Descoperirea originii bolii Alzheimer
![Descoperirea originii bolii Alzheimer](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=39684.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Un studiu realizat de către Case Western Reserve University și publicat în PLOS Pathogens, descoperă noi indicii care ar putea explica originea bolii Alzheimer ce afectează creierul uman.
Boala Alzheimer afectează peste 6 milioane de persoane din SUA, iar cheltuielile alocate pentru tratarea acestor bolnavi sunt de aproximativ 355 de miliarde de dolari pentru acest an.
Oamenii de știință nu cunosc cu exactitate cauza, dar în acest studiu au analizat atent modul de replicare al proteinelor din creier, al prionilor, considerate a fi o cauză majoră.
Prionii sunt proteine cu structură incorectă care au capacitatea de a conduce către boli letale incurabile. Pentru prima dată s-au identificat acești prioni la nivelul creierului.
Prionii au fost descoperiți pentru prima dată în organismul uman la sfârșitul anilor 1980, drept agenți biologici ce conțin proteine cu capacitatea de auto-replicare în celulele vii, fără ajutorul unui acid nucleic.
Boala prionică are atât transmitere umană, cât și transmitere animală, responsabilă de apariția encefalopatiei spongiforme bovine (boala vacii nebune).
Pentru inducerea bolii, prionii se pot atașa de proteinele normale de la nivelul creierului, provocând găuri microscopice, asemeni unui burete, ce va conduce în timp la demență și moarte.
La momentul actual, bolile prionice umane sunt considerate a fi cele mai heterogene tulburări neurodegenerative.
Pentru studierea prionilor cercetătorii au urmat trei pași:
- Expunerea prionilor la fascicule de raze X de înaltă intensitate, care cu ajutorul exploziilor scurte de lumină au reușit să schimbe compoziția chimică a prionului. .
- Monitorizarea modificărilor chimice prin intermediul anticorpilor anti-prioni.
- Replicarea prionilor luminați intr-o epubretă.
Prionii au fost expuși la o lumină ce poate fi de câteva milioane de ori mai puternică decât lumina de la soare.
Astfel, proteinele și-au pierdut capacitatea de replicare, fapt ce a ajutat cercetătorii să identifice structura acestora responsabilă de replicarea în creier.
Acest studiu ajută cercetătorii să identifice situsurile importante ale proteinleor pliate greșit din punct de vedere structural și care pot conduce în timp către boala Alzheimer.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Creșterea și dezvoltarea imediat după naștere este asociată cu funcționarea cognitivă la maturitate
- Copiii cu o bună condiție fizică au materia albă din creier mai compactă decât copiii care nu sunt în formă
- Câte simțuri avem de fapt?
- Probabilitatea de a dezvolta boala Alzheimer, estimată cu o precizie de aproape 100%
- E posibil ca o persoana cu dementa alzheimer sa manifeste spasme puternice?
- Fractura ischio- pubiana dr. - varstinici!
- Medicamentele pentru Alzheimer si Dementa senila incetinesc agravarea bolii?
- Batrana 80 ani - dementa si alzheimer?
- Analize-teste pentru Alzheimer
- Neurolog la domiciliu?
- Althzaimers dementa