Saltul gripei aviare la oameni: înțelegerea riscurilor și a strategiilor de prevenire

©

Autor:

Saltul gripei aviare la oameni: înțelegerea riscurilor și a strategiilor de prevenire
Un raport științific al cercetătorilor de la Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) analizează riscul potențial al unei pandemii determinate de virusurile aviare A(H5N1) care circulă în prezent la nivelul Uniunii Europene și global. Se accentuează importanța evenimentelor de reclasificare, mutație și adaptare a acestor virusuri la mamifere, inclusiv la oameni, și se explorează factorii care contribuie la evoluția și adaptarea virusurilor. Documentul sugerează implementarea măsurilor de prevenire și atenuare bazate pe abordarea One Health pentru a reduce riscurile la adresa sănătății umane.
Populațiile de păsări sălbatice din Zona Economică Europeană (EEA) și Uniunea Europeană (EU) au o prevalență ridicată a virusurilor gripale aviare, care provoacă boli semnificative și mortalitate. Au fost raportate și focare de la fermele de animale cu blană, unde se crede că virusurile gripale aviare au fost transmise de la păsări la mamifere.

Deși cazurile de transmitere a acestor virusuri de la păsări la oameni nu au fost larg raportate, evoluția virusurilor gripale aviare și diseminarea acestora prin păsările migratoare ar putea duce la selecția virusurilor capabile să infecteze oamenii.

Factorii intrinseci și extrinseci, cum ar fi susceptibilitatea gazdei, caracteristicile virale și factorii de mediu, pot facilita apariția virusurilor gripale aviare cu mutații care le permit să infecteze mamiferele. Caracteristicile virale precum tendința de reclasificare pot împinge virusul gripal aviar să se adapteze la gazdele mamifere.

Fermele care produc în aer liber și cele apropiate de zonele bogate în păsări acvatice oferă mai multe oportunități pentru introducerea virusului în ferme. De asemenea, distrugerea habitatului, evenimentele climatice extreme și condițiile meteorologice pot influența demografia și ecologia populațiilor de păsări sălbatice, acționând ca factori extrinseci ai evoluției virusului gripal aviar.

Măsurile de atenuare a riscului propuse includ supravegherea în rândul populațiilor animale și umane țintă, dezvoltarea și accesul la metode de diagnostic rapid durabile folosind date genomice și siguranța ocupațională în zonele unde oamenii interacționează îndeaproape cu animalele țintă. Raportul discută, de asemenea, despre îmbunătățirea infrastructurii veterinare, biosecuritatea, comunicarea riscului către diverse audiențe și vaccinarea animalelor, care ar putea ajuta la atenuarea riscului ca virusul gripei aviare să se adapteze la oameni și animale.

În concluzie, acest raport al EFSA oferă o discuție detaliată despre diverși factori care pot accelera adaptarea virusurilor gripale aviare la gazdele mamifere și extinde asupra diverselor măsuri de atenuare care pot fi urmate pentru a reduce riscul de adaptare și transmitere a virusului gripei aviare între populațiile de animale și oameni.

sursa: News Medical

Data actualizare: 11-04-2024 | creare: 11-04-2024 | Vizite: 387
Bibliografie
Avian flu's leap to humans: Understanding risks and prevention strategies, link: https://www.news-medical.net/news/20240410/Avian-flus-leap-to-humans-Understanding-risks-and-prevention-strategies.aspx
Image by AndreasGoellner on Pixabay
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: