Dezechilibrul între viața personală și muncă are efecte negative chiar și decenii mai târziu

©

Autor:

Dezechilibrul între viața personală și muncă are efecte negative chiar și decenii mai târziu
Modificările pe care viața modernă le impune stilului stilului nostru de viață duce la dezechilibre, cele mai notabile efecte fiind numărul mai mare de ore de lucru și timpul mai scurt dedicat odihnei. Pe termen lung, acest dezechilibru ne afectează sănătatea chiar și câteva decenii mai târziu, conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători finlandezi.

Studii anterioare au sugerat că numărul mare de ore lucrate pe zi pot avea efecte negative asupra sănătății cardiovasculare și mintale, în timp ce un program de lucru flexibil, asupra căruia angajații au control, are efecte pozitive asupra sănătății și dispoziției.

Privarea de somn este una dintre problemele stilului modern de viață. Dacă la începutul anilor 1990, media somnului normal la adulți era de 9 ore, astăzi aceasta a ajuns la 7 ore. Totodată, s-a observat un risc mai mare de atac cerebral, boli coronariene și tulburări mintale, precum depresia și anxietatea.

Niciun studiu nu a analizat însă efectul combinat al privării de somn și al orelor prelungite de lucru asupra calității vieții din perspectiva sănătății. De aceea, cercetătorii de la Universitatea din Jyväskylä și-au propus să investigheze legătura dintre numărul orelor de muncă și durata somnului și impactul asupra calității vieții la distanță de câțiva ani.

În cadrul studiului s-a evaluat calitatea vieții a 1527 oameni de afaceri care lucrau mai mult de 50 de ore pe săptămână și dormeau mai puțin de 47 de ore pe săptămână. Pentru a evalua calitatea vieții, cercetătorii au folosit scorul RAND, obținut în urma completării unui chestionar cu 36 de întrebări, în două etape: în 1974 și 26 de ani mai târziu.

Considerând ca normală o durată de 50 de ore de lucru pe săptămână și 47 de ore de somn săptămânal, participanții au fost împărțiți în patru grupuri:
  • durată normală de lucru și de somn;
  • ore de lucru peste medie și somn normal;
  • ore de lucru normale și somn insuficient;
  • ore de lucru peste medie și somn insuficient.

S-a observat că la a doua evaluare, persoanele care nu au avut durate normale de somn și de lucru, au obținut scoruri mici în ceea ce privește funcționalitatea fizică, vitalitatea și starea de sănătate generală.
Cercetătorii consideră că aceste rezultate sunt valabile pentru un segment mai larg al populației, nu doar pentru oamenii de afaceri.

Rezultatele atrag atenția asupra faptului că efectele negative ale unui stil de viață dezechilibrat se fac simțite pe termen lung. De aceea este extrem de important să reducem pe cât posibil numărul foarte ridicat de ore de lucru săptămânale și să ne odihnim mai mult.

Studiul a fost publicat în jurnalul Age and Ageing.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 30-05-2021 | creare: 31-10-2016 | Vizite: 1499
Bibliografie
Poor work-life balance leads to poor health later in life, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/313755.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum