificate și au inclus două surse majore de proteine (soia și cazeină). Cercetătorii au împărțit șoarecii tratați cu cefoperazonă în două grupuri, în funcție de dieta acestora. Astfel, primul grup a fost constituit din șoareci cu o dietă obișnuită, în timp ce grupul secund era compus din rozătoare cu o dietă purificată obișnuită. Cercetătorii au folosit apoi o metodă de spectrometrie de masă pentru a compara metaboliții intestinali de la șoarecii din ambele grupuri.

Descoperirile indică faptul că dieta influențează susceptibilitatea de a dezvolta o infecție cu C. difficile. Astfel, cercetătorii au reușit să arate că dietele cu proteine ​​din soia exacerbează rezultatele infecțiilor potențiale prin promovarea creșterii C. difficile în tractul gastrointestinal. Analizele materiilor fecale colectate au indicat diferențe semnificative ale nivelurilor de metaboliți între șoarecii din grupul celor hrăniți cu o dietă normală și a celor cu diete purificate, bogate în soia.

sursa: News Medical
foto: Credit: valzan / Shutterstock

Data actualizare: 20-09-2022 | creare: 20-09-2022 | Vizite: 267
Bibliografie
Soy protein diet increases susceptibility to Clostridioides difficile infection, link: https://www.news-medical.net/news/20220918/Soy-protein-diet-increases-susceptibility-to-Clostridioides-difficile-infection.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de soia influențează pozitiv diabetul zaharat și bolile de inimă
  • Ce beneficii gastrointestinale are consumul de soia?
  • Transplantul fecal - un tratament eficient pentru infecțiile cu C. difficile
  •