Furnicile pot fi folosite ca detectori ai cancerului uman
Într-un studiu publicat în Proceedings of the Royal Society în ianuarie 2023, cercetătorii au demonstrat utilizarea furnicilor ca bio-detectori olfactivi ai tumorilor umane.
Cercetătorii au folosit probe de urină de la şoareci care au fost gazda unei tumori umane pentru a antrena furnici din specia Formica fusca. Jumătate din furnici au fost antrenate cu urina șoarecilor cu tumori şi cealaltă jumătate cu urina şoarecilor sănătoşi.
Furnicile au învățat să asocieze un amestec complex de mirosuri de compuși organici volatili (VOC) din urină cu o recompensă după doar trei încercări de antrenament. Chiar şi în testele fără recompensă, furnicile au putut distinge şoarecii cu tumori de cei fără tumori.
Cercetătorii au analizat compoziția compușilor organici volatili a probelor de urină folosind micro-extracția cu fază solidă (SPME) și cromatografia cu gaze în combinație cu spectrometria maselor (GC-MS).
Furnicile au detectat compuși organici volatili la concentrații mici și au putut să distingă cu ușurință probele de urină de la grupul de şoareci sănătoşi de la grupul de şoareci cu tumori, indiferent de mirosul utilizat în antrenament.
Rezultatele acestui studiu de concept arată că furnicile pot detecta cancerul într-un organism ca întreg, nu doar într-o proba tisulară. Cercetătorii au folosit un total de 70 de furnici, dar 35 dintre acestea au fost suficiente pentru a descoperi o diferență semnificativă între probele cu tumori și cele fără tumori. Furnicile au fost ușor de antrenat, cercetătorii petrecând în medie 10 minute antrenând o singură furnică.
Studiul arată potențialul utilizării furnicilor ca un instrument rapid, eficient, ieftin și neinvaziv pentru detectarea tumorilor umane.
Proc. R. Soc. B. 2023,
https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2022.1962
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Efectul anticancerigen al ceaiului negru (meta-analiză)
- Tehnologie de editare genetică, folosită pentru tratarea leucemiei avansate, rezistente la tratamentele obișnuite
- Rolul alimentației în scăderea riscului de cancer gastric
- Temporizarea imunoterapiei este esențială pentru supraviețuire în tratamentul cancerului pulmonar cu celule mici
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni