Dieta și exercițiile fizice au un impact asupra funcțiilor cognitive la persoanele în vârstă
Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea de Medicină din Kansas oferă noi perspective referitoare la posibilitățile de îmbunătățire a funcțiilor cognitive la persoanele în vârstă prin adoptarea unei diete adecvate și efectuarea de activitate fizică regulat. Conform oamenilor de știință, astfel de oportunități sunt necesare din cauza numărului crescut de persoane care se apropie de vârsta de 65 de ani, ce marchează posibilitatea de apariție a declinului cognitiv.
Autorii explică faptul că, în cadrul acestui fenomen, apar modificări la nivel cerebral prin care funcțiile creierului precum memoria sunt îngreunate, persoanele care îl experimentează prezentând greutăți în reținerea informațiilor atât pe durate scurte, cât și lungi. Aceștia atribuie manifestările cu pricina reducerii capacității creierului de a efectua funcțiile executive în mod fiziologic, astfel apărând simptomele declinului cognitiv.
Specialiștii evidențiază totodată faptul că dieta este importantă în această interdependență datorită nutrienților de care organismul are nevoie, iar adoptarea unei diete corecte este necesară deoarece unele alimente oferă cantități mai mari de principii alimentare necesare creierului decât altele. Spre exemplu, aportul de vitamine este mai crescut în cazul în care o salată se consumă asezonată cu ulei și oțet, decât cu un sos pe bază de iaurt.
În lucrare sunt menționate și trei diete populare, anume cea mediteraneeană (MeDi), DASH, dieta special concepută pentru persoanele ce suferă de hipertensiune arterială și MIND, dieta mediteraneeană optimizată pentru pacienții cu tulburări neurodegenerative. Urmarea acestora, potrivit autorilor, a fost asociată anterior cu o reducere a semnelor de îmbătrânire neurologică și cu o îmbunătățire a structurii membranelor celulare și a integrității vasculare.
Benefice pentru sănătate sunt și dieta ketogenică și postul intermitent, studiile arătând că urmarea acestora poate să determine, pe lângă un control mai bun al glicemiei și o reducere a greutății corporale, o îmbunătățire a funcțiilor cognitive. Reducerea în greutate are un efect benefic global, întrucât același rezultat a fost observat și la pacienții care au beneficiat de operații de micșorare a stomacului, înregistrând potențări ale memoriei, atenției și funcțiilor executive.
În ceea ce privește activitatea fizică, specialiștii recomandă mersul pe jos, alergarea, înotul și ciclismul, aceste exerciții având un efect de reducere a riscului de apariție a declinului cognitiv la vârste înaintate, în contextul unei creșteri continue a incidenței acestuia.
sursa: News Medical
foto: Isarat / Shutterstock.com
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Învățarea unui instrument muzical și ascultarea activă ar putea fi o soluție eficientă pentru sprijinirea îmbătrânirii sănătoase
- Singurătatea poate avea un impact negativ asupra memoriei mai mare decât izolarea socială
- Centenarii și sistemele lor imunitare remarcabil adaptabile: Implicații pentru longevitate și dezvoltarea de terapii
- Mersul într-un ritm alert poate încetini procesul de îmbătrânire biologică
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni