Dieta mediteraneană poate reduce riscul de diabet de tip 2, conform unui nou studiu bazat pe biomarkeri nutriționali compoziți
©
Autor: Teodorescu Mihai

Studiul s-a concentrat pe efectele dietei mediteraneene asupra factorilor de risc cardiovascular și a funcției cognitive în rândul adulților sănătoși cu vârsta de peste 65 de ani din Adelaide, Australia. Pentru a măsura aderența la dieta mediteraneană, cercetătorii au folosit carotenoizii și acizii grași circulanți ca biomarker compozit. Carotenoizii au fost testați cu ajutorul cromatografiei lichide de înaltă performanță (HPLC), în timp ce membranele eritrocitelor au fost utilizate pentru a analiza acizii grași individuali. Eșantionul analitic final al studiului a inclus 67 de participanți în grupul de dietă mediteraneană și 61 în grupul cu dieta obișnuită.
În continuare, echipa a aplicat scorul biomarkerului la incidentul T2D în cadrul studiului de cohortă observațional InterAct, bazat pe populație, evaluat prin instrumente auto-raportate. Studiul a inclus peste 22.000 de participanți, dintre care puțin peste 9.000 au dezvoltat diabet tip 2. Echipa a urmărit 13.313 de participanți în subcohorta pe o perioadă medie de aproape 10 ani. Utilizarea biomarkerilor obiectivi compoziți a obținut corelații inverse mai puternice decât pentru dieta mediteraneană evaluată prin instrumente subiective și la o magnitudine semnificativ mai mare.
Rezultatele sugerează că o dietă mediteraneană poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra riscului de diabet tip 2, iar abordarea dietei mediteraneene ar putea fi benefică în prevenirea diabetului de tip 2 la adulții din Europa de Vest. Mai mult, descoperirile actuale pot fi utile în dezvoltarea de intervenții dietetice personalizate pentru prevenirea și tratamentul diabetului și în elaborarea unor politici de sănătate publică menite să promoveze o alimentație sănătoasă și un stil de viață activ.
sursa: News Medical
foto: AntoninaVlasova/Shutterstock.com
Data actualizare: 03-05-2023 | creare: 03-05-2023 | Vizite: 311
Bibliografie
Evaluating the association between Mediterranean Diet adherence and type 2 diabetes using nutritional biomarkers, link: https://www.news-medical.net/news/20230501/Evaluating-the-association-between-Mediterranean-Diet-adherence-and-type-2-diabetes-using-nutritional-biomarkers.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Un medicament experimental previne afecțiunile oculare asociate diabetului
- Un nou studiu arată că dietele pe bază de plante sunt asociate cu un risc redus de dezvoltare a diabetului
- Acizii grași cu lanț scurt modulează riscul de boli cardiometabolice
- Grăsimea acumulată în jurul taliei la persoanele cu greutate normală reprezintă un risc crescut de deces
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum