Dietele hipoglucidice bazate pe plante și surse sănătoase asociate cu o evoluție mai bună a greutății
Un studiu recent condus de Harvard T.H. Chan School of Public Health, publicat în JAMA Network Open, a descoperit că dietele cu conÈ›inut scăzut de carbohidraÈ›i, compuse în principal din proteine È™i grăsimi pe bază de plante, cu carbohidraÈ›i sănătoÈ™i precum cerealele integrale, sunt asociate cu o creÈ™tere mai lentă a greutății pe termen lung comparativ cu dietele cu conÈ›inut scăzut de carbohidraÈ›i compuse în principal din proteine È™i grăsimi de origine animală, cu carbohidraÈ›i nesănătoÈ™i precum amidonurile rafinate.
Despre studiu
- Studiul a analizat dietele È™i greutățile a 123.332 de adulÈ›i sănătoÈ™i, începând din 1986 până în 2018, cu raportări auto-declarate la fiecare patru ani.
- Participanții au fost evaluați pe baza aderenței lor la cinci categorii de dietă cu conținut scăzut de carbohidrați: dieta totală cu conținut scăzut de carbohidrați (TLCD), dieta pe bază de animale cu conținut scăzut de carbohidrați (ALCD), dieta pe bază de legume cu conținut scăzut de carbohidrați (VLCD), dieta sănătoasă cu conținut scăzut de carbohidrați (HLCD) și dieta nesănătoasă cu conținut scăzut de carbohidrați (ULCD).
Rezultatele studiului
- S-a constatat că dietele compuse din proteine și grăsimi pe bază de plante și carbohidrați sănătoși sunt semnificativ asociate cu o creștere mai lentă a greutății pe termen lung.
- ParticipanÈ›ii care È™i-au crescut aderenÈ›a la TLCD, ALCD È™i ULCD au câÈ™tigat în medie mai multă greutate comparativ cu cei care È™i-au crescut aderenÈ›a la HLCD în timp.
- Aceste asocieri au fost mai pronunțate printre participanții mai tineri (sub 55 de ani), supraponderali sau obezi și/sau mai puțin activi fizic.
Concluzii
- "Cheia aici este că nu toate dietele cu conÈ›inut scăzut de carbohidraÈ›i sunt create egale în ceea ce priveÈ™te gestionarea greutății pe termen lung", a spus Qi Sun, profesor asociat în Departamentul de NutriÈ›ie.
- Studiul sugerează că inițiativele de sănătate publică ar trebui să continue să promoveze modele dietetice care subliniază alimentele sănătoase precum cerealele integrale, fructele, legumele și produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi.
Data actualizare: 03-01-2024 | creare: 03-01-2024 | Vizite: 315
Bibliografie
Binkai Liu, Yang Hu, Sharan K. Rai, Molin Wang, Frank B. Hu, Qi Sun. Low-Carbohydrate Diet Macronutrient Quality and Weight Change.
JAMA Network Open, 2023; 6 (12): e2349552
DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.49552
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Dietele yo-yo modifică sănătatea intestinului, conducând la luare în greutate și la inflamație
- Cercetătorii au descoperit cum ai putea să slăbești mâncând ce dorești
- Beneficii cognitive observate la doi ani după intervențiile din sfera chirurgiei bariatrice
- Efectul programului de slăbire folosind prebiotice și probiotice asupra compoziției corporale, fizicului și metaboliților
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni