Diata mediteraneană reduce inflamația sistemică la vârstnici, dar nu și la tineri
©
Autor: Airinei Camelia
Cercetătorii au examinat legătura dintre aderența la dieta mediteraneană și reducerea inflamației sistemice de grad scăzut în Brazilia, explorând, de asemenea, care componente ale dietei mediteraneene contribuie la această relație. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Nutrients.
Studiul transversal a inclus date din sondajul de sănătate ISA-Nutrition al São Paulo din 2015, analizând 290 de persoane tinere (20-59 ani) și 293 de persoane vârstnice (60 de ani și peste). Cercetătorii au evaluat aderența la dieta mediteraneană utilizând Scorul Dieta Mediteraneană (MedDietScore), obținut din două reamintiri dietetice de 24 de ore și au măsurat inflamația prin probe de sânge, evaluând proteina C-reactivă, adiponectina și factorul de necroză tumorală-alfa.
Rezultatele au arătat că aderența mare la dieta mediteraneană, comparativ cu o aderență scăzută, a fost asociată semnificativ și pozitiv cu o reducere de 9,5% a scorurilor inflamației sistemice în modelul complet ajustat. Aăugarea uleiului de măsline și a legumelor a prezentat asociații inverse cu scorurile inflamației sistemice la persoanele vârstnice, indicând că consumul acestor alimente este legat de scăderea inflamației sistemice. Persoanele vârstnice care consumau ulei de măsline și legume aveau niveluri mai scăzute de inflamație sistemică. Consumul de ≥12 porții de legume pe săptămână, comparativ cu ≤9 porții, a redus scorurile inflamației sistemice cu 13%.
La tineri, aderența la dieta mediteraneană a inclus un consum mai mare de cereale nerafinate, fructe, legume, ulei de măsline, vin și pește, în timp ce consumul de carne și produse lactate cu conținut întreg de grăsime a fost mai mic.
Studiul concluzionează că dieta mediteraneană poate controla eficient problemele de sănătate la persoanele vârstnice, cu aderență mai mare la dieta mediteraneană asociată cu scoruri ale inflamației sistemice mai scăzute. Consumul mai redus de lactate cu conținut întreg de grăsime și carne roșie, alături de un consum mai mare de ulei de măsline și legume, a contribuit la scoruri ale inflamației sistemice mai scăzute la persoanele vârstnice.
sursa: News Medical
Studiul transversal a inclus date din sondajul de sănătate ISA-Nutrition al São Paulo din 2015, analizând 290 de persoane tinere (20-59 ani) și 293 de persoane vârstnice (60 de ani și peste). Cercetătorii au evaluat aderența la dieta mediteraneană utilizând Scorul Dieta Mediteraneană (MedDietScore), obținut din două reamintiri dietetice de 24 de ore și au măsurat inflamația prin probe de sânge, evaluând proteina C-reactivă, adiponectina și factorul de necroză tumorală-alfa.
Rezultatele au arătat că aderența mare la dieta mediteraneană, comparativ cu o aderență scăzută, a fost asociată semnificativ și pozitiv cu o reducere de 9,5% a scorurilor inflamației sistemice în modelul complet ajustat. Aăugarea uleiului de măsline și a legumelor a prezentat asociații inverse cu scorurile inflamației sistemice la persoanele vârstnice, indicând că consumul acestor alimente este legat de scăderea inflamației sistemice. Persoanele vârstnice care consumau ulei de măsline și legume aveau niveluri mai scăzute de inflamație sistemică. Consumul de ≥12 porții de legume pe săptămână, comparativ cu ≤9 porții, a redus scorurile inflamației sistemice cu 13%.
La tineri, aderența la dieta mediteraneană a inclus un consum mai mare de cereale nerafinate, fructe, legume, ulei de măsline, vin și pește, în timp ce consumul de carne și produse lactate cu conținut întreg de grăsime a fost mai mic.
Studiul concluzionează că dieta mediteraneană poate controla eficient problemele de sănătate la persoanele vârstnice, cu aderență mai mare la dieta mediteraneană asociată cu scoruri ale inflamației sistemice mai scăzute. Consumul mai redus de lactate cu conținut întreg de grăsime și carne roșie, alături de un consum mai mare de ulei de măsline și legume, a contribuit la scoruri ale inflamației sistemice mai scăzute la persoanele vârstnice.
sursa: News Medical
Data actualizare: 09-05-2024 | creare: 09-05-2024 | Vizite: 226
Bibliografie
Study shows that high Mediterranean dietary adherence lowers systemic inflammation in elders, link. https://www.news-medical.net/news/20240507/Study-shows-that-high-Mediterranean-dietary-adherence-lowers-systemic-inflammation-in-elders.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Muzica poate dezvălui zonele creierului care sunt afectate de îmbătrânire
- Rolul polifenolilor din plante în încetinirea procesului de îmbătrânire și protecția creierului
- Cercetătorii explorează mecanismele moleculare și genetice asociate cu îmbătrânirea și bolile cauzate de aceasta
- Deficitul unei enzime constituie potențiala cauză a degenerării musculare, o problemă comună în rândul vârstnicilor
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Chist operat recidivat
- Măsea inflamată după o extracție dar fara durere
- Inflamatie ATM
- Administrare vitamine în perfuzie