Eficiența deficitului de metionină asupra inversării obezității apărute cu vârsta

©

Autor:

Eficiența deficitului de metionină asupra inversării obezității apărute cu vârsta
Un nou studiu publicat recent în revista Aging arată că obezitatea ce poate apărea odată cu înaintarea în vârstă poate fi tratată prin adoptarea unei diete sărace în metionină și prin administrarea pe cale orală de E. Coli cu efect de producere a metioninazei la șoarecii de laborator. Conform oamenilor de știință, oamenii pot dezvolta obezitate pe măsură ce îmbătrânesc, iar acest fenomen poate fi evitat prin intermediul reducerii aportului și nivelurilor de metionină, întrucât aceasta influențează direct metabolismul lipidic.

Studiul a fost realizat prin compararea greutății șoarecilor care au urmat o dietă ce a presupus consumul unei cantități mici de metionină, precum și prin administrarea acestora de E. Coli modificată în sensul producerii de metioninază, în vederea observării potențialelor efecte pe care aceste două opțiuni terapeutice le au asupra obezității. Potrivit autorilor, 15 dintre șoarecii cu vârste cuprinse între 12 și 18 luni și care prezentau modificări echivalente obezității la oameni au fost împărțiți în trei grupuri.

Astfel, primul grup a fost compus din șoareci de laborator care au urmat o dietă normală și au primit E. Coli fără efect de scindare a moleculelor de metionină, cel de-al doilea a primit E. Coli cu efect de stimulare a producerii de metioninază, iar cel din urmă a fost compus din rozătoare care au urmat o dietă scăzută în metionină. Prin urmare, grupurile doi și trei au fost cele de studiu, în timp ce primul grup a reprezentat grupul de control, prin compararea acestora fiind realizată analiza efectelor limitării cantității de metionină de la nivelul organismului asupra obezității.

Rezultatele studiului au certificat faptul că cantitatea de metionină din sângele șoarecilor a fost redusă la cei din grupurile de studiu, observându-se fenomene de inversare a modificărilor caracteristice obezității asociate cu îmbătrânirea, subiecții scăzând marcat în greutate în decursul a două săptămâni. Cu toate acestea, autorii menționează că ambele opțiuni terapeutice prezintă efectele dorite, în ciuda faptului că acestea au fost mai marcate la grupul de șoareci care a urmat o dietă săracă în metionină decât la cel compus din rozătoare ce au primit E. Coli modificat.

Autorii concluzionează subliniind potențialul terapeutic al rezultatelor studiului curent, anume acela de a trata obezitatea apărută odată cu îmbătrânirea, prin cele două metode ce pot fi utilizate fie separat, fie prin asocierea acestora.

Data actualizare: 30-06-2023 | creare: 30-06-2023 | Vizite: 357
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  • Rețelele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum