Dietele hipoglucidice bazate pe plante și surse sănătoase asociate cu o evoluție mai bună a greutății

Dietele hipoglucidice bazate pe plante și surse sănătoase asociate cu o evoluție mai bună a greutății

©

Autor:

Dietele hipoglucidice bazate pe plante și surse sănătoase asociate cu o evoluție mai bună a greutății

Un studiu recent condus de Harvard T.H. Chan School of Public Health, publicat în JAMA Network Open, a descoperit că dietele cu conÈ›inut scăzut de carbohidraÈ›i, compuse în principal din proteine È™i grăsimi pe bază de plante, cu carbohidraÈ›i sănătoÈ™i precum cerealele integrale, sunt asociate cu o creÈ™tere mai lentă a greutății pe termen lung comparativ cu dietele cu conÈ›inut scăzut de carbohidraÈ›i compuse în principal din proteine È™i grăsimi de origine animală, cu carbohidraÈ›i nesănătoÈ™i precum amidonurile rafinate.

Despre studiu

  • Studiul a analizat dietele È™i greutățile a 123.332 de adulÈ›i sănătoÈ™i, începând din 1986 până în 2018, cu raportări auto-declarate la fiecare patru ani.
  • ParticipanÈ›ii au fost evaluaÈ›i pe baza aderenÈ›ei lor la cinci categorii de dietă cu conÈ›inut scăzut de carbohidraÈ›i: dieta totală cu conÈ›inut scăzut de carbohidraÈ›i (TLCD), dieta pe bază de animale cu conÈ›inut scăzut de carbohidraÈ›i (ALCD), dieta pe bază de legume cu conÈ›inut scăzut de carbohidraÈ›i (VLCD), dieta sănătoasă cu conÈ›inut scăzut de carbohidraÈ›i (HLCD) È™i dieta nesănătoasă cu conÈ›inut scăzut de carbohidraÈ›i (ULCD).

Rezultatele studiului

  • S-a constatat că dietele compuse din proteine È™i grăsimi pe bază de plante È™i carbohidraÈ›i sănătoÈ™i sunt semnificativ asociate cu o creÈ™tere mai lentă a greutății pe termen lung.
  • ParticipanÈ›ii care È™i-au crescut aderenÈ›a la TLCD, ALCD È™i ULCD au câÈ™tigat în medie mai multă greutate comparativ cu cei care È™i-au crescut aderenÈ›a la HLCD în timp.
  • Aceste asocieri au fost mai pronunÈ›ate printre participanÈ›ii mai tineri (sub 55 de ani), supraponderali sau obezi È™i/sau mai puÈ›in activi fizic.

Concluzii

  • "Cheia aici este că nu toate dietele cu conÈ›inut scăzut de carbohidraÈ›i sunt create egale în ceea ce priveÈ™te gestionarea greutății pe termen lung", a spus Qi Sun, profesor asociat în Departamentul de NutriÈ›ie.
  • Studiul sugerează că iniÈ›iativele de sănătate publică ar trebui să continue să promoveze modele dietetice care subliniază alimentele sănătoase precum cerealele integrale, fructele, legumele È™i produsele lactate cu conÈ›inut scăzut de grăsimi.

Data actualizare: 03-01-2024 | creare: 03-01-2024 | Vizite: 315
Bibliografie
Binkai Liu, Yang Hu, Sharan K. Rai, Molin Wang, Frank B. Hu, Qi Sun.
Low-Carbohydrate Diet Macronutrient Quality and Weight Change.
JAMA Network Open, 2023; 6 (12): e2349552
DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.49552
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta cu conÈ›inut scăzut de carbohidraÈ›i È™i controlul glicemic în diabetul de tip 2
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum