Cum se întinerește sistemul imunitar al persoanelor în vârstă și cum se reduce riscul de apariție a bolilor infecțioase

©

Autor:

Cum se întinerește sistemul imunitar al persoanelor în vârstă și cum se reduce riscul de apariție a bolilor infecțioase
Un nou studiu al cercetătorilor de la University of California-Irvine identifică o cauză pentru care persoanele în vârstă sunt mai predispuse la boli infecțioase decât cele mai tinere, aspect evidențiat recent și de pandemia COVID-19. Rezultatele studiului deschid, de asemenea, căi pentru noi ținte terapeutice potențiale prin care să se obțină o întinerire a sistemul imunitar la vârstnici și, astfel, o reducere a riscului de dezvoltare a unor boli infecțioase.
Haik Mkhikian, profesor al departamentului de patologie din cadrul UCI și autor al studiului, afirmă că, prin acest studiu, echipa a identificat o potențială „fântână a tinereții” pentru sistemul imunitar. Studiul, intitulat „Age-associated impairment of T cell immunity is linked to sex-dimorphic elevation of N-glycan branching”, a fost publicat în Nature Aging. Conform doctorului, imunitatea oferită de limfocitele T scade odată cu vârsta, astfel crescând severitatea și mortalitatea bolilor infecțioase. Aceste leucocite reprezintă fundația sistemului imunitar, ele coordonând răspunsurile imune în vederea luptei organismului împotriva infecțiilor.

Studiul a pornit de la faptul că adăugarea de lanțuri de carbohidrate complexe și ramificate, ce poartă numele de glicani, la proteine ​​suprimă funcția limfocitelor T. Prin acesta, cercetătorii au demonstrat că numărul de glicani ramificati crește odată cu vârsta în leucocitele persoanelor de sex feminin mai mult decât la bărbați, datorită acumulării în exces a unui metabolit obținut din zahăr, N-acetilglucozamină, și prin intermediul semnalizării realizate de interleukina-7. Michael Demetriou, profesor de neurologie, afirmă că cercetarea arată că oprirea acumulării de glicani ramificați restaurează funcția limfocitelor T atât la oameni, cât și la șoarecii de laborator, și reduce severitatea infecției cu Salmonella la șoarecii bătrâni.

Disfuncția imună asociată înaintării în vârstă, denumită imunosenescență, contribuie la creșterea mortalității din cauza bolilor infecțioase și a celor neoplazice la adulții cu vârsta de peste 65 de ani. În S.U.A., spre exemplu, aproximativ 89% din decesele anuale cauzate de gripă apar la persoanele de cel puțin 65 de ani, în ciuda faptului că această grupă de vârstă reprezintă doar aproximativ 15% din populația țării. În plus, eficiența imunizărilor scade odată cu vârsta, crescând și mai mult riscul de infecție la persoanele în vârstă. Îmbătrânirea rapidă a populației din lumea dezvoltată exacerbează această problemă și sporește nevoia de intervenții care să vizeze eficient imunosenescența.

sursa: Science Daily
foto: UCI/Steve Zylius

Data actualizare: 13-04-2022 | creare: 13-04-2022 | Vizite: 384
Bibliografie
How to rejuvenate the immune system of elderly people and reduce their risk of infectious disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220411184319.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O pastilă care imită sistemul imunitar
  • Un nou pas spre crearea unui medicament pentru tratarea rapidă și completă a alergiilor
  • Mediul, mai important pentru sistemul imun decât ereditatea
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum