Consumul moderat de cafea este asociat cu un risc mai mic de boli cardiometabolice multiple
©
Autor: Airinei Camelia
Un nou studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism al Societății Endocrine arată că consumul regulat de cafea È™i cofeină, în special în cantități moderate, poate reduce riscul dezvoltării multimorbidității cardiometabolice, un termen care se referă la coexistenÈ›a a cel puÈ›in două boli cardiometabolice cum ar fi diabetul de tip 2, boala coronariană È™i accidentul vascular cerebral.
Cercetarea, realizată pe date de la peste 500.000 de participanÈ›i din UK Biobank, a exclus persoanele cu informaÈ›ii ambigue despre consumul de cofeină È™i a inclus 172.315 indivizi fără boli cardiometabolice la începutul studiului pentru analiza consumului de cofeină, È™i 188.091 pentru analiza consumului de cafea È™i ceai. Rezultatele arată că persoanele care consumau o cantitate moderată de cafea (trei ceÈ™ti pe zi) sau cofeină (200-300 mg pe zi) prezentau un risc redus cu 48,1% respectiv 40,7% pentru dezvoltarea de noi cazuri de boli cardiometabolice, comparativ cu cei care nu consumau cofeină sau consumau mai puÈ›in de 100 mg pe zi.
Studiul a identificat afecÈ›iunile cardiometabolice ale participanÈ›ilor prin intermediul datelor medicale raportate de ei, înregistrările spitaliceÈ™ti È™i registrele de decese, legate de UK Biobank. Descoperirile indică faptul că un consum moderat de cafea sau cofeină este invers asociat cu riscul de noi debuturi de boli cardiometabolice în rândul persoanelor fără boli preexistente.
Aceste rezultate subliniază beneficiile potenÈ›iale ale promovării unui consum moderat de cafea sau cofeină ca obicei alimentar sănătos, având implicaÈ›ii importante pentru prevenirea bolilor cardiometabolice. Această cercetare adresează un gol în literatura existentă, oferind noi perspective asupra efectelor consumului de băuturi pe bază de cafea È™i ceai asupra dezvoltării bolilor cardiometabolice, în contextul unui risc crescut de mortalitate È™i deteriorare a funcÈ›iei fizice È™i stresului mental asociate cu aceste boli.
sursa: News Medical
Cercetarea, realizată pe date de la peste 500.000 de participanÈ›i din UK Biobank, a exclus persoanele cu informaÈ›ii ambigue despre consumul de cofeină È™i a inclus 172.315 indivizi fără boli cardiometabolice la începutul studiului pentru analiza consumului de cofeină, È™i 188.091 pentru analiza consumului de cafea È™i ceai. Rezultatele arată că persoanele care consumau o cantitate moderată de cafea (trei ceÈ™ti pe zi) sau cofeină (200-300 mg pe zi) prezentau un risc redus cu 48,1% respectiv 40,7% pentru dezvoltarea de noi cazuri de boli cardiometabolice, comparativ cu cei care nu consumau cofeină sau consumau mai puÈ›in de 100 mg pe zi.
Studiul a identificat afecÈ›iunile cardiometabolice ale participanÈ›ilor prin intermediul datelor medicale raportate de ei, înregistrările spitaliceÈ™ti È™i registrele de decese, legate de UK Biobank. Descoperirile indică faptul că un consum moderat de cafea sau cofeină este invers asociat cu riscul de noi debuturi de boli cardiometabolice în rândul persoanelor fără boli preexistente.
Aceste rezultate subliniază beneficiile potenÈ›iale ale promovării unui consum moderat de cafea sau cofeină ca obicei alimentar sănătos, având implicaÈ›ii importante pentru prevenirea bolilor cardiometabolice. Această cercetare adresează un gol în literatura existentă, oferind noi perspective asupra efectelor consumului de băuturi pe bază de cafea È™i ceai asupra dezvoltării bolilor cardiometabolice, în contextul unui risc crescut de mortalitate È™i deteriorare a funcÈ›iei fizice È™i stresului mental asociate cu aceste boli.
sursa: News Medical
Data actualizare: 18-09-2024 | creare: 18-09-2024 | Vizite: 111
Bibliografie
Moderate coffee consumption linked to lower risk of multiple cardiometabolic diseases, link: https://www.news-medical.net/news/20240917/Moderate-coffee-consumption-linked-to-lower-risk-of-multiple-cardiometabolic-diseases.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Un mic dejun bogat în de carbohidrați îmbunătățește controlul glicemic în rândul diabeticilor
- Rolul iaurtului în prevenirea și gestionarea diabetului și obezității
- A fost identificat un nou mecanism de eliberare a insulinei
- Un tip de încălțăminte ce ar putea preveni formarea ulcerelor la persoanele cu neuropatie diabetică
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cafea la filtru si la ibric.. care e mai sanatoasa?
- Cafea si antidepresive
- Stare de rau de la cafea
- Depresie in lipsa cafeinei
- Cafeaua
- Cafea naturala vs cafea 3 in 1
- Cafea cu lapte - o combinație gresita sau nu?
- Senzatie de slabiciune dupa bautul cafelei