Dieta sănătoasă previne apariția mai multor tipuri de cancer

Dieta sănătoasă previne apariția mai multor tipuri de cancer

©

Autor:

Dieta sănătoasă previne apariția mai multor tipuri de cancer
Pentru a încuraja o alimentaÈ›ie sănătoasă, multe organizaÈ›ii au emis recomandări dietetice, iar acest studiu a evaluat trei recomandări nutriÈ›ionale confirmate anterior È™i anume: the WCRF/AICR score; the Alternate Healthy Eating Index È™i the French Nutrition and Health Program-Guidelines Score, plus un indice relativ nou, the MEDI-LITE score, care măsoară aderarea la o dietă de tip mediteranean. Cercetatorii au descoperit că toate dietele au fost asociate cu reducerea riscului de apariÈ›ie a cancerului, dar recomandările WCRF / AICR au avut cel mai puternic impact asupra reducerii riscului de apariÈ›ie a cancerului.
Pentru a examina legăturile dintre cei patru indici nutriÈ›ionali È™i riscul apariÈ›iei cancerului, Srour, Touvier È™i asociaÈ›ii lor au obÈ›inut date din studiul NutriNet-Santé, lansat în 2009, pentru a investiga legăturile dintre nutriÈ›ie È™i sănătate într-un grup de origine franceză. EÈ™antionul utilizat pentru demararea acestui studiu a fost de peste 41.543 de participanÈ›i cu vârste de 40 de ani sau mai mult, care nu avuseseră niciodată diagnosticul de cancer înainte de participarea la studiu. ParticipanÈ›ii au completat chestionare online legate de opÈ›iunile lor în dietă, odată la fiecare È™ase luni, în care au detaliat toate alimentele È™i băuturile consumate de ei la intervale de 24 de ore. Cercetatorii au calculat apoi aderarea lor la fiecare dintre cei patru indici nutriÈ›ionali prezentaÈ›i în studiu.

The World Cancer Research Fund/ Institutul American pentru Cercetarea Cancerului (WCRF/ AICR) a estimat că în țările dezvoltate, aproximativ 35% din cancerele de sân È™i 45% din cancerele colorectale ar putea fi evitate printr-o aderare mai eficientă la recomandările nutriÈ›ionale. Această descoperire este foarte importantă în ceea ce priveÈ™te rolul nutriÈ›iei în prevenirea cancerului”, a adăugat Srour.

În perioada mai 2009 - 1 ianuarie 2017, 1.489 dintre participanÈ›ii la acest studiu au fost diagnosticaÈ›i cu cancer, dintre care 488 au fost cazuri de cancer la sân, 222 de cazuri de cancer de prostată È™i 118 cazuri de cancer colorectal. Cercetatorii au încercat să stabilească conexiuni între scorul nutriÈ›ional È™i asocierea cu riscul de cancer. Studiul a arătat că o creÈ™tere de 1% în aderarea la scorul WCRF/ AICR a fost asociată cu o rată de scădere de până la 12% a riscului de apariÈ›ie a cancerului în general, cu o scădere cu 14% a riscului de cancer mamar È™i o reducere cu 12% a riscului de cancer de prostată. Dar È™i aderarea la celelalte tipuri de diete a fost, de asemenea, asociată cu un risc mai redus de apariÈ›ie a cancerului.

Cercetătorii au concluzionat că, spre exemplu, antioxidanÈ›ii din fructe È™i legume pot contribui la contracararea unor daune cauzate de carnea roÈ™ie È™i de carnea care a fost supusă unui proces de prelucrare, iar exerciÈ›iile fizice pot reduce tensiunea arterială, parÈ›ial contracarând È™i efectele alimentelor bogate în sodiu.

„Acest lucru subliniază rolul extrem de important al unui stil de viață sănătos la modul general, adică o dietă adecvată, activitatea fizică È™i evitarea alcoolului, în eforturile de prevenire a cancerului”, a spus Srour. Prin urmare, este important să È›inem cont de faptul că fiecare element al stilul nostru de viață cotidian contează È™i nu este niciodată prea târziu să adoptăm un stil de viață mai sănătos. Srour È™i Touvier au declarat că recomandarea WCRF/ AICR de a evita alcoolul a contribuit probabil cel mai mult la eficienÈ›a acestei diete în reducerea riscului de cancer. Ei au afirmat că rezultatele acestui studiu sporesc cercetările recente, care susÈ›in faptul că alcoolul reprezintă un factor de risc major în multe tipuri de cancer. În ultimul raport, WCRF a declarat că există acum dovezi solide, convingătoare, conform cărora consumul de alcool creÈ™te riscul de cancer orofaringian, de cancer de esofag, de ficat, colorectal È™i post-menopauzal, a mai spus Touvier.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 14-04-2024 | creare: 02-08-2018 | Vizite: 1246
Bibliografie
Adherence to healthy diets associated with lower cancer risk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180726162730.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum